sodę można bez obaw stosować w ciąży ale w przypadkach kiedy nic innego juz nie pomaga - soda nie szkodzi ale potrafi zatrzymać wodę w organiźmie ...
no wlasnie dlatego lepiej stosowac cos innego w ciazy jesli jest jakis zamiennik
Nie powiedzialam ze nie wolno
A tak z innej beczki to wlasnie wyczytalam o tym badaniu obciazenia glukoza ze nie trzeba byc naczczo, ale nie jest powiedziane ze nie mozna byc naczczo!Wiec nie wiem czemu mnie odeslaly!
"Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo.
Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy"
ja juz sie zegnami do jutra Kobitki!