reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
Ja za 3h mam randeczke z ginekologiem. A pod wieczor chyba m wpadnie na weekend.
Wiecie... Ja tu psychicznie odpoczywam... Wprdzie ok 5 rano pieje kogut, ale jakis mnie nie budzi, moj umysl i uszy nie rejestruja go, podobnie jak wycia i szczekania psow.
I sama mysl, ze kiedys przyjdzie dzien, ze bede musiala wrocic do siebie w ten lomot powoduje, ze chce mi sie wyc i czuje sie bezsilna.

Moja cora tak naprawde zaczelamowic koło trzeciego roku zycia. Ja w wieku dwoch lat nawijalam pelnymi zdaniami. Moja pediatta ukochana, sama mama dwojki dzieci powiedziala ze dzieci szybciej sie ucza jak sie ich nie rozumie.
Przyklad moja oliwka zamiast mowic pic to wkladala palec do buzi I robiła odglos ssania. Kiedy przestalismy reagowac na to i udawalismy ze nie rozumiemy to nagle okazalo sie ze umie powiedzieć pic.
O ile wiem to do 3,5 roku dziecko ma prawo miec problemy z mowieniem, a dzieci wielojezyczne dluzej.

ja moze napisze tak, to tylko moje zdanie
jesli dziecko ma problem, a rodzic jeszcze zacznie udawac, ze nie rozumie to dziecko naprawde moze byc sfrustrowane, wydaje mi sie, ze takie zabiegi "udawania" to tak nie fair w stosunku do dziecka wlasnego,

Jak już tak sluzycie dobrymi radami :) to powiedzcie mi, mój syn ma 2.5mcy mówi, ale dużo wyrazów bardzo przekreca/niewyraźnie, ja go rozumiem, ale inni Nie bardzo. Np. Zamiast wysoko mówi 'jojo', na wiele rzeczy mówi 'lele' np. Na budowanie, naprawianie. Mówi zdaniami i dużo. Kiedy powinnam iść z nim do logopedy?
Boję się że teraz idzie do przedszkola, będzie najmlodszy, że dzieci będą go przedrzezniac, śmiać się z niego, tak było z mojej siostry synkiem przez co zaczął być bardzo agresywny, nie ma w ogóle pewności siebie, niby lobuziak wielki ale np. Jak ostatnio usłyszał jak kolega mówi że nie chce z nim śpiewać bo on nie umie, to siostrzeniec łzy wielkie, głowę spuścił, ale nikomu nie powiedział, ja widziałam to z boku i normalnie się bardzo wzruszyłam.

czyli ma 2 lata tak?? wiem, ze kazdy tzw "hau hau" to juz jest wyraz, np., moja corka mowila na serce - "imo" i zastrzel mnie nie wiem skad to Jej sie wzielo

mi logopeda polecila mowic do corki wyrazami typu, ubieram buty, to nie pelnymi zdaniami tylko "buty", "lewa noga" itd., ale najwazniejsze polecam konsultacje, nie boli, nie kosztuje, a jak jest problem to mozna wczesniej zaczac cos dzialac ja poszlam do logopedy jak corka miala rok i 9 mcy, moze wczesniej, ale stwierdzial, ze sprawdze, rozkrecila sie na maksa pozniej, ze teraz tylko gada i gada i gada

ale znam przypadek mojej kolezanki, ma syna, 3.8 nie mowi, przeroznych specjalistow byli, wszystko i nic, chodzi do przedszkola, nie wiedza, Jej Maz zaczal mowic tez jak mial 5 lat, moze to genetycze, ale i cholernie meczace i frustrujace dla dziecka i rodzica

moja znajoma ma synka 3lata miał i nie mowil nic.poszedl do przedszkola i dziecko było strasznie sfrustrowane bo nikt nie był w stanie go zrozumieć. sama widziałam jak płakał z tego powodu.zaczal mówić jakoś jak miał 3.5 ale po swojemu więc nikt oprócz mamy go nie rozumiał teraz ma 5 i jest dużo lepiej bo mama z nim ćwiczy ale nadal jest to mowa niewyrazna. dzieci chyba faktycznie szybciej uczą się mówić gdy muszą się postarać bo nikt ich nie rozumie.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Ale moze to tez być powodem czegoś innego, ze dziecko sie nie stara??? Polecam kontrole u specjalisty i ćwiczenia
Jak rownież blog - gloska lub nawet kontakt z nia
Świetna Kobieta i bardzo dobry specjalista

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@Shaer ciesz się chwilą ;) czasem nawet pianie koguta o 5 może byc piękne :) I powodzenia na "randeczce" ;)
A ja dzisiaj o 19:40 mam wizytę:) i nie mogę się doczekać.
Dziewczyny które są nad morzem napiszcie jaka pogoda bo skoczylabym na weekend ale pokazują deszcz.
Miłego dnia

Ostatnia edycja:
Do góry