reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Hej dziewczyny :)

Powodzenia wizytujacym dzis!

Zapisujecie sie do szkoly rodzenia? albo te ktore juz kiedys byly w ciazy i do takiej uczeszczaly, co o tym sądzicie? Czy cos placilyscie i ile jak juz?
Ja się na pewno będę zapisywać, ale jeszcze nie szukałam miejsca. Wiem, że w niektórych szpitalach prowadzą. Mam nadzieję że jakieś podstawy ogarnę bo takiego maluszka nawet nigdy nie miałam na rękach i samo przebieranie czy mycie na chwilę obecną mnie po prostu przeraża [emoji16] mąż ma wziąć dwa tygodnie urlopu jak się urodzi ale tak poza tym to bardzo dużo pracuje i przez zdecydowaną większość czasu i tak będę musiała radzić sobie sama. Mam nadzieję że po takich zajęciach będę spokojniejsza. Ale tak bardziej się tym interesować będę w drugiej połowie ciąży. Teraz chyba za wcześnie [emoji4]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aha a ja myślałam ze Państwo daje taki wymóg ze zawsze taka jakby kontrola jest jakie dziecko ma warunki

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]
Powiem szczerze że też mi się tak zdawało, bo do moich córek zawsze przychodziła położna z przychodni do której były zapisane. Wcześniej dzwoniła i się umawiała na wizytę, sprawdzała czy z dzieckiem wszystko ok, jakie warunki i czy zadbane. No i dopiero wtedy pytania o matkę

Powiem szczerze że też mi się tak zdawało, bo do moich córek zawsze przychodziła położna z przychodni do której były zapisane. Wcześniej dzwoniła i się umawiała na wizytę, sprawdzała czy z dzieckiem wszystko ok, jakie warunki i czy zadbane. No i dopiero wtedy pytania o matkę
W 2015 roku musiałam już zadeklarować, nie wiem od kiedy tak jest, ale teraz położne środowiskowe są na osobnym kontrakcie z NFZ i nie są wysyłane z zasady przez ośrodek.
Do mojego brata jeszcze chodziła położna z zasady, ale to było 12 lat temu.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

W 2015 roku musiałam już zadeklarować, nie wiem od kiedy tak jest, ale teraz położne środowiskowe są na osobnym kontrakcie z NFZ i nie są wysyłane z zasady przez ośrodek.
Do mojego brata jeszcze chodziła położna z zasady, ale to było 12 lat temu.

No to może bo ja rodzilam koniec grudnia 2014

Przy wyborze przychodni wypisuje sie dokumenty o lekarza rodzinnego, pielegniarke i polozna. Potem przychodnia automatycznie wysyla polozna srodowiskowa na wywiad warunkow dziecka oraz pomoc mamie w karmieniu, przewijaniu itd. Generalnie powinna przyjsc 6 x po porodzie, czyli przez caly polog, ale z reguly przychodza 2x i tyle.
Mi polozna zdjela np. Szwy po porodzie. Bardzo sobie ja chwalilam.

W niemczech mamy teraz inaczej troche. Kazda kobieta sama znajduje sobie polozna i sie z nia umawia jeszcze w ciazy np. Na masaze stop, rozmowe itd..

I tez moim zdaniem właśnie warto o to zadbać ok 20 tygodnia ciąży, bo wtedy są też wizyty przed porodem.
U mnie się one przydały, bo pogadaliśmy sobie o porodzie, itd. Pewnie to co na szkole rodzenia, ale... indywidualnie ;)
Do tego jak kiedyś dostałam wyniki i coś było nie tak, a czekałam na wizytę do lekarza to ona sprawdziła i mnie uspokoiła itd.

Przy wyborze przychodni wypisuje sie dokumenty o lekarza rodzinnego, pielegniarke i polozna. Potem przychodnia automatycznie wysyla polozna srodowiskowa na wywiad warunkow dziecka oraz pomoc mamie w karmieniu, przewijaniu itd. Generalnie powinna przyjsc 6 x po porodzie, czyli przez caly polog, ale z reguly przychodza 2x i tyle.

W niemczech mamy teraz inaczej troche. Kazda kobieta sama znajduje sobie polozna i sie z nia umawia jeszcze w ciazy np. Na masaze stop, rozmowe itd..
No tak młodej zmieniałem przychodnie w 2016 roku to wybieralam ich.

Szwy zdejmowane miałaś? Ja dwa razy rozpuszczalne na szczęście

W 2015 roku wybierałam tylko i wyłącznie lekarza pediatrę nic wiecej, żadnej pielęgniarki ani połoznej.

reklama
Do góry