Od 01.01. 2017r. obowiązuje ustawa o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin “Za życiem”Dziewczyny a jak to jest z przyjęciem do poradni specjalistycznej w ciąży?
Naczytałam się, ze bez kolejek. A dziś w okienku usłyszałam, ze termin na grudzień...mimo iż poinformowałam o ciąży i pokazałam kartę...
art. 47c ust. 2 i kolejne u.ś.o.z. :
“Korzystanie poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej oznacza, że świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących”.
Świadczeniobiorca udziela świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia, a gdyby to było niemożliwe “wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.”
Zgodnie z ta ustawa potrzeba skierowanie do danej jednostki szpitalnej i maja 7 dni by przykac. Jeśli to kontynuacja leczenia to lekarz prowadzący orzeka czy jest konieczność przyjęcia wcześniej niz normalne terminy