reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Kamisia, też wcinam chia do owsianki; przypomniałaś mi o oleju lnianym! też będę dodawać do dań :)
Ulcia, pewnie grzybica albo zakażenie bakteryjne. Nie stresuj się, to nie jest niebezpieczne dla dziecka, tylko idź z tym szybko do lekarza. Ja też miałam ostatnio (choć w 1 ciąży ani raz mi się nie zdażyło) i dostałam takie globulki dopochwowe, działające miejscowo :)
Kathana, nie chodzi o tycie tylko zbyt dużą ilość składników odżywczych. Choć z drugiej strony można poczytać o tym jak znikome jest wchłanianie się wszelkich suplementów i faktycznie - teoria ze zbyt dużymi dziećmi nie ma wtedy sensu.
Betina, serio? jakich wad? rozszczepienie cewy nerwowej o którym tyle trąbią? a ile znasz takich przypadków z życia wziętych? skoro nasze matki nie brały kwasu w ciąży to powinno być mnóstwo dzieci z takimi wadami. Dla mnie to marketing. Choć oczywiście biorę kwas - jak każda zastrszona kobieta w ciąży która chce dla swojego dziecka jak najlepiej ;)
Aniay, dzięki za info z tym ręcznikiem, chyba profilaktycznie zastosuje.

Żeby uniknąć grzybicy warto też ograniczyć cukier do minimum.

reklama
Dziewczynki czy któraś dziś wizytuje?bo juz się pogubilam i nie wiem czy trzymać kciuki czy mamy dziś przerwę;)
Mnie zbiera na pawia od rana a najgorzej jak zeby umyje,ledwo pastę poczuje i się zaczyna.dlatego dziś nie umylam i dopiero pół godziny temu w pracy umylam;)
Nieszczęsna coca cola mi pomaga na mdlosci i nic innego.ale jak usłyszałam o tym ze leczo jecie to mi się apetyt odezwał, może spróbuję dziś zrobic:)
Ja też na początku lipca jadę na urlop i nie mogę znaleźć kostiumu który pomieści cycki i dupe ,bo albo góra za duża albo dół za mały i tak w kółko. Chyba będę w kostiumie płetwonurka to przynajmniej uda schowam bo tam cały tłuszczyk się odkłada.
U nas tropiki,35 stopni:/

Kamisia, też wcinam chia do owsianki; przypomniałaś mi o oleju lnianym! też będę dodawać do dań :)
Ulcia, pewnie grzybica albo zakażenie bakteryjne. Nie stresuj się, to nie jest niebezpieczne dla dziecka, tylko idź z tym szybko do lekarza. Ja też miałam ostatnio (choć w 1 ciąży ani raz mi się nie zdażyło) i dostałam takie globulki dopochwowe, działające miejscowo :)
Kathana, nie chodzi o tycie tylko zbyt dużą ilość składników odżywczych. Choć z drugiej strony można poczytać o tym jak znikome jest wchłanianie się wszelkich suplementów i faktycznie - teoria ze zbyt dużymi dziećmi nie ma wtedy sensu.
Betina, serio? jakich wad? rozszczepienie cewy nerwowej o którym tyle trąbią? a ile znasz takich przypadków z życia wziętych? skoro nasze matki nie brały kwasu w ciąży to powinno być mnóstwo dzieci z takimi wadami. Dla mnie to marketing. Choć oczywiście biorę kwas - jak każda zastrszona kobieta w ciąży która chce dla swojego dziecka jak najlepiej ;)
Aniay, dzięki za info z tym ręcznikiem, chyba profilaktycznie zastosuje.

Żeby uniknąć grzybicy warto też ograniczyć cukier do minimum.
Sprawe kwasu foliowego rozwiazali w innych krajach bardzo prosto. Jest on dodawany do pieczywa I nawet kobieta ktora zajdzie w ciaze niespodziewanie, nie maniedoborow. Tutaj w UK mozesz dostac Kwas foliowy za darmo.
Wiele dzieci z wadami cewy nerwowej nawet nie dozywa do porodu a kwas foliowy bierze sie na Zaś, w razie jakby byly niedobory, jak nie ma niedoborow to oczywiście ze nie jest niezbedny.
Tutaj chodzi o zmniejszenie prawdopodobienstwa, a nie calkpwite zapobieganie.

Hej dziewczyny :)

Mam pytanko do mam już po wizytach, czy miałyście badanie przez brzuch? Ja będę miała w poniedziałek, tj. 13 tc i zastanawiam się czy będzie jak wcześniej czy brzuszek?

Ja jeszce przed wizyta ale mi lekarka gadala ze nastepne czyli w 12 tyg bede miala przez brzuch bo jestem szczupla i bedzie juz widac Ł=

Kiki ściskam kciukasy w takim razie i czekamy na wieści.
Co do witamin to z kwasem foliowym nie dyskutuje tylko zażywam i myślę że ma to sens.Z reszta witamin ciazowych to trochę chyba jest jak z jakimiś tabletkami typu Centrum które niby wszystkie witaminy maja ale wchłanianie jest znikome wiec nie każda dziewczyna w ciąży musi brać jeśli lekarz nie zaleci.ja mam z tarczyca jazdy wiec mam suplement z jodem,lekarz kazał to biorę.

reklama
Hej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. :) No i ja również czekam na dobre wieści.

Dziewuszki, używa któraś detektora tętna płodu?

Do góry