reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2023

Ja się dzisiaj zapisałam na prenatalne do poznania. Koszt 400 zł plus pappa 184 zł. Nie wiem czy mam to robić czy nie. Będę jeszcze na wizycie przed to sie musze zapytać mojego lekarza. I tez właśnie on niby też robi badania prenatalne ale mnie wysyła do innego.

reklama
Ja się dzisiaj zapisałam na prenatalne do poznania. Koszt 400 zł plus pappa 184 zł. Nie wiem czy mam to robić czy nie. Będę jeszcze na wizycie przed to sie musze zapytać mojego lekarza. I tez właśnie on niby też robi badania prenatalne ale mnie wysyła do innego.
Może chce, żeby ktoś innym okiem spojrzał dla pewności. Ja będę płacić po 250 za usg prenatalne, a pappy tak jak pisałam nie zamierzam robić, ale wiem, że wiele osób się na to decyduje. Dla mnie usg prenatalne są ważne, bo wiele wad i problemów można w obecnych czasach z powodzeniem leczyć jeszcze w trakcie ciąży. Wykonuje się np. operacje wewnątrzmaciczne w przypadku rozszczepu kręgosłupa czy przepukliny przeponowej, co znacząco poprawia rokowania i funkcjonowanie dziecka.

Może chce, żeby ktoś innym okiem spojrzał dla pewności. Ja będę płacić po 250 za usg prenatalne, a pappy tak jak pisałam nie zamierzam robić, ale wiem, że wiele osób się na to decyduje. Dla mnie usg prenatalne są ważne, bo wiele wad i problemów można w obecnych czasach z powodzeniem leczyć jeszcze w trakcie ciąży. Wykonuje się np. operacje wewnątrzmaciczne w przypadku rozszczepu kręgosłupa czy przepukliny przeponowej, co znacząco poprawia rokowania i funkcjonowanie dziecka.
Ja planuje robić USG i pappa. Harmony odpuszczam.

Czemu płacicie za badania prenatalne? Ja dostałam od gina listę placówek gdzie robią na NFZ i tam się zarejestrowałam. Na USG I trymestru i test PAPPA.

A czy ktoś robi zastrzyki z heparyny w udo? Kurcze brzuch mam już taki siny, że nie ma praktycznie wolnego miejsca.

7 maja miałam progesteron 28, dwa dni później 31. 25 maja poczułam, że mniej bolą mnie piersi i żeby się uspokoić pojechałam kolejnego dnia zbadać progesteron - spadł do 10,90 😞 brałam od początku ciąży 2x1 duphaston. Od razu jak otrzymałam wyniki pojechałam do lekarza teraz biorę 2x1 duphaston, 1x crinone i jeden raz dziennie zastrzyk z progrsteronem. W sobotę mam wizytę i im bliżej tym bardziej się jej boję chociaż już chciałabym mieć ją za sobą. Powodzenia na wizycie.
Dostałam 2x luteinę 100 lekarce się noe podoba ze spada a tym bardziej ze u mnie zawsze problemy z progesteronem były pierwsza ciąża tylko dzięki luteinie bo nawet dzidzi nie miało się gdzie zagnieździć

Ja nie robię pappa, raz dlatego, że przy moim obciążonym wywiadem wyszły by cuda wianki, a dwa kuzynka robiła i wyszło ryzyko porodu przedwczesnego i cała ciąże się stresowała i płakała, że ma ciąże zagrożona, bo urodzi wcześniej. Ciąża była książkowa i miała wywoływany poród.

@Madlein ja robię w brzuch, poprzednia cała ciąże też w brzuch tylko. Kuzynka robiła w uda, ponoć bardziej boli.

Cześć Dziewczyny!
Pora się przywitać, przyznam że podczytuje Was od kiedy dowiedziałam się o ciąży, ale nie miałam odwagi przystąpić do wątku oficjalnie. Teraz jestem już w 9 tc według USG i czuje się trochę pewniej ;)
Mam 32 lata, żadnych "przygód", to moja pierwsza ciąża. Towarzyszy mi ogromny strach przed poronieniem zatrzymanym, w sumie aż nieracjonalny - nie powinien uwzględniając brak przykrych historii.
W tym tygodniu miałam drugie usg, maluch ma 2,5cm więc wszystko wygląda dobrze. Także jestem i chce z Wami przeżywać te wielką przygodę ;)

reklama
A dokąd zapisałaś się do Poznania? Ja jestem załamana bo mój lokalny ginekolog z certyfikatem w okresie moich prenatalnych ma zaplanowany urlop. I muszę postawić na Poznań a nie znam tam w ogóle lekarzy....

Do góry