Dziewczyny będące na l4 ja mam takie pytanie jak wam ZUS wypłaca pieniądze. Ja jestem od 17 lipca na l4 za cały lipiec dostałam jeszcze wypłatę z pracy teraz czekam w sierpniu i póki co nie mam jeszcze. Teraz wszystko idzie elektronicznie i do pracodawcy i do zusu.
reklama
Połówkowe to jedno z trzech obowiązkowych badań tzw. prenatalnych, na których lekarz sprawdza wiele parametrów aby wykluczyc wady płodu. Dlatego to USG jest dokładniejsze i dluzsze od takiego na każdej wizycie i musi być wykonane przez lekarza, który ma do tego specjalne uprawnienia. Podejrzewam, że Twój lekarz je ma i sam to badanie wykona, ale mozesz to sprawdzić, poszukaj czy na poniższej liście jest Twoj lekarz (najpierw na mapce musisz wybrać kraj):Mi lekarz o zadnym połówkowym nie mówił. Usg mam na każdej wizycie. Więc na czym by polegalo to połówkowe?
The Fetal Medicine Foundation
The Fetal Medicine Foundation is a Registered Charity that aims to improve the health of pregnant women and their babies through research and training in fetal medicine.
fetalmedicine.org
Aguara
Fanka BB :)
Mi lekarz o zadnym połówkowym nie mówił. Usg mam na każdej wizycie. Więc na czym by polegalo to połówkowe?
Dokładnie jak MartaSx pisze. W ciąży rekomendowane są 3 badania USG, pierwsze w okolicach 11, 12 tygodnia, pozwala wykryć wiele wad rozwojowych, wstępnie ocenia ciążę. Podczas drugiego, wykonywanego od 18-22tygodnia można ocenić więcej parametrów, bo dziecko jest większe, ale ma jeszcze na tyle miejsca że się powinno pięknie obkrecic. Ocenia się tu wszystko, łącznie z budową móżdzku. Długo by pisać :-) jest to najważniejsze badanie i trwa nawet do godziny jak dziecko mało ruchliwe i nie chce wszystkiego pokazać. Wiele zależy od sprzętu i lekarza, u mnie z racji wieku łapie się na połowkowe prenatalne. Mój lekarz prowadzący choć swojego usg nie odpuści, więc będę miała 2 w jednym tygodniu, twierdzi że ten drugi (od prenatalnych) ma specjalny certyfikat i sprzęt i wykonuje tylko takie dokładne badania. Ja swoje mam 2 i 5 września. Już się nie mogę doczekać. U Ciebie też będzie wykonane usg w połowie ciąży z tym że pewnie lekarz ci nie mówi. Zadbaj by wszystko ocenił jak nalezy, łącznie z długością szyjki macicy.
Aguara
Tam gdzie mam umowę na czas nieokreślony otrzymuje wypłatę w terminie jak dotąd, nic się nie zmieniło. Płacą, a im ZUS zwraca. Na drugiej umowie, gdzie mam czas określony i jest to budżetówka, w pierwszych miesiącach dostawałam mniej więcej 2 tygodnie po dostarczeniu zwolnienia, czasem w ratach jak w miesiącu miałam dwa zwolnienia. W sierpniu już dostałam całość dwa dni po zwolnieniu.Dziewczyny będące na l4 ja mam takie pytanie jak wam ZUS wypłaca pieniądze. Ja jestem od 17 lipca na l4 za cały lipiec dostałam jeszcze wypłatę z pracy teraz czekam w sierpniu i póki co nie mam jeszcze. Teraz wszystko idzie elektronicznie i do pracodawcy i do zusu.
Moja rodzina pracująca w ZUS twierdzi że mają czas do 30 dni od zwolnienia.
Kasik1p3
ZUS ma 30 dni na wypłatę świadczenia (od końca l4). Ja nigdy tyle nie czekałam. Raz dostałam pieniądze w dniu końca l4 drugi raz 1,5 tyg po zakończeniu l4.Dziewczyny będące na l4 ja mam takie pytanie jak wam ZUS wypłaca pieniądze. Ja jestem od 17 lipca na l4 za cały lipiec dostałam jeszcze wypłatę z pracy teraz czekam w sierpniu i póki co nie mam jeszcze. Teraz wszystko idzie elektronicznie i do pracodawcy i do zusu.
Koteczka01
Ja jestem na L4 od 16 lipca. Za lipiec dostałam pieniądze od pracodawcy i teraz dostałam za połowę sierpnia. Za drugą połowę sierpnia ma zapłacić mi już ZUS i czekam. Na razie na internetowej platformie ZUS PUE wysłałam wniosek, że chcę pieniądze dostawać na konto.Dziewczyny będące na l4 ja mam takie pytanie jak wam ZUS wypłaca pieniądze. Ja jestem od 17 lipca na l4 za cały lipiec dostałam jeszcze wypłatę z pracy teraz czekam w sierpniu i póki co nie mam jeszcze. Teraz wszystko idzie elektronicznie i do pracodawcy i do zusu.
Koteczka01
ZUS nie ma 30 dni od końca L4, tylko 30 dni od daty przekazania do ZUS przez pracodawcę oświadczenia (chyba druk Z-3, ale mogę się mylić), że pracownik pozostaje na zwolnieniu lekarskim. Taki druk pracodawca wypełnia przy każdym L4, więc jeśli pracodawca zrobi to np. następnego dnia po otrzymaniu L4 to dostajesz szybciej pieniądze. Jeśli pracodawca np. w danym miesiącu nie wypełni tych papierów to kasy długo nie zobaczymy.ZUS ma 30 dni na wypłatę świadczenia (od końca l4). Ja nigdy tyle nie czekałam. Raz dostałam pieniądze w dniu końca l4 drugi raz 1,5 tyg po zakończeniu l4.
Buba88
MartaSx - czy mozesz zdradzic jak byla sprawdzana szyjka?Polowkowe to podobnie jak prenatalne. U mnie mierzył dziecko, kości, sprawdzał serce, aorte, nos, sprawdzał oczy czy nie ma zaćmy, rozczepu wargi. Sprawdzał obwody, głowy i brzucha itp. Sprawdzał też szyjke.
Koteczka01
To czy ZUS płaci Tobie bezpośrednio czy płaci Tobie pracodawca, a ZUS mu zwraca nie zależy od rodzaju umowy o pracę tylko od liczby pracowników zatrudnianych przez pracodawcę. Jeśli wykazanych w poprzednim roku rozliczeniowym było mniej pracowników niż 20 to będzie Tobie płacił ZUS bezpośrednio. Jeśli jest wykazanych więcej niż 20 to płaci Tobie normalnie pracodawca w terminach w jakich wcześniej otrzymywałaś wypłatę i ZUS potem to pracodawcy zwraca.Tam gdzie mam umowę na czas nieokreślony otrzymuje wypłatę w terminie jak dotąd, nic się nie zmieniło. Płacą, a im ZUS zwraca. Na drugiej umowie, gdzie mam czas określony i jest to budżetówka, w pierwszych miesiącach dostawałam mniej więcej 2 tygodnie po dostarczeniu zwolnienia, czasem w ratach jak w miesiącu miałam dwa zwolnienia. W sierpniu już dostałam całość dwa dni po zwolnieniu.
Moja rodzina pracująca w ZUS twierdzi że mają czas do 30 dni od zwolnienia.
reklama
Aguara
To czy ZUS płaci Tobie bezpośrednio czy płaci Tobie pracodawca, a ZUS mu zwraca nie zależy od rodzaju umowy o pracę tylko od liczby pracowników zatrudnianych przez pracodawcę. Jeśli wykazanych w poprzednim roku rozliczeniowym było mniej pracowników niż 20 to będzie Tobie płacił ZUS bezpośrednio. Jeśli jest wykazanych więcej niż 20 to płaci Tobie normalnie pracodawca w terminach w jakich wcześniej otrzymywałaś wypłatę i ZUS potem to pracodawcy zwraca.
Fakt, to duży obiekt :-)