reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Dziewczyny, potrzebuje rad na zawalone zatoki. (Ból idzie aż do ucha i zębów) Koniec końców pewnie jednak skończy się na antybiotyku cholercia :(
Na noc pomaga mi olbas na chusteczce przy łóżku.

reklama
Danutka, mi piersi żaden ginekolog nigdy nie badał sam z siebie. Raz poprosiłam o skierowanie na usg, ot tak dla spokoju, to mi dał. To wszystko. Po zakończeniu karmienia tez mi nie badał.
Shaer 57/57?! to w ogóle można takie mieć? Co do kawy, to trzymam się wersji mądrych naukowców że "Bezpieczna, maksymalna dawka kofeiny w ciąży to 200-300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie można wypić najwyżej 2-3 filiżanki niezbyt mocnej kawy". Biorąc pod uwagę że kofeina jest też w herbacie, kakao, czekoladzie itp piję maksymalnie jedną kawę :)
KolorowaMama, pocieszająca informacja :)
Aniay, jakbyś miała skąd pożyczyć taką lampę na podczerwień. Działa super. Tylko trzeba poczytać czy nie ma przeciwwskazań w ciąży.

Jak już wszystkie się rejestrujecie to i ja zobaczę co to wysyłają, ale raczej nie chcę kolejnych gratów :)

Olivka a Ty jak po wizycie?
Ogolnie lekarz spoko, pierwszy raz u niego bylam na usg. Badal mnie troche przez brzuch a troche przez pochwe, bo slabo bylo dziecko widac, albo z kolei tak sie ruszalo, ze tez nic widac nie bylo.
W piatek jak mialam usg,oprocz profesorka, ktory robil mi badanie stalo obok mnie 5 lekarzy. Na moje pytania o dziedzicznosc Zespolu Downa itd powiedzial, ze nie jest dziedziczny, raczej wiek kobiety to warunkuje. Lekarze to potwierdzili. Dzisiaj natomiast, lekarz powiedzial, ze powinnam przyjsc do niego z testem pappa skierowanym przez mojego gina prowadzacego oraz na podstawie wywiadu ze mna powinien skierowac mnie na kariotyp. a tego w ogole nie zrobil. W pierwszej ciazy mialam kariotyp robiony bez problemow na nfz. Po dzisiejszym badaniu wyszlam zla. Kazdy lekarz mowi co innego. Dziecka za bardzo widac nie bylo. W piatek mierzylo 74mm a dzis 79mm w piatek wiek ciazy 13+4 dzis 13 +6 nt w piatek 1.9 dzis 1.3. ten lekarz mial chyba slaby sprzet. Plci powiedział ze na pewno mi nie poda. Polowy parametrow nie zmierzyl. Zobaczymy jak mnie obsluzy na polowkowym. Choc juz teraz wiem, ze pojde tez prywatnie. 8.07 mam wizyte u swojego gina. Zapytam sie go o pare spraw i zazadam kariotypu.
Ankamaz wlasnie sie zarejestrowalam;) zobaczymy czy dostane;)

Gratuluje udanych wizyt!
Ja w pierwszej ciąży tez sie rejestrowalam na wszystkim i jakies tam probki przysylali do domu. Niektóre bardzo przydatne
No właśnie bo nie chciało mi sie czytać a raczej boje sie jak cos jest za darmo:) bo zaraz beda mi przysyłać masę klamotow. Zaraz poczytam regulamin. A miała juz któraś profil ma czymś takim? Jakies przygody? Czy spokojnie mozna sie rejestrować?
J.w. :happy:

Dzisiaj rowniez kawe wypilam slaba rozpuszczalna, bo glowa mnie bolala. Ale juz chyba wstretu do niej nie mam. Ale momentami mdli mnie troche.

ja miałam,po porodzie dają w szpitalu do uzupełnienia, później wysyłaja próbki kaszek, słoiczki dostawałam, śliniaczki, z poradnikami co do danego wieku należy,np. jak wprowadzać jedzenie itd. no i kupa maili, ale czasem tez z ciekawymi informacjami :)
Teraz tez na pewno uzupełnię w szpitalu (czasem chyba trzeba samemu wysłać, a u mnie normalnie pielegniarki zbierały) ale podam inny nr telefonu, bo akurat telefonicznie później zawracali bardzo głowę z jakimis książeczkami, że za darmo a później się okazuje ,że trzeba zrezygnować z dalszych bo inaczej naliczają ci- tak koleżanka się wkopała
no własnie o to mi chodzi żeby potem nie trzeba było w pore zrezygnować bo zaczna za coś aliczać aalbo beda graty do domu wysyłac. CHyba jednak dam sobie spokój. Pokazcie fotki czy fajne te prezenty :)

Chyba jeszcze jedna dziewczyna nie pisała co na wizycie.

@Danutka24 ale poświęcenie dla dzieci, dobra z Ciebie mama :)

Mnie ginekologicznie tylko raz badala jak mialam plamienie, a tak to właśnie mnie nie bada, może ja poproszę następnym razem. Badanie piersi to praktycznie zawsze mialam wykonywane przy badaniach ginekologicznych u jakiegokolwiek lekarza nie byłam, ale teraz w ciąży jeszcze nie.

Ale u nas dzis strasznie wieje. Pogoda jak jesienią.

Mnie lekarz badal tydzien po ostatnim okresie i wtedy zrobil cytologie. Wtedy fizycznie nie bylam w ciazy, ale wg kalendarza tak. Ani razu do tej pory nie siedzialam na fotelu. Piersi tez mi nikt nie badal.

Danutka, mi piersi żaden ginekolog nigdy nie badał sam z siebie. Raz poprosiłam o skierowanie na usg, ot tak dla spokoju, to mi dał. To wszystko. Po zakończeniu karmienia tez mi nie badał.
Shaer 57/57?! to w ogóle można takie mieć? Co do kawy, to trzymam się wersji mądrych naukowców że "Bezpieczna, maksymalna dawka kofeiny w ciąży to 200-300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie można wypić najwyżej 2-3 filiżanki niezbyt mocnej kawy". Biorąc pod uwagę że kofeina jest też w herbacie, kakao, czekoladzie itp piję maksymalnie jedną kawę :)
KolorowaMama, pocieszająca informacja :)
Aniay, jakbyś miała skąd pożyczyć taką lampę na podczerwień. Działa super. Tylko trzeba poczytać czy nie ma przeciwwskazań w ciąży.

Jak już wszystkie się rejestrujecie to i ja zobaczę co to wysyłają, ale raczej nie chcę kolejnych gratów :)

Najblizsza o ktorej wiem w polsce :sad: moja babcia ma. Ale faktycznie super dziala.

Właśnie, pokażcie zdjęcia tych gadżetów jak dostaniecie. Ten kocyk sensoryczny to może i fajny, tylko nie wiadomo jaki wymiar.

Co do badania piersi to widocznie na słabych lekarzy trafiam :/ kiedyś nawet zapytałam mojego gina czy po zakończeniu kp nie trzeba robić usg piersi a on na to "o zrobieniu usg piersi decyduje lekarz jeśli uzna taką konieczność". To na jakiej podstawie on ma uznać tę konieczność? Co, przez bluzkę widzi moje cycki? :/

Dziękuję za wszystkie kciuki :happy2: jest wszystko w porządku dzidzia ma 6,73 i jest dokładnie 13+0 tydz. Ciężko było na początku bo się do nas obrócił tyłkiem. Ale jakoś lekarka dała rade wszystko pomierzyc. Mówiła ze chciałaby żeby wszystkie panie miały taki wynik, brała pod uwagę już test Pappa. Także jestem szczęśliwa :-D:-D:-D Płci jeszcze nie udało się zobaczyć, ale za 3 tyg mam kolejna wizytę i prawdopodobnie już wtedy będzie widać. Dzisiaj mój mąż powiedział ze fajnie jak by była dziewczynka. A cały czas myślałam że liczy na chłopca :laugh2: ale... Co będzie to będzie ważne żeby było zdrowe, dosłownie . Mi obojętne :biggrin2:

reklama
Właśnie, pokażcie zdjęcia tych gadżetów jak dostaniecie. Ten kocyk sensoryczny to może i fajny, tylko nie wiadomo jaki wymiar.

Co do badania piersi to widocznie na słabych lekarzy trafiam :/ kiedyś nawet zapytałam mojego gina czy po zakończeniu kp nie trzeba robić usg piersi a on na to "o zrobieniu usg piersi decyduje lekarz jeśli uzna taką konieczność". To na jakiej podstawie on ma uznać tę konieczność? Co, przez bluzkę widzi moje cycki? :/

Na badanie mammograficzne piersi nie trzeba mieć skierowania od lekarza. (Tylko musisz sie dowiedzieć gdzie w mieście u Ciebie robią i się zarejestrować. (Mnie pytali po co mi to, ale akurat moja ciocia cierpi na raka więc mam wskazania)
Jeśli chodzi o badania manualne to można je robić samemu (najlepiej regularnie,i wtedy są najbardziej skuteczne)
Jesli chodzi o karmienie a raka piersi to karmienie piersią przez pół roku zmniejsza ryzyko raka (o 10%-15% zależy od źródeł)
Lekarz nie zleci badań mammograficznych przed 40ką zazwyczaj jeśli nie masz np historii raka piersi w rodzinie.
Tyle się dowiedziałam kilka lat temu jak się okazało że moja ciocia ma raka piersi.

Do góry