reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

HappyBabyMama ja rejestrowałam się na tych stronach w pierwszej ciąży i przesłali mi tylko to co zaznaczyłam przy rejestracji. Co najwyżej na maila mogą Ci wysyłac jakieś informacje ale ja mam poczte do spamu i po kłopocie. W szpitalu po urodzeniu synka też uzupełniałam formularz, dostałam dwa pudełka z mnóstwem próbek i ulotek. I przez pierwszy rok wysyłali mi na poczte różne reklamy i w każda miesięcznicę narodzin synka jakieś porady na ten miesiąc, co dziecko potrafi w tym miesiącu. Nikt do mnie nie dzwonił i nie proponował nic, wysyłać też mi noc nie wysyłali więcej. Także w tej ciąży też rejestruję się na różnych stronkach :)

reklama
Dziewczyny, potrzebuje rad na zawalone zatoki. (Ból idzie aż do ucha i zębów) Koniec końców pewnie jednak skończy się na antybiotyku cholercia :(
Na noc pomaga mi olbas na chusteczce przy łóżku.
Też mnie zatoki zaatakowaly. Myślałam rano że to migrena ale mnie po południu zalało z nosa. Zaczynam jeszcze kaszlec i tracić głos. A uszy mam zatkane jakbym pod wodą była.

Napisane na GT-I9300 w aplikacji Forum BabyBoom

Babywow super ze wizyta udana i same dobre wieści:)możesz iść spać spokojnie dzisiaj:)
Co do rejestracji na stronach to w pierwszej ciąży zapisywałam się i nie było żadnych haczyków.Natomiast w szpitalu dostałam pudełko próbek i uzupełniłam kartkę z danymi i do dzisiaj do mnie dzwonią a dziecko ma 3.5 roku.to mnie akurat wkurza,zawsze pytam skąd mają numer i mówią ze 3 lata temu wypełniła pani ankietę w szpitalu...

Aniay wiem że kp zmniejsza ryzyko raka, ale znajome koleżanki mówiły że po karmieniu mogą się zrobić jakieś zastoje, torbiele itp. No ale pewnie sama bym wyczuła, że coś nie tak.

Co do szpitalowych pudełek. To co dostałam na szkole rodzenia mi się przydało - butelka i smoczek Avent. Ale to co później w tym pudełku - mam na myśli te próbki... no cóż, wywaliłam. Niestety większość kosmetyków drogeryjnych dla maluszków to dno totalne. Przeczytałam skład każdej jednej próbki i może ze dwie były coś warte. Niestety mnóstwo z Ziaji, J&J, Nivea które są słabe. Do tego Sudocrem, ot tak profilaktycznie. Tym razem chyba podziękuję za takie pudełko :)

Gratuluje udanych wizyt :)

U mnie zatoki zawsze kończą sie antybiotykiem i dopadają zazwyczaj we wrześniu, po cichu liczę, ze w tym roku mnie ominą [emoji58]

Żołądek znowu sie odezwał wiec uciekam szybko spac zeby to przespać.

Spokojnej nocy brzuchatki [emoji8][emoji8][emoji8]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Czoperka to dwa lata temu miałam lepsze pudełka bo z tego co Ty wymieniłaś to był tylko sudocrem. Poza tym był smoczek z aventu, próbki emolium, bepanthen i dużo innych

No to już lepiej :) Choć te emolientowe specyfiki stosowane dla wszystkich noworodków profilaktycznie to też przesada. Skóra zdrowego noworodka nie potrzebuje natłuszczaczy, jedynie łagodnego usunięcia brudu, to wszystko. Emolienty bez potrzeby mogą nawet zaszkodzić, bo skóra dostaje sygnał że jest zbyt tłusto i przestaje produkować własny płaszczyk ochronny i wtedy dopiero robią się przesuszenia i koło zamknięte. Jeszcze emolienty do mycia spoko, bo spłukuje się znaczną część z wodą. Ale niektórzy, o zgrozo, smarują maleństwa od stóp do głów jakimiś balsamami na bazie płynnej parafiny...

Ech sorry, ale jestem przewrażliwiona na punkcie kosmetyków (zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży) oraz tego jak marketing nabija nas w butelkę, a koncerny ładują chemię w ciała nasze i naszych maluchów.

Ostatnia edycja:
My przez pierwsze miesiące używaliśmy emolium do kąpieli. Ja nie wyobrażam sobie smarowania dziecka oliwką, zwłaszcza że to wcale nie jest takie dobre dla skóry niemowlaka :/ wolę użyć emolientów do kąpieli, skóra jest umyta a jednocześnie nawilżona :) albo jeszcze lepiej niektórzy używają sudocremu jako maść ochronną przy każdej zmianie pieluszki :/

Ostatnia edycja:
dziewczyny 2 stron do nadrobienia, o matulu, jak Wy to produkujecie, ja albo praa, albo z dzieckiem na zew, albo to i to, padam na pysk, ostatnio powiem Wam, ze nie wiem co juz jesc na sniadanie, co zjem wymiotuje i za chwile jestem glodna, sucha bulka mi najlepiej pomaga
ide Was nadrabiac.....

reklama
Ale ja mam straszne, poryte sny. Normalnie odkąd jestem w ciąży śnią mi się jakieś koszmary a wszystko takie realistyczne...

to tak jak u mnie, az wrecz koszmary, chyba taka pzypadlosc ciazowa :p

Z synem o tej porze lezalam juz na patologii ciazy. Przewrocilam sie zima na oblodzonym chodniku i stlukalm biodro. Wyladowalam w szpitalu z rozwarciem, mialam slaba morfolofie i za chwile doszla mi arytmia. Okazalo sie ze mam dodatkowe pobudzenia nadkomorowe,mialam problem aby sie wybudzic ze snu, a kilka razy wpadlam w bezdech i sie zaczelam dusic. Bylam koszmarnie zdolowania i na skraju histerii. A tu tak.... spokojnie

ale mialas przeboje, matko kochana, to ciesz sie teraz spokojem i aby juz tak zostalo do konca :)

Dziewczyny, a jakie witaminy bierzecie, jesli w ogole bierzecie?

na poczatku bralam jakies dla kobiet w cizy, a teraz nie moge ich polykac, az mnie sie podnosi, wiec sam kwas foliowy

Mam straszne bóle głowy, migrenowe. Paracetamol ani apap nie działa.
Ma któraś z Was też?

ja mam czeste bole glowy, i to tez chyba wlasnie w momentach, zmeczenia, nie wyspania, wzielam raz tabletke - pomagaja mi, ale zas nie chce za czesto sie nimi faszerowac

BubblesGirl ja od zawsze radzilam sobie sama. Jqko dzieciak lezalam duzo w szpitalach. A moja mama byla w domu z rodzenstwem. Lata 80-90 to byly inne czasy a nie jak teraz ze moglam byc w szpitalu z synkiem 10 dni. W wieku 19 lat wyjechalam za granice.Zdana bylam tylko na siebie.Przeryczalam niejedna noc ale nie wrocilam nim nie osiagnelam celu. I tak juz zostalo. na tesciowa liczyc nie moge wcale, a moja mama jest dosc schorowana i jeszcze ma na glownie mojego niepelnosprawnego brata wiec staram sie jej nie angazowac za wiele.

Shaer ale historia, podobna bardzo do mojej, tylko ja za granice wyjechalam majac 24 lata i juz tak zostalo, ale juz rodzicow nie mam i nie mam na kogo liczyc :(

Ja też mam zawsze badanie, oprócz tego usg. Także komplet. Piersi nikt nie bada?

Napisane na D2203 w aplikacji Forum BabyBoom

ja mialam badane piersi na pierwszej wizycie jak bylam

Do góry