@MartynaM ja tam ważę się sama, rano, bez ubrań. Taka waga jak dla mnie jest referencyjna.
@HappyBabyMama mi chyba w 16 tyg brzuchol wylazł. Zrobiłam zdjęcie, wrzuciłam na wątek brzuszkowy a dwa dni poźniej był dużo większy i taki został.
@Anula0000 to moj wpis spóźniony był. Dobrze, że się dogadaliście.
A i jeszcze przypomniałam sobie
Mi w nocy często ręka cierpnie. Śpię na boku. Jeszcze nie zwracam uwagi na którym, bo ma to znaczenie przy większej macicy.
@idealka to trzymam kciuki za te 3,5 kg szczęścia i poród bez nacinania :-)
Ja też taki sobie wymarzyłam pierwszy.
Jak już wcześniej pisałam: pierworodny 4,41 kg i 56 cm. Wody zaczęły mi się sączyć dokładnie w terminie wpisanym do karty ciąży.
Co do terminów, to z om plus z usg pierwszego trymestru są najbardziej referencyjne. Poźniej dzieciaczki rozwijają się w różnym tempie i też wielkość różni się przy urodzeniu.
A jak zastanawiacie się jak dużego dziecka mniej więcej się spodziewać to popatrzcie jak duże dzieci rodziły Wasze matki, babki i ciotki. Wielkość idzie raczej po linii żeńskiej. U mnie przez większość ciąży gin mówiła najpierw średnie 3 kg, poźniej średnie 3,5 kg. Na 1,5 tyg przed porodem powiedziała, że dziecko raczej duże jednak będzie. A u mnie w rodzinie dzieci minimum 3600 ważyły a i też przekraczały 4 kg (wujek, kuzyn, brat)