reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Co bedzie to bedzie. Ja od wczoraj mam potworny kryzys. Zastanawiam sie jak sobie dam rade. A starsze osiaga apogeum masakry, jako dziecko w wieku 1 do 4 byl idealem, mimo okresu buntow. Teraz jest coraz gorzej, choc pewnie to w duzej mierze moja wina, bo jestem za miekka dla niego.
Bede zupelnie sama z dwojka dzieci z zerowym wsparciem rodziny i coraz bardziej do mnie to dociera. A przeciez mam mame, siostre, tesciow. Oczywiscie jakby je spytac to sa pelne deklaracji.
Teraz jestem na kilka dni u mamy, ze wzgledu na te badania prentalne bo u nas na wsi ich nie robia. I od momentu przyjazdu slysze tylko pouczanie i pretensje. Wczoraj przewylam caly wieczor. Potrzebowalabym choc kilku godzin odpoczynku od syna, ale nawet aie nie odwaze sie zapytac czymoge go na 3h zostawic i wyjsc samej.
Ni co ty dziewczyno czemu mamy nie poprosisz zeby ci sie dzieckiem zajęła? Poza tym nie martw sie na zapas, bedzie dobrze dasz radę. Twój maluch bedzie wtedy pól toku starszy i wszystko moze sie zmienić. Głowa do gory. Jak jestes u mamy poproś ja o pomoc a radami sie nie przejmuj każdy tak ma :)

reklama
Jednak zmiana planów,dzwoniłam do szpitala i wyniki są ale u doktora którego dziś nie ma, więc dopiero w poniedziałek mam się zgłosić na 10.20... no nic dobrze że tylko weekend trzeba czekać:) więc mam luzik do 15:D

HappyMama
Bo bedzie jeczec. Bedzie kryrykowac co ze mnie za matka, ze dziecko podrzucam, ze sie z jej planami nie licze. Ze jaka ze mnie corka. Zreszta przy pierwszym pomogla o tyle, ze od czasu donczasu zrobila nam jakis obiad. A tak od 6 niemal lat mam mam mlodego przy tylku. Zawsze i wszedzie. Nawet u ginekologa. Zreszta tesciowa jest nic nie lepsza tylko nie marudzi. Z usmiechem powie, ze ona idzie do kolezanki albo oglada film.I to tyle z pomocy. Jakbym miala meza w domu to byloby latwiej a tak jestesmy malzenstwem weekendowym od pewnego czasu.

Shaer to bardzo przykr gdy własna matka nie daje odpowiedniego wsparcia. Jesteś dzielna, że mimo to tak świetnie sobie radzisz. Ja się boję, że nie ogarnę sytuacji po urodzeniu maluszka. Co prawda moja mama jest cudowna, ale jest też bardzo schorowana. A zaledwie parę dni temu lekarz jej powiedział, że podejrzewa u niej raka płuc, więc jeszcze nie wiem co to będzie :(

Aniay wiesz co ja mam roznicy 7 lat i tez napewno duzo rzeczy sie zmienilo! Zdrowko kochana!

Shaer kurde, dlaczego Ci rodzicw nieodpuszcza....zamiast wesprzec doluja;/
Ja na moich rodzicow nie narzekam, wiadomo nigdzie niema idealu ale jesli mowie ze mloda to noze tego niemoze stosuja sie do tego...a u tesciow samowolka! Na sniadanie lody...brak slow;/
A mamie powinnas zostawic, czasami sa tacy ludzie ze gadaja co mysla...ale ty potrzebujesz odpoczynku a to twoja mama;)
Niech sie teoche pomeczy;)

Ankamaz, o ile dobrze pamiętam to Ty nie zawsze masz badanie na wizycie u gin. Trochę się dziwię. To po co ta wizyta? Szczególnie uważajcie od 2 trymestru, niektóre mamy mają problem z szyjkami, które zaczynają się skracać. Jak w porę nie zostanie to zauważone, można nawet stracić malucha. Także tymbardziej badania są ważne.

Już chyba było, ale polecam blog srokao.pl Tam mozna poczytać składy i rekomendacje płynów do higieny intymnej i innych kosmetyków dla mam i dzieci.

Ela2016, mi nastrój też siada od czasu do czasu. Niby ciąża to fajny czas ale pełen obaw i stresów o malucha. Trzymaj się.
Ja badanie 'na fotelu' w czasie ciąży nie miałam, w sumie miałam 2 wizyty w 5 i 8 tyg. ,teraz będzie w prawie 14 więc mam nadzieję, że spojrzy i tam,chociaż wiadomo,że mało przyjemnie na fotelu -mnie aż trzęsie na samą myśl ;p w pierwszej ciąży miałam na początku a później też dopiero w późniejszym etapie ciąży, usg mam na każdej wizycie

@Shaer współczuję cii :((( moja mama wręcz odwrotnie, nigdzie nie pójdzie,nic nie zrobi jak trzeba wnuki pilnować,ale nie nadużywamy, teście schorowani i im nie podrzucamy, naprawdę przykro, ja mam 2,5 latka i po prostu mam go czasem dośc, muszę odetchnąć jak jestem z nim 24h na dobę, idę chociażby do drugiego pokoju a on z mężem zostaje

Tak jak Czoperka pisze, emolient emolientach nierówny. Ja nie przesadzam z kosmetykami u dziecka. Na początku używałam mydło Aleppo. Ostatnio żel i krem Latopic. Ma dobre opinie u Sroki.
Danutka, O emolientach Sroka też pisała. Polecam przejrzeć jej bloga.

Anula, Ja nie pamiętam dokładnie ale chyba czułam ruchy ok 18 tyg. Wcześniej muśnięcia, ale to mozna pomylić z ruchami jelit na początku.

HappyBabyMama, ja przed ciążą kojarzyłam ruchy dziecka z filmem Alien, i bałam się tych ruchów, jak zareaguję. Ale są cudowne. Za to mój m się bał.

Aniay, do pielęgnacji pępka są różne szkoły. My używaliśmy Octanisept. Ale strasznie długo odpadał i w końcu troszkę wysuszyliśmy spirytusem. Ale baliśmy się i czekaliśmy na położną srodowiską do pomocy w tym.

Shaer, trzymaj się. Będzie lepiej. Może jednak to przez hormony i przemęczenie.

reklama
Dokadnie MiMeMi jak piszesz, ja nawet nie bedac wciazy mam take ruchy jelit ze az mi się brzuch unosi. Więc bardzo latwo to pomylić. A szczególnie kobiety które są po cesarkach mają dużo bardziej wrażliwe jelita i to jest strasznie podobne uczucie do ruchów dziecka. Ja jestem w 3 ciąży 14 tydzień i 3dzien i na razie tylko jelita buzuja ;)

Do góry