reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Aniay dostaniesz macierzyński, możesz złożyć o cos stylu becikowego tj 500£ jednorazowo od 11 tyg przed terminem mozna składać, po urodzeniu masz child benefit na jedno dziecko to 82£ na mc, śmiało możesz składać o child tax credit tj ok 70£ na tydz na jedno dziecko nie wiem jak wyjdzie na dwójkę.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@idealka witaj w swiecie ksiegowych:) Ja bardzo lubię swoja pracę. Teraz skończyłam tez podyplomówke z prawa podatowego bo podatki lubię najbardziej:) Chciałam tez jeszce przed narodzinami dziecka zrobić doradce podatkowego ale nie zdarzyłam się zapisać na termin egzaminu na wrzesień i kolejny w przyszłym roku, a z małym dzieckiem nie wiem jak to bedzie, ale na pewno bede do tego darzyć :)
Ja sesję sobie na pewno zrobię jak brzucholek będzie duży :)

Aniay dostaniesz macierzyński, możesz złożyć o cos stylu becikowego tj 500£ jednorazowo od 11 tyg przed terminem mozna składać, po urodzeniu masz child benefit na jedno dziecko to 82£ na mc, śmiało możesz składać o child tax credit tj ok 70£ na tydz na jedno dziecko nie wiem jak wyjdzie na dwójkę.

Tutejsze necikowe tylko na pierwsze dziecko I przy malych zarobkach.
My z naszymi wyplatami nie kwalifikujemy sie na tax credit. Udało mi sie w zeszlym roku child tax credit na opieke nad oliwia ale w tym już nie.
Bede napewno aplikowala znowu jak na maciezynski pojde, ale znowu wtedy nie bede miala godzin przepracowanych.

Tak czy siak, dziekuje.

No ja tez sie juz nie łapie ale jak przejdę na macierzyński juz ten groszowy to bede aplikować.
A od becikowego podobno mozna sie odwołać i nie ma problemu z przyznaniem ale jak w praktyce nie wiem bo Majke rodziłam w pl

No ja tez sie juz nie łapie ale jak przejdę na macierzyński juz ten groszowy to bede aplikować.
A od becikowego podobno mozna sie odwołać i nie ma problemu z przyznaniem ale jak w praktyce nie wiem bo Majke rodziłam w pl

ja pewnie zadzwonie do nich wczesniej i sprobuje sie czegos dowiedzic bo niby pisza ze trzeba informowac jak sie zajdzie w ciaze

Ja bardzo chciałabym sesje zdjęciowa w ciąży. Już znalazłam sobie fotografa, który w pakcie e ma równie sesje noworodkowa pózniej [emoji7] szkoda, ze zima fakt... Tez wolałabym w plenerze.. Ale w grudniu mozna zrobić jakieś świąteczne fajne :)

Tez sie strasznie boje jak bedzie z kasa na macierzynskim a wiadomo chciałabym byc z diidzia jak najdluzej

Ja jak pomysle ze potem na caly dzien, albo i na pol dnia do zlobka takiego polrocznego maluszka oddac (ii za jaka kase) to jestem przerazona. Z Oliwia do 1.5 roku byłam w domu, teraz nie da rady. Takze pewnie wroce na pol etatu na poczatek.

Ja jak pomysle ze potem na caly dzien, albo i na pol dnia do zlobka takiego polrocznego maluszka oddac (ii za jaka kase) to jestem przerazona. Z Oliwia do 1.5 roku byłam w domu, teraz nie da rady. Takze pewnie wroce na pol etatu na poczatek.
współczuje wam z tym. To w Polsce jest lepiej pod tym względem.

reklama
No na prawde wspolczuje polroczny maluch, to na prawde dziecko bardzo malutkie, ktore potrzebuje rodzicow.
Teraz zrobilo sie w Polsce troche lepiej z tymi przywilejami. Jak ja rodzilam to dostalismy jednorazowo 1000zl becikowego, macierzynski przez pol roku i to wszystko . Jak przeszlam juz na wychowawczy postaralismy sie o zapomoge tzw drugie becikowe i fartem drugi tysiak wpadl. Potem 2 mce dostalam zasilek wychowawczy, mezowi zmienili umowe i juz nam zabrali. Teraz i kosiniakowe i becikowe i 500+ i macierzynski rok a tata 2 tyg do wykorzystania w ciagu dwoch lat.

Do góry