reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Hej dziewczyny :)

Powodzenia wizytujacym dzis!

Zapisujecie sie do szkoly rodzenia? albo te ktore juz kiedys byly w ciazy i do takiej uczeszczaly, co o tym sądzicie? Czy cos placilyscie i ile jak juz?
Ja się na pewno będę zapisywać, ale jeszcze nie szukałam miejsca. Wiem, że w niektórych szpitalach prowadzą. Mam nadzieję że jakieś podstawy ogarnę bo takiego maluszka nawet nigdy nie miałam na rękach i samo przebieranie czy mycie na chwilę obecną mnie po prostu przeraża [emoji16] mąż ma wziąć dwa tygodnie urlopu jak się urodzi ale tak poza tym to bardzo dużo pracuje i przez zdecydowaną większość czasu i tak będę musiała radzić sobie sama. Mam nadzieję że po takich zajęciach będę spokojniejsza. Ale tak bardziej się tym interesować będę w drugiej połowie ciąży. Teraz chyba za wcześnie [emoji4]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aha a ja myślałam ze Państwo daje taki wymóg ze zawsze taka jakby kontrola jest jakie dziecko ma warunki

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]
Powiem szczerze że też mi się tak zdawało, bo do moich córek zawsze przychodziła położna z przychodni do której były zapisane. Wcześniej dzwoniła i się umawiała na wizytę, sprawdzała czy z dzieckiem wszystko ok, jakie warunki i czy zadbane. No i dopiero wtedy pytania o matkę

Powiem szczerze że też mi się tak zdawało, bo do moich córek zawsze przychodziła położna z przychodni do której były zapisane. Wcześniej dzwoniła i się umawiała na wizytę, sprawdzała czy z dzieckiem wszystko ok, jakie warunki i czy zadbane. No i dopiero wtedy pytania o matkę
W 2015 roku musiałam już zadeklarować, nie wiem od kiedy tak jest, ale teraz położne środowiskowe są na osobnym kontrakcie z NFZ i nie są wysyłane z zasady przez ośrodek.
Do mojego brata jeszcze chodziła położna z zasady, ale to było 12 lat temu.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

W 2015 roku musiałam już zadeklarować, nie wiem od kiedy tak jest, ale teraz położne środowiskowe są na osobnym kontrakcie z NFZ i nie są wysyłane z zasady przez ośrodek.
Do mojego brata jeszcze chodziła położna z zasady, ale to było 12 lat temu.

No to może bo ja rodzilam koniec grudnia 2014

Przy wyborze przychodni wypisuje sie dokumenty o lekarza rodzinnego, pielegniarke i polozna. Potem przychodnia automatycznie wysyla polozna srodowiskowa na wywiad warunkow dziecka oraz pomoc mamie w karmieniu, przewijaniu itd. Generalnie powinna przyjsc 6 x po porodzie, czyli przez caly polog, ale z reguly przychodza 2x i tyle.
Mi polozna zdjela np. Szwy po porodzie. Bardzo sobie ja chwalilam.

W niemczech mamy teraz inaczej troche. Kazda kobieta sama znajduje sobie polozna i sie z nia umawia jeszcze w ciazy np. Na masaze stop, rozmowe itd..

I tez moim zdaniem właśnie warto o to zadbać ok 20 tygodnia ciąży, bo wtedy są też wizyty przed porodem.
U mnie się one przydały, bo pogadaliśmy sobie o porodzie, itd. Pewnie to co na szkole rodzenia, ale... indywidualnie ;)
Do tego jak kiedyś dostałam wyniki i coś było nie tak, a czekałam na wizytę do lekarza to ona sprawdziła i mnie uspokoiła itd.

Przy wyborze przychodni wypisuje sie dokumenty o lekarza rodzinnego, pielegniarke i polozna. Potem przychodnia automatycznie wysyla polozna srodowiskowa na wywiad warunkow dziecka oraz pomoc mamie w karmieniu, przewijaniu itd. Generalnie powinna przyjsc 6 x po porodzie, czyli przez caly polog, ale z reguly przychodza 2x i tyle.

W niemczech mamy teraz inaczej troche. Kazda kobieta sama znajduje sobie polozna i sie z nia umawia jeszcze w ciazy np. Na masaze stop, rozmowe itd..
No tak młodej zmieniałem przychodnie w 2016 roku to wybieralam ich.

Szwy zdejmowane miałaś? Ja dwa razy rozpuszczalne na szczęście

W 2015 roku wybierałam tylko i wyłącznie lekarza pediatrę nic wiecej, żadnej pielęgniarki ani połoznej.

reklama
Do góry