Witaj na grupie i gratulacje Każdy temat mile widziany Który jesteś tydzień? To Twoja pierwsza dzidzia? W jakim jesteś wieku?Cześć Wszystkim z wielką przyjemnością przyłączę się do grona przyszłych mam. Niesamowicie się cieszę że po 1,5 roku starań mogę być tutaj z wami
reklama
32 lat tak pierwsza ciąża aktualnie jestem w 7tyg i 26.05 byłam na pierwszej wizycie u lekarza... ufff... pierwszy raz na wizycie byłam zdenerwowana i z wrażenia nie mogła usiąść na krześle widać mimo wieku nadal człowiek potrafi się wystrzelić z zdrowego rozsądku teraz to się z tego śmieję następna wizyta 16.06 z badaniami w garści widziałam temat TSH jeżeli są tutaj członkinie Eutyroxu to łączę sięWitaj na grupie i gratulacje Każdy temat mile widziany Który jesteś tydzień? To Twoja pierwsza dzidzia? W jakim jesteś wieku?
a jak u was wyglądała pierwsza wizyta ?
Nika261
Fanka BB :)
Ja lecze się od lat, ogólnie na twoim miejscu udalabym się do lekarza, lub chociaż umówiła teleporade, ja miałam wynik Tsh 1,85 a FT4 1,00 i zwiększyła mi dawkę. Ogólnie to jest tak że te podane normy to nie jest tak do końca 'norma', bo zależy ona od wieku i wagi, nie jest tak że każdy ma taką samą normę TSH i FT4. Mi to zawsze tak lekarka tłumaczyła.Czy ktoś ma hasimoto czy problemy z tarczyca i robił już badania. To moje wyniki i średnio to wyglada
Tylko w FT4 moje labolatorium podaje inna jednostkę bo - ng/dl. Hm najlepiej chyba samemu nie cudowac tylko zapytać lekarza.
Nie, nigdy nie leczyłam tarczycy, nikt mnie nigdy nigdzie nie kierował, ale chyba jest coś takiego jak niedoczynność ciążowa
Bo wynik moim zdaniem masz wysoki, najlepiej się udać do lekarza
Ostatnia edycja:
Nika261
Powiem wam tak, co do tarczycy, bo ja lecze się już jakoś 10 lat.
Jak się staralismy trafiłam też na jednego lekarza ginekologa endokrynologa, więc pomyslam sobie ze nie będę chodzić już do mojej Pani Doktor endokrynolog bo po co płacić 2 razy, ale szybko zmieniłam zdanie kiedy Pan doktor uważał że wynik TSH 0,5 jest dobry, na wizycie żadnego USG tarczycy, a niby też endokrynolog (w prawdzie bardziej ginekolog no ale endo też). Moja lekarka powiedziała że nie mam szans zajsc w ciążę (nie poronic) przy takim wyniku bo muszę mieć przynajmniej 0,80, a max 2,00, więc dużo zależy od podejścia lekarza, jeden będzie uważał że istnieją normy do od 0,1-2,5, drugi będzie starał się żeby wynik był dostosowany do wieku i wagi. Moja lekarka widziała że mam duży wzrost bo z 0,81 wskoczylam na 1,81 i podejrzewam że dlatego dawkę dała mi wyższa.
Jak się staralismy trafiłam też na jednego lekarza ginekologa endokrynologa, więc pomyslam sobie ze nie będę chodzić już do mojej Pani Doktor endokrynolog bo po co płacić 2 razy, ale szybko zmieniłam zdanie kiedy Pan doktor uważał że wynik TSH 0,5 jest dobry, na wizycie żadnego USG tarczycy, a niby też endokrynolog (w prawdzie bardziej ginekolog no ale endo też). Moja lekarka powiedziała że nie mam szans zajsc w ciążę (nie poronic) przy takim wyniku bo muszę mieć przynajmniej 0,80, a max 2,00, więc dużo zależy od podejścia lekarza, jeden będzie uważał że istnieją normy do od 0,1-2,5, drugi będzie starał się żeby wynik był dostosowany do wieku i wagi. Moja lekarka widziała że mam duży wzrost bo z 0,81 wskoczylam na 1,81 i podejrzewam że dlatego dawkę dała mi wyższa.
Niqui
Ja mam od wielu lat Hashimoto. Jak tylko zobaczyłam dwie kreski zadzwoniłam do endokrynologa i podniosła mi dawkę leku więc badania dwa tygodnie później poza znacznym przekroczeniem przeciwciał (jak to w Hashimoto) są ok... zadzwoń do endokrynologa bo Ft4 w ciąży jest bardzo ważna a nawet najważniejsze ale nie martw się bo póki co to nie wielkie odchylenie od normyCzy ktoś ma hasimoto czy problemy z tarczyca i robił już badania. To moje wyniki i średnio to wyglada
Malinowa_959
Według tabeli jest w normie, więc się nie denerwujeTo wysoką masz betę. Ja 5t+5 Mam 7029 a przyrasta dobrze
Betę zawsze można sprawdzić na stronach internetowych z kalkulatorem. Wykazuje czy przyrost jest w normieWedług tabeli jest w normie, więc się nie denerwuje
AnMil
Hej stycznióweczki!
Najwyższa pora abym i ja już oficjalnie dołączyła do Waszego grona
Jest to moja pierwsza ciąża, staraliśmy się 1,5 roku - jestem już po dwóch wizytach USG - na pierwszej w 4+6 licząc od ostatniej @ był widoczny pecherzyk ciążowy i pecherzyk żółtkowy, a na wczorajszej 7+0 widziałam już mojego 1cm okruszka, lekarz pokazał gdzie ma "główkę i gdzie dupkę" i widziałam i słyszałam bijące serduszko Pozdrawiam wszystkie styczniówki i mam nadzieję, ze i mnie przyjmiecie do swojego grona
Najwyższa pora abym i ja już oficjalnie dołączyła do Waszego grona
Jest to moja pierwsza ciąża, staraliśmy się 1,5 roku - jestem już po dwóch wizytach USG - na pierwszej w 4+6 licząc od ostatniej @ był widoczny pecherzyk ciążowy i pecherzyk żółtkowy, a na wczorajszej 7+0 widziałam już mojego 1cm okruszka, lekarz pokazał gdzie ma "główkę i gdzie dupkę" i widziałam i słyszałam bijące serduszko Pozdrawiam wszystkie styczniówki i mam nadzieję, ze i mnie przyjmiecie do swojego grona
reklama
Beta tylko daje 100 % odpowiedź czy ciąża jest, czy test się nie myli nie wszyscy ją zlecają, ale dobry przysost uspokaja kobiety zazwyczaj, chociaż nie daje to odpowiedzi czy ciąża rozwija się prawidłowo tylko usgMi wyszło na ostatnich wynikach tsh 2.93 też się zmartwiłam, powiedziałam ginowi na co odparł ze to jest w normie ale najlepiej jak by nie przekraczało tych 2,5 i przepisał mi euthhyrox 25, jedną dziennie. Kolejna wizyta 8 czerwca to pewnie da mi skierowanie na kolejne badania krwi i sprawdzimy aktualny wynik tsh.
Wszystkie tutaj piszecie o becie, ja nie robiłam ani razu i gin też mi nie zlecił, nie wiem czy to normalne.