reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Kamisia, też wcinam chia do owsianki; przypomniałaś mi o oleju lnianym! też będę dodawać do dań :)
Ulcia, pewnie grzybica albo zakażenie bakteryjne. Nie stresuj się, to nie jest niebezpieczne dla dziecka, tylko idź z tym szybko do lekarza. Ja też miałam ostatnio (choć w 1 ciąży ani raz mi się nie zdażyło) i dostałam takie globulki dopochwowe, działające miejscowo :)
Kathana, nie chodzi o tycie tylko zbyt dużą ilość składników odżywczych. Choć z drugiej strony można poczytać o tym jak znikome jest wchłanianie się wszelkich suplementów i faktycznie - teoria ze zbyt dużymi dziećmi nie ma wtedy sensu.
Betina, serio? jakich wad? rozszczepienie cewy nerwowej o którym tyle trąbią? a ile znasz takich przypadków z życia wziętych? skoro nasze matki nie brały kwasu w ciąży to powinno być mnóstwo dzieci z takimi wadami. Dla mnie to marketing. Choć oczywiście biorę kwas - jak każda zastrszona kobieta w ciąży która chce dla swojego dziecka jak najlepiej ;)
Aniay, dzięki za info z tym ręcznikiem, chyba profilaktycznie zastosuje.

Żeby uniknąć grzybicy warto też ograniczyć cukier do minimum.

reklama
Dziewczynki czy któraś dziś wizytuje?bo juz się pogubilam i nie wiem czy trzymać kciuki czy mamy dziś przerwę;)
Mnie zbiera na pawia od rana a najgorzej jak zeby umyje,ledwo pastę poczuje i się zaczyna.dlatego dziś nie umylam i dopiero pół godziny temu w pracy umylam;)
Nieszczęsna coca cola mi pomaga na mdlosci i nic innego.ale jak usłyszałam o tym ze leczo jecie to mi się apetyt odezwał, może spróbuję dziś zrobic:)
Ja też na początku lipca jadę na urlop i nie mogę znaleźć kostiumu który pomieści cycki i dupe ,bo albo góra za duża albo dół za mały i tak w kółko. Chyba będę w kostiumie płetwonurka to przynajmniej uda schowam bo tam cały tłuszczyk się odkłada.
U nas tropiki,35 stopni:/

Kamisia, też wcinam chia do owsianki; przypomniałaś mi o oleju lnianym! też będę dodawać do dań :)
Ulcia, pewnie grzybica albo zakażenie bakteryjne. Nie stresuj się, to nie jest niebezpieczne dla dziecka, tylko idź z tym szybko do lekarza. Ja też miałam ostatnio (choć w 1 ciąży ani raz mi się nie zdażyło) i dostałam takie globulki dopochwowe, działające miejscowo :)
Kathana, nie chodzi o tycie tylko zbyt dużą ilość składników odżywczych. Choć z drugiej strony można poczytać o tym jak znikome jest wchłanianie się wszelkich suplementów i faktycznie - teoria ze zbyt dużymi dziećmi nie ma wtedy sensu.
Betina, serio? jakich wad? rozszczepienie cewy nerwowej o którym tyle trąbią? a ile znasz takich przypadków z życia wziętych? skoro nasze matki nie brały kwasu w ciąży to powinno być mnóstwo dzieci z takimi wadami. Dla mnie to marketing. Choć oczywiście biorę kwas - jak każda zastrszona kobieta w ciąży która chce dla swojego dziecka jak najlepiej ;)
Aniay, dzięki za info z tym ręcznikiem, chyba profilaktycznie zastosuje.

Żeby uniknąć grzybicy warto też ograniczyć cukier do minimum.
Sprawe kwasu foliowego rozwiazali w innych krajach bardzo prosto. Jest on dodawany do pieczywa I nawet kobieta ktora zajdzie w ciaze niespodziewanie, nie maniedoborow. Tutaj w UK mozesz dostac Kwas foliowy za darmo.
Wiele dzieci z wadami cewy nerwowej nawet nie dozywa do porodu a kwas foliowy bierze sie na Zaś, w razie jakby byly niedobory, jak nie ma niedoborow to oczywiście ze nie jest niezbedny.
Tutaj chodzi o zmniejszenie prawdopodobienstwa, a nie calkpwite zapobieganie.

Hej dziewczyny :)

Mam pytanko do mam już po wizytach, czy miałyście badanie przez brzuch? Ja będę miała w poniedziałek, tj. 13 tc i zastanawiam się czy będzie jak wcześniej czy brzuszek?

Ja jeszce przed wizyta ale mi lekarka gadala ze nastepne czyli w 12 tyg bede miala przez brzuch bo jestem szczupla i bedzie juz widac Ł=

Kiki ściskam kciukasy w takim razie i czekamy na wieści.
Co do witamin to z kwasem foliowym nie dyskutuje tylko zażywam i myślę że ma to sens.Z reszta witamin ciazowych to trochę chyba jest jak z jakimiś tabletkami typu Centrum które niby wszystkie witaminy maja ale wchłanianie jest znikome wiec nie każda dziewczyna w ciąży musi brać jeśli lekarz nie zaleci.ja mam z tarczyca jazdy wiec mam suplement z jodem,lekarz kazał to biorę.

reklama
Hej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. :) No i ja również czekam na dobre wieści.

Dziewuszki, używa któraś detektora tętna płodu?

Do góry