reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Anula0000 powodzenia
Ja bym strzeliła focha i ech tu u mnie tak jest ze ja mogę sie tydzien nie odzywać a Pn juz za godzinę moze jakby nigdy nic sie nie stało wrrrr


Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Co do hemoroidów to wiem ze nabawiłam sie przed
Ja go nawet nie wyczuwam i moj lekarz nie widział jakby widział to bym nie myślała, ze poroniłam bo była krew ;/
Wiec ciągnie sie to
Mam nadzieje ze jakos sie pozbędę


Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
Chce upiec szarlotkę
Bo przychodzą znajomi ale jestem z wypiekami na bakier
Mam dwa przepisy i sa tak rożne ze sama nie wiem
Ktoś cos sie zna???


Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
A drugi taki
1469716535-c45s44.jpeg



Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
Odezwe sie na pewno. No i moj M. wlasnie zadzwonil, ze tez wyjdzie wczesniej z pracy i przyjedzie. Nie wiem tylko czy strzelic na niego focha czy sie cieszyc, ze sie ogarnął...
Ja bym sie cieszyla, I powiedziala mu o tym ze to doceniasz.

Chce upiec szarlotkę
Bo przychodzą znajomi ale jestem z wypiekami na bakier
Mam dwa przepisy i sa tak rożne ze sama nie wiem
Ktoś cos sie zna???


Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Moge Ci dac sprawdzony przepis na kruche ciasto, tylko musialabym na mailu poszukac.
Takie co sie nie zawilga I bez mrozenia. Ile masz czasu zeby poczekac.
Co do jablek to kupić najlepiej takie do pieczenia pokroic w kostke I uprazyc na malutkim ogniu z odrobina wody.
Ja nie dodaje cukru, czasem tylko sok z cytryny jak sa za slodkie albo wisnieb(wydrylowane) albo bcynamon jak wiem ze ktoś lubi. (zajmuje to minimum godzine albo dwie z czestym mieszaniem)
Jak masa jablkowa wystygnie to dodaje nieslodzony kisiel cytrynowy/wisniowy I sie wtedy szarlotka nie rozpada.
Zaraz poszukam przepisu na ciasto
 
reklama
Przepis jest na sernik ale Ciebie interesuje wylacznie ciasto

Make z proszkiem wysypujesz na deske/stol/tortownice do miski wrzucasz
maslo (im wiecej maki tym wiecej masla) i siekasz az bedziesz miala
tylko male grudki masla. zoltka miksujesz z czescia cukru az sie zrobi
kogel mogel a potem dorzucasz reszte cukru i cukier waniliowy i
miksujesz dalej (ja zawsze wrzucam mniejsza porcje cukru)
Dolewasz powoli kogel mogel do maki i najpierw mieszasz potem zagniatasz.
Ciasto na poczatku jest bardzo suche ale ugniatasz je do tej pory do
ktorej bedzie trzymalo sie razem.
Na spodzie najlepiej zeby bylo minimum pol centymetra ciasta, moze byc
ttroche wiecej ale centymentr to juz troche za duzo.

dajesz ciast na boki (tez okolo pol centymetra i wylewasz/wykladasz
jablka pieczesz okolo godziny w 180 stopniach.

SERNIK WERONIKI

CIASTO:

3 szklanka mąki lub 2 szklanka mąki

3 żółtka (białka zostawić)

cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna lub masło lub 2/3 kostki masła

1 szklanka cukru lub 2/3 szklanki cukru

Ciasto posiekać i zagnieść, od razu wyłożyć na blaszkę podnosząc ciasto na

brzegach.

SER:

1 kg sera lub 2/3 kg sera

1 szklanka cukru

5 jaj czyli 2 żółtka (białka zostawić) i 3 całe jajka

cukier wanilinowy

budyń śmietankowy (na ¾ l mleka?)

1 cytryna – sok

½ szklanki oleju

2 szklanki mleka

ew. aromat

2 ½ szklanki cukru pudru

Ser zmielić 2 razy. Utrzeć jajka z cukrem, nst. dodawać ser + cukier wanilinowy

+ olej + budyń + sok z cytryny + mleko. Piec ok. 45 min. pod koniec pieczenia

wyłożyć delikatnie na ser pianę ubitą z 5 białek z 2 ½ szklanki cukru pudru.

Piec jeszcze ok. 15-20 min. Ciepłe poprószyć wiórkami.
 
Do góry