reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2022r.

@xkasienka powiedz mi coś więcej o tym zastrzyku. Ja też mam Rh- i w poprzedniej ciąży dostałam tylko zastrzyk po porodzie. Obecnie zaczęłam 30 tydzień i żadnego zastrzyku nie dostałam. Mam co jakiś czas skierowanie od lekarza na przeciwciała i tyle.

reklama
Pacjentkom Rh- w ramach profilaktyki konfliktu serologicznego przysługuje w 28-30 tygodniu podanie immunoglobuliny antyD o ile nie ma przeciwciał anty RhD. Ja w poprzedniej ciąży miałam i w 28tyg i po porodzie.

Pacjentkom Rh- w ramach profilaktyki konfliktu serologicznego przysługuje w 28-30 tygodniu podanie immunoglobuliny antyD o ile nie ma przeciwciał anty RhD. Ja w poprzedniej ciąży miałam i w 28tyg i po porodzie.
Ja jestem świeżo po badaniu krwi. Nie wytworzyłam przeciwciał i nikt mi nic nie wspomniał o zastrzyku

Nie wytworzyłam przeciwciał
Jakbyś wtworzyła to byś nie mogła dostać zastrzyku. Pewnie nie podają, bo to nie jest konieczne a jak widać strasznie dla wszystkich problematyczne. Zastrzyk jest drogi i podobno trudno dostępny. Ale skoro nam się należy i dzięki niemu jest bezpieczniej to ja bym chciała.

Hej dziewczyny, własnie zaczynam 28 tydzień i mam Rh- więc czeka mnie zastrzyk w tyłek immunoglobuliną antyD.
W poprzedniej ciąży miałam porobione prywatnie badania czy nie mam przeciwciał anty-RhD, skierowanie do szpitala, poszłam, miałam tam konsultacje, potem zrobili zastrzyk, wszystko od ręki na NFZ (choć trwało to 4-5 godziny przez harmider, ale jak to w szpitalu). To działo się w Krakowie 30.03.2020.
Teraz wyprowadziłam się do powiatowego miasta w mazowieckim i dziś dowiedziałam się, że żeby dostać ten zastrzyk mam się grzecznie położyć na 3 dni do szpitala, bo przecież jak bede krócej to NFZ im nie zapłaci. Wkurzyłam się niemiłosiernie, poprosiłam o ogólne skierowanie - bez nazwy szpitala.

Dziewczyny, powiedzcie, czy któraś z Was załatwiła to w jeden dzień, ambulatoryjnie? Któraś może w mazowieckim? Jak tak to prosiłabym o nazwę szpitala <3 Co za chory system :/
Hej, tez mam Rh-
Chodząc prywatnie zostałam pokierowana aby zapisać się na fundusz właśnie po to, żeby dostać skierowanie na zastrzyk z immunoglobulina, który będzie refundowany z NFZ
Po konsultacji u lekarza z aktualnym wynikiem potwierdzającym brak przeciwciał zostałam zapisana na 8.11 na zastrzyk w ramach refundacji NFZ
Myślę, że warto poszukać przychodni i skorzystać z refundacji bo z tego co słyszałam to zastrzyk kosztuje kilka stówek, które można wykorzystać np. Na jakieś rzeczy z wyprawki 😊

kiedyś przeczytałam ten artykuł. Nie chce nikogo zniechęcać bo zaraz wyjdzie, że wszystko neguje, ale jednak jestem mniej entuzjastycznie do tej zabawki nastawiona. Link do: Miś Szumiś - hit czy kit?
A co z szumisiem nie tak? Bo szczerze mówiąc nic złego nie słyszałam a też chciałam kupić [emoji16]

Również kupuje kołyske/lezaczek chicco [emoji6]

reklama
Do góry