reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Ale jak tylko wrócę od rodziców to muszę podejść do położnej środowiskowej się zapisać.
W tamtej ciąży miałam 3 wizyty przed porodem, jak się zaczęło to też mnie przez telefon instruowała, po porodzie była u nas z 5-6 razy i też bardzo dużo pomogła, wyjaśniła

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
A gdzie to się zapisuje?

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]

reklama
Jej jak Wam zazdroszczę tych wyjazdów

Kiedyś Tu sobie pojedziesz a my będziemy musiały siedzieć ;-) zresztą patrząc na pogodę to od niedzieli do przyszłej soboty ma padać... Czyli akurat nasz wyjazd
Chociaż ja nadal wierzę że będzie ok bo ja zazwyczaj trafiam w pogodę, rok temu na weekend byliśmy w Zakopanem we wrześniu rezerwowane w lipcu i to był ten najcieplejszy weekend, wiecie jaka opalona wróciłam :)

Najlepiej zapytać w najbliższej przychodni, albo poszukać w necie opinii. Ogólnie też na stronach szpitali są zazwyczaj wypisane położne, ale trzeba sprawdzić czy akurat dojeżdża tam, gdzie mieszkasz.
Ja wybrałam jedną z pobliskiej przychodni, niestety jak wychodziłam ze szpitala to była na urlopie i do dziecka przychodziła już jej koleżanka. Obie złote kobiety :)

Najlepiej zapytać w najbliższej przychodni, albo poszukać w necie opinii. Ogólnie też na stronach szpitali są zazwyczaj wypisane położne, ale trzeba sprawdzić czy akurat dojeżdża tam, gdzie mieszkasz.
Ja wybrałam jedną z pobliskiej przychodni, niestety jak wychodziłam ze szpitala to była na urlopie i do dziecka przychodziła już jej koleżanka. Obie złote kobiety :)

A to jest obowiązkowe?

Urodzić i tak urodzisz, powrotu nie ma ;)
A np pierwsza wizyta po porodzie w domu jest wtedy, gdy wracasz ze szpitala. Nam wtedy przyszła popołudniu, pomogła wykąpać mała, pokazał co i jak po kolei. Na kolejnej wizycie sprawdzała mi krocze, pytała o czyszczenie się itd, bo to też muszą sprawdzić i w razie konieczności skierować do lekarza/szpitala.
Z córką mi też doradzila, żebym zrobiła jej badania nawet odpłatnie, bo zzolka itd.
Ogólnie bardzo pomocne to jest bo jest już "na żywo" a nie w teorii, czasem teoria z praktyką ma niewiele wspólnego

Ale po porodzie chyba zawsze ktoś przychodzi skontrolować nie...?

No nie, jeśli nie zadeklarujesz że chcesz to nikt nie przyjdzie.
Ty masz się zgłosić do lekarza po 6 tygodniach od porodu. Wizyta z dzieckiem u pediatry chyba po 2 tygodniach, ale tego nie pamiętam już dokładnie.

Tzn dawniej tak było, do mojej mamy też sama z siebie przychodziła. Ale teraz już tak nie jest, musisz zadeklarować że chcesz i wybrać położna.

reklama
No nie, jeśli nie zadeklarujesz że chcesz to nikt nie przyjdzie.
Ty masz się zgłosić do lekarza po 6 tygodniach od porodu. Wizyta z dzieckiem u pediatry chyba po 2 tygodniach, ale tego nie pamiętam już dokładnie.

Aha a ja myślałam ze Państwo daje taki wymóg ze zawsze taka jakby kontrola jest jakie dziecko ma warunki

Do góry