reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
Ja w sumie 3 usg. Pierwsze miałam w 4 tyg. Kolejne w 6 tyg (biło serduszko) i jutro trzecie w 10 tyg. I pewnie za 2 tyg będzie następne już genetyczne. Musimy być dziewczyny dobrej myśli :wink: ja dam znać na końcu bo wizyta dopiero o 19.50.

Hej,

W temacie wyprawki my też większość mamy po pierwszym dziecku. Na początek do spania będzie hamaczek Link do: AMAZONAS Hamak KOALA + drewniany stelaż :: Dziecięcy Świat - jeśli któraś z Was rozważa jakąś alternatywę dla łóżeczka, szczególnie na początek, to polecam. Jest mały, łatwo się składa i zajmuje minimum miejsca. No i nasz pierworodny uwielbiał spać w hamaku. Do tego wózek gondola, fotelik samochodowy i chusta do noszenia. A dopiero na 2-3 miesiąc leżaczek i mata z pałąkiem. No i przyczepka rowerowa bo my nie możemy na tyłku usiedzieć ;) A ciuszki kupuję głównie w lumpeksach bo są dużo lepsze jakościowo (np Next) no i przeprane już parę razy z tych chemicznych barwników itp. Z tanich sklepowych lubię Lidlowskie - Lupilu, mają fajny krój i dobrą jakość jak na taką cenę.
Monitor oddechu uważam za zbędny. My jako niani używamy apki w telefonie, działa super i na większą odległość niż niania elektorniczna (jeśli jest zasięg oczywiście :D)

Kamisa, to urocze zachowanie synka. Mój jest jeszcze za mały żeby to zakumać ;)

Idealka, a ja nawet nie wiedziałam że opryszczka to coś niebezpiecznego. W pierwszej ciąży miałam przynajmniej raz. W tej też miałam ale teraz mam niezawodny patent - olejek herbaciany. Nic tak nie działa jak on. Na pewno na ulotce jest napisane że w ciąży nie wolno, ale ja tam działam po swojemu ;)

Ankamaz - ale okruszek! :)

Truskaweczka, ja w pierwszej ciąży miałam super cerę i włosy, a teraz jakoś tak nie bardzo...

Ostatnia edycja:
Super
Czesc dziewczyny :-) jaa juz po usg prenatalnym, wszystko ok :-) byly lzy szczescia podczas usg I machanie raczkami , fikolki I obroty, niesamowity widok..... dziecko ma 5,8 cm ma kosc nosowa., wzorowa przeziernisc karkowa, trojdzielna pepowine , prawiidlowe serce, plci nie bylo widac . Chcialam pokazac zdjecie ale nie umien :/ dziekuje Wam za wsparcie ! I czekam na Wasze szczesliwe wizyty, tak lubie czytac dobre wiesci :-)
Super że wszystko dobrze tez bym chciała jyz być po...stresuje sie:(

Nutka gratuluję sukcesów córki,takie masz zdolne dzieci ze trzecie to może noblista będzie także dbaj o brzuszek;)
Czoperka na takim usg sprawdza się też czy narządy prawidłowo się tworzą.

Madziulka ciesze się ze wizyta udana! :)
Truskaweczka niestety moja cera i dekolt wola o pomstę do nieba.. nie wiem co się dzieje. T as k strasznie nie wyglądałam nawet jak miałam 15 lat i trądzik młodzieńczy;) a w pierwszej ciąży od początku piękna gładka cera..
Czoperka usg genetyczne pierwszego trymestru sprawdza prawidłowy rozwój wszystkich narządów, kości, konczyn, mozgu, serca itd jeśli robione jest przez dobrego specjalistę i na dobrym sprzęcie to jest to bardzo dokładne badanie które może wykryć wiele nieprawidłowości

Bridget, Betina dzięki za info :) ale mimo wszystko raczej daruję sobie to badanie. Istnienie wady wrodzonej nic nie zmieni, a szczegółowe badanie narządów robi się też później z tego co pamiętam. Słyszałam też o wielu przypadkach gdzie kobieta dowiedziała się że jest wysokie ryzyko Downa, stresowała się przez całą ciąże i myślała o usunięciu, po czym urodziła zdrowe dziecko.

reklama
Hej,

W temacie wyprawki my też większość mamy po pierwszym dziecku. Na początek do spania będzie hamaczek Link do: AMAZONAS Hamak KOALA + drewniany stelaż :: Dziecięcy Świat - jeśli któraś z Was rozważa jakąś alternatywę dla łóżeczka, szczególnie na początek, to polecam. Jest mały, łatwo się składa i zajmuje minimum miejsca. No i nasz pierworodny uwielbiał spać w hamaku. Do tego wózek gondola, fotelik samochodowy i chusta do noszenia. A dopiero na 2-3 miesiąc leżaczek i mata z pałąkiem. No i przyczepka rowerowa bo my nie możemy na tyłku usiedzieć ;) A ciuszki kupuję głównie w lumpeksach bo są dużo lepsze jakościowo (np Next) no i przeprane już parę razy z tych chemicznych barwników itp. Z tanich sklepowych lubię Lidlowskie - Lupilu, mają fajny krój i dobrą jakość jak na taką cenę.
Monitor oddechu uważam za zbędny. My jako niani używamy apki w telefonie, działa super i na większą odległość niż niania elektorniczna (jeśli jest zasięg oczywiście :D)

Kamisa, to urocze zachowanie synka. Mój jest jeszcze za mały żeby to zakumać ;)

Idealka, a ja nawet nie wiedziałam że opryszczka to coś niebezpiecznego. W pierwszej ciąży miałam przynajmniej raz. W tej też miałam ale teraz mam niezawodny patent - olejek herbaciany. Nic tak nie działa jak on. Na pewno na ulotce jest napisane że w ciąży nie wolno, ale ja tam działam po swojemu ;)

Ankamaz - ale okruszek! :)

Truskaweczka, ja w pierwszej ciąży miałam super cerę i włosy, a teraz jakoś tak nie bardzo...

Dziewczyny to badanie genetyczne między 11 a 13 tc jest tylko w celu rozpoznania zespołu Downa?
Fajny ten hamak.
Genetyczne nie jest tylko na ZD. Mozna wykluczyc, wady serca i innych organow (choc pozniej tez moga wystapic) lub braki w budowie anatomicznej.
Moj syn jak jest zly na mnie to mowi, ze nie bedzie chcial spac z dzidziusiem w pokoju :-D
Rowniez lubie ciuchy z lidla Lupilu, dobra jakosc, z F&F z Tesco tez sa super. Lumpy polecam jak najbardziej mozna na prawde fajne rzeczy kupic za nie duza kase. Dzisiaj kolezanka zachwalala mi Szmizjerke, nie wiem czy w innych miastach jest czy tylko w Wawie, maja tam troche drozej, w pon 120zl/kg i 79zl a w czwartek 69zl. Podobno ciuchy czesto sa nowe. Jutro sie przejde i sama sie przekonam.

Do góry