reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

Blanka- fajowe ciuszkii :)
Jesli chodzi o laktator to ja bardzo polecam elektr. Ja mialam tommee tippe elektorniczny wlasnie I "zasysal az milo" :) Moja siostra ktora urodzila troche wczesniej miala reczny I strasznie sie napocila zanim cos tam ruszylo wiec szybko z niego zrezygnowala dlatego ja nawet recznego nie probowalam. Nie chcialam robic sobie podwojnego wydatku. A ten z tommee tippee moge w 100% polecic. Ma 3 rozne "moce" sciagania I jest latwy do utrzymania w czystosci :)

reklama
anbas ja własnie tez bardzo duzo dobrego czytalam o tommy tippe...I pewnie sie wlasnie na niego zdecyduje...ale poluję na jakąs okazję:) generalnie u mnie szaleństwo pod nazwą TOMMY TIPPE...jakoś najabrdziej mi odpowiada ta firma...również wizualnie:p

Blanka - cudne ciuszki ale ogrodniczki ? Wiesz co... Szok cenowy no cudaśne słodziaśne bym i ja takie chciała mieć w kolekcji :)

Dziewczyny wiecie co ja nie wiem czy pytac ale zapytam bo od wczoraj jak przeczytalam o przetrzymywaniu mleka to sie tak zastanawiam....otóż:
1.
jezeli karmimy dziecko piersia ... Co nie ? ... No to jak jest nadmiar sciagamy ... Rozumiem... Dziecko chce jesc dajemy cyca... Nadmiar sciagamy ...rozumiem.... I tak w kolko a to ja mam pytanie:
----co z tym mlekiem sciagnietym ??? Kto to pije???? ile to moze stać ?????
2.
jeszcze jedno mleko mlekiem ale mama mi mowi ze dziecko tez powinno dostawac herbatke koperkowa mozna mu po mleku dac troszke popic czy ciagle nawet jak mu sie pic chce to mleko ???
3.
I jeszcze jedno ... Otoz smoczki dla maluszkow uspokajajace sa od 0-3 mies. No ale czy takiemu malutkiemu noworodkowi daje sie smoka ??? Od kiedy mozna mu podsuwac do dziubka smoczek????

Wiem wiem Takie pytania pierworódki jak z gazety Bravo ale ja naprawde sie zastanawiam...

pustiszi ;) kochana hehh ;)
kaxda napisze ci inaczej ale my rodzimy w zime takiemu malenstwu nie trzeba dodatkowo podawac cherbatki upalow nie ma wiec nie chce sie tak piciu :) cycus wystarczy bo najpierw z cyca leci mleko takie bardziej do napicia a pozniej leci takei bardziej syte do najedzenia sie wiec ja jestem za tym zeby nie dopajac w zime,i zeby dziecko wyciaglo z cyca wszystko cow nim jest, prawda jest ze wiele dzieci sie denerwuje bo napoczatku ladnei leci a pozniej juz trzeba possac troche no to sie denerwuja i wtedy matka mysli ze juz mleka w piersi nie ma i daje drugiego a to wedlug mnie blad. (oczywiscie to tylko moje zdanie)
ja nigdy nie sciagalam tego co dziecko nie wypilo , mi polozna wytlumaczyla to tak :)
a co do smoczka no to roznie, ja uczylam lusie na sile poniewaz nie mialam wyjscia i wcale nei zaluje, u mnie to bylo tak ze ona na poczatku chciala ciagle wisiec na cycku nie wazne czy jadla czy tylko sssala miala ta potrzebe ssania no wiec smoczek bo przecierz ja nie moglam z dzeckiem lezec 24 h w lozku bo dom sie sam nie oporządza prawda ;)??? wiec smoczek byl swietny w naszym przypadku mala zjadla mleko i pozneijsmoczek :)
mam nadzieje ze troche pomoglam ;)
a i wgl to mówia ze jak matka ma dobry pokarm to i do pol roku sama piers do najedzenia i picia wystarczy , ja naprzyklad zamierzam malego dopajac herbatkami dopiero jakos w czerwcu jak zacznie sie rbic cieplo, :tak:

Pustiszi :) hihih Twoje pytania wcale nie sa glupie :) Kazda z nas miala podobne dylematy :) I tak jak pisze blue ewnie dostaniesz kilka roznych odpowiedzi :)
Ja sie akurat zgadzam z blue- ze dziecka nie trzeba wcale dopajac herbatka :) I jak dziecko ladnie przybiera na wadze to moze na samym cycusiu "jechac" wlasnie do pol roku. U mnie tak bylo - a rodzilam w czerwcu I tez bylo dosc cieplo :) I tez mysle ze nie trzeba sciagac tego co zostanie... Znaczy to oczywiscie wszystko zalezy od tego jak dziecko je, ile I jaki Ty masz system przystawiania. Ja np. robilam tak ze jak kuba byl calkiem maluski I jadl co 2.5-3 godz to karmilam go jedna piersia a nastepne karmienie bylo z drugiej . A kiedy byl ciut starszy I jadl co 3-4 godz to wtedy karmilam go z kazdej (znaczy podczas jednego karmienia przystawialam do obydwu piersi) zeby nie bylo takiego duzego zastoju.
A co do przechowywania mleka mamy to sa rozne sposoby zalezne od miejsca I temeratury. Generalnie lodowka 3-4 dni/ zamrazalka nawet do roku - z tym ze to zalezy od temperatury zamrazania...Ale zawsze nalezy pamietac ze mleko mamy jest tak "inteligentne" ze jego sklad zmienia sie wraz z potrzebami malucha wiec zawsze powinno sie miec to na uwadze podajac takie mleczko maluchowi. Wiec moim zdaniem taki optymalny czas zamrazania 2-4 tyg.
Zrestza zaraz wkleje fajny link na ten temat do vademecum :)
A smoczki to juz zupelnie indywidualna sprawa :) Niektore polozne wrecz zabraniaja w szpitalu podania maluszkowi smoka a to z tego wzgledu ze "rozleniwia" dziecko do ssania piersi. Bo przy smoczku pracuje tylko kilko miesni a przy piersi pracuja prawie wszystkie ktore potem biora ufdzial w artykulacji :) Dlatego czasem zdarza sie ze dziecko po smoczku nie chce za bardzo ssac piersi I sie denerwuje... Jesli dziecko nie potrzebuje -znaczy nie wisi na cucuszku 24h tak jak u blue I nie placze to uwazam ze nie potrzebuja smoczka wcale. Zreszta smoczki to nic innego jak uspokajacze wiec jesli dziecko nie potrzebuje byc uspokajanym po co uszczesliwiac go na sile :)
Ale to oczywiscie tlko moje zdanie :)
PS. Moj Kuba mial smoka od 3-4 tyg zycia do chyba roku I 2mies...Potem przyszla do nas bostonka I skorzystalam z okazji na odstawienie :)

Czyli jezeli odsysamy mleko z piersiątka to wcale nie znaczy ze maluch je dostanie bo ja rozumialam ze np. Karmie cycem dziecko najedzone mi z cyca plynie odciagam... Do lodowki... Dziecko chce znowu to podgrzewam i daje ... Czyli jezeli odciagne nawet bo nie wiem czy bedzie potrzeba to nie musi je dziecko dostac ... Ale nie w sumie ojciec moze tez nakarmic z buteleczki raz na jakis czas..... Hmm
no wlasnie chyba mi intuicja sama podpowie jak karmic co robic :zawstydzona/y:

--- a takie nakładki na sutka to one nie przeszkadzaja malutkiemu dziecku w ssaniu ?? Bo ja wystarczy ze za mocno recznikiem przetre i mam problem takie delikatne od zarania dziejów...

u mnie te nakladki sie wgl nie sprawdzily piersi sie podleczyly amla ssala delikatnie jak juz sie nauczyla nigdy pozniej mnie nie bolało jak jadla , i pustisiz ja nei jestem za tym zeby karmic i z pierci i z butelki pozneij dziecko jak zalapie butelke to moze odtrzucic piers i koniec mzoe byc po karmieniu, chyba ze musisz koniecznie wyjsc zaostawiajac malego z tatusiem to dla mnei tylko taka sytuacja wchodiz w raczube ;) a moja luska wgl jak poczula butelke z cherbatka jak miala 2 miesiace towypychala jezykiem nei chciala a jak odciagnelam mleko jak miala miesiac i moja mama chciala ja nakarmic z butelki (mialam egzaminy 5 h mnie nei bylo)moim mlekiem to podobno jadla przez lzy nie chciala za cholere, a
co do odciagania to ja na poczatku jak mialam za duzo pokarmu i odciagalam zeby sobie ulzyc to mleko wylewalam albo moj m dopijal haha :)
a ja karmialm tak jak anbas jak mala jadla co te 2h to jedna piers za 2h druga a jak zadziej do dawalm jejj dwie na raz hehe :)

Rozjaśniłyście mi wszystko :) karmimy cycem na poczatku, do pociumciania jak chce maly dostaje smoka, a odciagam jak potrzeba i nie musze go składować tylko w razie koniecznosci to robie dzię-ku-je !! ;-)

Pustiszi podpisuję sie rączkami i nogami nawet pod tym co piszą Bluelovi i Ambas/ Tez nie podawałam małemu tych herbatek. Moja lekarka ma zdanie -co za duzo to nie zdrowo:) czasem dawałam samą wode przegotowaną ale góra z 10ml wypijał. ale to były wypadki sporadyczne. herbatek moj nie dostawał i potrzeby w tym nie widzialam . mleka raczej nie sciagałam, mialam tyle w produkcji ile mały wypijał :p czasem w nocy sciagałam i wylewałam , bo przesypial noce. wiec i piersi mnie bolały. a noce przesypial bardzo szybko/ a smok? jak widzisz ze dziecie Twe lubi spac z cycem w buzi, jak bez cyca płacze marudzi itd to za smokiem jak najbardziej jestem !Ale nie jestem za dawaniem smoka i uczeniem dziecka smoczka ot tak bez powodu

A co do Ubranek , w szperusiach mozna prawdziwie perelki trafic ja powiem szczerze ze juz pare rzeczy mam takich naprawde godnych! I za sztuke nie zapłaciłam wiecej jak te 6 czy 7złl :)

reklama
Antinetka, dzięki za info :) Ale widzę, że tam się trzeba zapisać, tak? Hmmm... no cóż, jak nie zapomnę to się wybiorę ;) A Ty idziesz?

Do góry