Smakpomaranczy
Początkująca w BB
Ja pytałam swojego ginekologa już na samym początku co ze szczepieniem ciężarnych. Odpowiedział ze szczepienie to najlepsza decyzja którą mogę podjąć i tym samym na starcie przekazać przeciwciała dziecku. Z jednej strony jest strach czy aby nie zaszkodzimy dziecku, a z drugiej obawa jakie mogą być skutki zachorowania na COVID będąc w ciąży. Czas naszych porodów przypada na styczeń i nie oszukujmy się, ze nie będzie powtórki z sytuacji jaka miała miejsce na początku tego roku..Kwestia zaszczepienia się jest indywidualna i pozostaje nam przeanalizowanie wszystkich za i przeciw których się obawiamyDziewczyny, a jak ze szczepieniem na covid? W momencie, kiedy zachodziłyśmy w ciążę to mniemam, że część z nas dopiero wtedy dostała możliwość na szczepienie, więc jak z Waszą decyzją i co lekarze radzili? Ja nie zdążyłam się zaszczepić, zresztą nie wiem, czy bym to zrobiła, ale też z innych powodów, których nie miałam już czasu z innym lekarzem omówić, a są dość ważne, ale to raczej wyjątkowy przypadek Będziecie się szczepić, czy szczepiłyście się jak już wiedziałyście o ciąży? W sumie 2 i 3 trymestr wypada u nas w okresie jesienno-zimowym, czyli można spodziewać się zwiększenia ryzyka złapania covida, czy też covidu a będziemy miały dosyć częsty kontakt z lekarzami/położnymi.
Co do czasu, kiedy można się szczepić to początkowo mówiono o 12-16 tc. Na ostatniej wizycie gdy zapytałam kiedy bym mogła ewentualnie się zaszczepić usłyszałam, że dopiero po 30tc
Ktoś słyszał podobnie?