reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
Ja ważę 60 kg. Od zajścia w ciążę przytyłam dwa kilo :)
Na razie mam wizytę 11 czerwca. Do tego czasu siedzę cierpliwie i czekam. Zła jestem na siebie że tak szybko poszłam do gina. Zaoszczędziłabym sobie nerwów. Jeden lekarz jak mnie dopochwowo badał to stwierdził że jest zarodek, a drugi który mnie badał przez powłoki brzuszne stwierdził pęcherzyk żółtkowy. I kto ma rację?

Jestem dobrej myśli. Ciąża o tydzień młodsza, to mam nadzieję że będzie wszystko dobrze :)
Podobno we wczesnej ciązy nie bada się przez brzuch, bo właśnie nic nie widać, po co były te nerwy, wystarczylo dobre usg zrobic przez pochwę i od razu czlowiek czułby się lepiej:) Tak więc teraz trzeba spokojnie czekać na akcję serduszka :)

Dziewczyny ja schudłam i nie wiem czy to aż tak dobrze 3 tygdnie temu na wizycie ważyłam 49 kg teraz ważyłam sie w domu i 47 kg to przez te nudności i wymioty... Mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze jutro mam następną wizyte u gina..

Ja juz w 6 tygodniu byłam i robiła mi usg przez pochwe i wszytsko było widać a ja mnie na poczatku badała po brzuchu to tylko mówiła ze trzeba i tak zrobić usg dopochwowe bo za wczesnie zeby inaczej wykazac..

Podobno we wczesnej ciązy nie bada się przez brzuch, bo właśnie nic nie widać, po co były te nerwy, wystarczylo dobre usg zrobic przez pochwę i od razu czlowiek czułby się lepiej:) Tak więc teraz trzeba spokojnie czekać na akcję serduszka :)

No właśnie, nie wiem po co badał mnie przez brzuch. Chyba tylko po to żebym z nerwów włosy straciła :)
Jeszcze się mnie lekarz zapytał czy mogę piersi bolą, odpowiedziałam mu ze nie, to stwierdził, że kiepsko. W pierwszej ciąży mnie też piersi nie bolały. Nic mi teraz nie jest i w pierwszej też mi nic nie było. Nawet przez całą ciążę pół zachcianki nie miałam.

No właśnie, nie wiem po co badał mnie przez brzuch. Chyba tylko po to żebym z nerwów włosy straciła :)
Jeszcze się mnie lekarz zapytał czy mogę piersi bolą, odpowiedziałam mu ze nie, to stwierdził, że kiepsko. W pierwszej ciąży mnie też piersi nie bolały. Nic mi teraz nie jest i w pierwszej też mi nic nie było. Nawet przez całą ciążę pół zachcianki nie miałam.
Mnie teraz bolą jak cholera, chociaż dzisiaj wyjatkowo mało, ale w pierwszej mnie w ogóle nie bolały, ciekawe, ze to ma być wyznacznikiem tego czy ciąża rozwija się prawidłowo...
a może znajdz normalnego lekarza, który dobrze poprowadzi twoją ciążę, bo ten jakis dziwny :cool:

Dziewczyny a Wy używałyście w poprzednich ciążach i potem dla noworodka tej poduszki fasola (czy jakos tak)? ja nie uzywałam, bo jakoś mi nie była potrzebna, ale zwykłe poduszki pchałam między nogi jak spałam, a teraz zastanawiam się czy nie sprawić sobie takiej, ale w sumie nie wiem czy mi się przyda.
I jeszcze jedno pytanie, macie jakichś faworytów wśród leżaczków bujaczków? Ja dla synka miałam z Fisher price, taki co rósł z dzieckiem cos jak fotel bujany z wibracjami, ale sprzedałam go i teraz myślę jaki byłby fajny.

Ostatnia edycja:
Hej,

Praca i dziecko wykańcza mnie i nie mam czasu pisać, ale podczytuję i trzymam kciuki za serduszka.

U nas ok. Objawów typowych brak. Tylko ten brak energii.

Brzuch mnie także pobolewa wieczorem.
Żołądek mnie boli jak się przejem, więc już teraz małe porcje jem. W pierwszej ciąży też w sumie dużo nie jadłam, a w drugim czy trzecim trymestrze to mi się żołądek skurczył przez brak miejsca ;-)
Jeśli chodzi o wagę to w pierwszej ciąży startowałam z 61,5 kg, przybrałam 16 kg a straciłam 20. Teraz startuję z 56 z kawałkiem. Jeszcze nie przytyłam. Ale też niedawno starszaka od piersi dopiero odstawiłam. Też wieczorami potrafię zrobić się głodna. Ciasteczka Belvita są całkiem sycące a pełnoziarniste.

Moje mięśnie brzucha ładnie się trzymały w pierwszej ciąży. Chciałam jeździć na rowerku stacjonarnym, ale puls mi skakał, więc się bałam (tymbardziej, że o pierwsze dziecko długo się staraliśmy i bałam się non stop). Teraz co jakiś czas wsiadam na rowerek i delikatnie ćwiczę, ale patrząc się na puls. Myślę tez o wzmacnianiu mięśni brzucha ćwicząc deskę/plank, ale bardzo delikatnie. Tymbardziej że tylko wieczorem mam na to czas, a wtedy po całym dniu brzuch pobolewa i się boję.

W weekend też traciłam cierpliwość do mojego łobuza a później miałam wyrzuty sumienia jak patrzyłam się na jego słodkiego pysiaczka ;-)

I tyle pamiętam co tam naskrobałyście w międzyczasie.

Przepisy truskawkowe sobie zapisałam ;-)

Hej HappyBabyMama,gratulacje:)
Lui mój gin to chyba do 3 miesiąca pierwszej ciąży robił dopochwowe bo mówił ze przez powłoki brzuszne niewiele zobaczy wcześniej. Nie wiem co za głupek z tego lekarza,niektórych piersi bolą a innych nie i to niewiele o ciąży powie.nie denerwuj się i myśl pozytywnie:)
Dziewczyny ja dalej nie wiem jak wy liczycie te tygodnie ciąży,to się liczy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki?a jeśli ja wiem ze zaszlam zaraz przed kolejną miesiaczka której już nie dostałam to ma ktoś pomysł jak to liczyć?

reklama
Do góry