reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Ja się staram zdrowo odżywiać, na tym się nie da oszczędzić. A jutro w końcu M zrobi kluski śląskie z rolada wołowa. Mniam.
Tęsknię za sernikiem. Powiem wam że przyzwyczaiłam się do bezcukrowej diety szybko, podjadam tylko winogrona z rzeczy niedozwolonych. Normalnie dumna jestem. Chleje wodę na potęgę za to z sokiem z żurawiny. Soków kartonowych też nie wolno, bo fruktoza.
Przed ciąża piłam około 3 litrów wody. Teraz mi nawet pół litra nie chce wejść.... zwykłej czarnej herbaty mi się chce,najlepiej z cytryną:-)

reklama
Dziecko powinno siedzieć z tyłu tyłem do kierunku jazdy bo tak jest najbezpieczniej. W krajach skandynawskich dzieci jezdza tylem do kierunku jazdy bardzo dlugo nawet do 5 - 6 lat i te kraje maja jedne z najniższych wskaźników śmiertelności dzieci w wypadkach samochodowych. Są specjalne lusterka montowane na siedzeniach, dzieki ktorym osoba z przodu widzi co sie z dzidzią dzieje ;)
A co z dziecmi które maja chorobę lokomocyjna? Byl, taki przypadek w rodzinie meza. Dziecko ma sterdzona.Ma Juz 12 lat i od niemowlęcia musiało jeździć przodem

Ostatnia edycja:
Czyli w styczniu 2019 nie dostałaś, bo okres był za krótki. W takim razie dostaniesz całość w teraz w styczniu za rok cały bo L4 nawet jeśli Ci przedłużyli umowę do porodu płatne jest 100 %
Ja też pracuję, ale w służbie cywilnej i wydaje mi się, że za L4 nie płacą trzynastki. Ja np. poszłam na L4 w połowie lipca, więc wypłacą mi trzynastkę od styczna do połowy lipca.

Ja też pracuję, ale w służbie cywilnej i wydaje mi się, że za L4 nie płacą trzynastki. Ja np. poszłam na L4 w połowie lipca, więc wypłacą mi trzynastkę od styczna do połowy lipca.

Może być i tak, że masz prawo do 13 (okres zatrudnienia) ale nie wlicza się w podstawę jej obliczenia czas kiedy jesteś na L4.
Kurczaczki, to moje pierwsze zwolnienie w pracy, a nie jestem aż tak obeznana w spr kadr. Warto zapytać księgowej o ile jest kumata

reklama
Kurła byłabym w tej biblio to też bym miała coś ala trzynastkę. :mad::mad::mad: Co roku w lipcu wypłacają, a do tego za inicjatywy własne udział w eventach lub organizacje wydarzeń dodadkowa kasa. Nie ma nic za dara.
Ja się zastanawiam czy coś na Bożenarodzenie dostanę, bo wtedy zwykle były premie uznaniowe od szefa...zobaczymy. O tyle mam dobrze w służbie cywilnej, że nawet jak teraz płaci mi ZUS to pracodawca wypłaca mi dodatkowo tzw. wysługę. Jakies 3 stówy miesięcznie, zawsze to jakaś dodatkowa kasa ;)

Do góry