nutka, no oby zrozumiałam, bo dac dziecku polizać ociupinkę bitej śmietany a dać pół pączka to jest różnica!! a sorry czy Twoje dziecko miałoby czym zjeść pół pączka? moja ma dwa zęby i ostatnio dopiero biszkopciki wprowadziłam, z którymi na początku ledwie sobie radziła...
reklama
szczypawka
Styczniowe mamy'08 Szczęśliwa mamusia
Nic dziwnego,ze wracacie-u nas najlepiej
Dziewczynki tak trzymac!Tu normalnie jest bardzo milo i przyjemnie.Nie klocic sie i nie stosowac wypominek a tak pozostanie.Tu sa madre kobitki.I zawsze sluza rada.Mozna na nie liczyc.Zawsze sie znajdzie ktos,kto cos podpowie.
A szczypta sarkazmu jeszcze nikomu nie zaszkodzila No i odrorobina dystansu do siebie....nie ma co sie obrazac-to dobre dla dzieci.
Zycze milego forumowania i lece do tesciowej na imieniny.Moze Zuzik jakiejs salatki z majonezem sprobuje ;-) Albo jakiegos browarka chlapnie :-)
Dziewczynki tak trzymac!Tu normalnie jest bardzo milo i przyjemnie.Nie klocic sie i nie stosowac wypominek a tak pozostanie.Tu sa madre kobitki.I zawsze sluza rada.Mozna na nie liczyc.Zawsze sie znajdzie ktos,kto cos podpowie.
A szczypta sarkazmu jeszcze nikomu nie zaszkodzila No i odrorobina dystansu do siebie....nie ma co sie obrazac-to dobre dla dzieci.
Zycze milego forumowania i lece do tesciowej na imieniny.Moze Zuzik jakiejs salatki z majonezem sprobuje ;-) Albo jakiegos browarka chlapnie :-)
pam200
Styczniowa mamusia Oskara
Dziubuś sama nie wiem ale znając moje dziecko u niego nie ma pojęcia "trochę".Skoro mleko krowie w tym wieku jest niewskazane to śmietana tym bardziej.
nutka, no oby zrozumiałam, bo dac dziecku polizać ociupinkę bitej śmietany a dać pół pączka to jest różnica!! a sorry czy Twoje dziecko miałoby czym zjeść pół pączka? moja ma dwa zęby i ostatnio dopiero biszkopciki wprowadziłam, z którymi na początku ledwie sobie radziła...
Niema ani jednego czekamy jeszcze ale mama miała jej w
herbatce pomoczyć i dac.
\Mała spi a ja pranie prasuje zaległe,cos mi zaczyna kaszlec,dam jaj z 7 kropli witaminy C
niunia_2008
mama Wiktorii :)
widze żę wszyscy wracają na jeden temat:-) fajnie:-)
my "młode" mamy trzymamy sie <większość bo są wyjątki> schematów żywieniowych, pokolenie naszych mam było zupełnie inne. jednak czesto się zdaża że gdy maluch jest pilnowany przez babcie dostaje jedzenie które jeszcze nie powinien
osobiście moja tesciowa opiekuje się synem szwagierki, wprowadza mu nowe dania- tzn daje mu czesto obiady które przygotowuje dla reszty rodziny..
oczywiście daje mu gdy nie widzi jego mama
nie mam pojęcia jak wytłumaczyć jej że wszystko się zmieniło od czasu kiedy ona wychowywała swoje dzieci boje sie zostawić wiki z nia nawet na godzine <gdy musze z mezem cos zalatwic> ze nie da jej czegos na co ja bym sie nie zgodziła...
my "młode" mamy trzymamy sie <większość bo są wyjątki> schematów żywieniowych, pokolenie naszych mam było zupełnie inne. jednak czesto się zdaża że gdy maluch jest pilnowany przez babcie dostaje jedzenie które jeszcze nie powinien
osobiście moja tesciowa opiekuje się synem szwagierki, wprowadza mu nowe dania- tzn daje mu czesto obiady które przygotowuje dla reszty rodziny..
nie mam pojęcia jak wytłumaczyć jej że wszystko się zmieniło od czasu kiedy ona wychowywała swoje dzieci boje sie zostawić wiki z nia nawet na godzine <gdy musze z mezem cos zalatwic> ze nie da jej czegos na co ja bym sie nie zgodziła...
Tylko niektóre mają problemy, co dawać bo jadło by ich dziecko tylko buraki, żółtka i chleb. Tylko to chce moje dziecko jeść, kasze, żeby zjadła to przetrzymuje ją aż zgłodnieje ale tak porządnie i wtedy nie ma problemów.widze żę wszyscy wracają na jeden temat:-) fajnie:-)
Girly masz jakiś pomysł jak ja przekonać do jedzenia kaszek i picia mleczka? Bo naprawdę mam dość, robię mleko i wylewam i tak w kółko
Niestety Jagna nie ma zmiłuj sie dziecko musi (tym bardziej takie maleńkie ) pić mleko. Próbowałaś podawac jej np kaszki łyżeczką??? Albo np spróbuj zagęścic każde mleko kaszką ryżową gruszkową - bo gdzieś chyba pisałaś że lubi gruszki. Musisz próbować...Wg mnie ona jest za mała na parówki niestety pediatra mojej siostry dzieciom 2 i 3 letnim zabraniał podawania parówek częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nie mam zamairu się doktoryzować, ale do parówek i wędlin mielą obecnie wszytsko...chrząstki ,papier, do tego konserwanty, szprycują wodą. Dlatego uważam , że jest to ostatnia rzecz obok fast foodów i coli, którą mozna podawać dziecku i to 7 miesiecznemu. Każde wędliny zawierają dodatkowo duże ilości sodu, który za bardzo obciąża organizm niemowlaka....Chleb to znowu drożdże....
Ostatnia edycja:
Dawałam kasze gruszkową nawet mieszałam z gruszką i owoce leśne bo bardzo lubi taki sok, ale to nie pomaga, zje 2-3 łyżeczki i zamyka dziobka. Jedynie jeszcze da rade z jogurtem naturalnym je z apetytem, ale go daje 2x w tygodniu. Co do parówek to wiem, że są niezdrowe i chyba je wycofam z jadłospisu.Niestety Jagna nie ma zmiłuj sie dziecko musi (tym bardziej takie maleńkie ) pić mleko. Próbowałaś podawac jej np kaszki łyżeczką??? Albo np spróbuj zagęścic każde mleko kaszką ryżową gruszkową - bo gdzieś chyba pisałaś że lubi gruszki. Musisz próbować...Wg mnie ona jest za mała na parówki niestety pediatra mojej siostry dzieciom 2 i 3 letnim zabraniał podawania parówek częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nie mam zamairu się doktoryzować, ale do parówek i wędlin mielą obecnie wszytsko...chrząstki ,papier, do tego konserwanty, szprycują wodą. Dlatego uważam , że jest to ostatnia rzecz obok fast foodów i coli, którą mozna podawać dziecku i to 7 miesiecznemu.
Przed chwilą zjadła trochę pulpeta z obiadu, ale tylko dlatego, że do rączki dałam i kawałek marchwi. Zobaczę jak z kaszką pójdzie na noc bo dawno jej nie usypiałam. Dzisiaj zostałyśmy same i do pracy nie poszłam.
reklama
Jagna uważam, iż jedzenie przeznaczone dla dorosłych jest dla dorosłych, dziecku jesli naprawde nie chce jeść gotuj jednak osobno...możesz jej podwać deserki gruszkowe z manna , biszkoptem, ryżem - to już twoja mała może. Możesz zrobic ksieil jak pisałaś lub budyń z tych owóców. No i już masz 4 rózne deserki o smaku gruszkowym hehe.
nabiał powinnas starać się podawać dopiero od 11 m-ca ...chociaz są z Nestele deserki dla naszych pociech - mój niestety jest bezmleczny wiec nie może.
Inne przepisy
Kisiel mleczny (od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel można podać z owocami :-)
Zupa jarzynowa z buraczkiem ( od 7 m-ca) prawie że barszczyk hehe
Skład: 1/2 marchwi ,1/2 ziemniaka , 1/2 pietruszki, 1/2 buraka , łyżeczka świeżego masła ( ja uzywam osełki) , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.
Pulpety z cielęciny (od 10 m-ca) - możesz spróbować teraz
Skład: 1/2 marchwi , 1/2 pietruszki, 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera, 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny, 2 łyżeczki kaszy manny, pół łyżeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego żółtka, 150ml wody.
Przepis: mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min. W przypadkunaszych pociech warzywka miksujemy lub przecieramy i mamy gotowy obiadek - skoro Twoja juz jadła pulpety uważam, że takie będą stanowczo dla niej lespze i zdrowsze.
Można zaminić mięsko na kurczaka lub indyka.
Pulpety z ryżem ( od 8 m-ca)
Skład: 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 2 łyżki surowego ryżu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, żółtko
Przepis: Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.
nabiał powinnas starać się podawać dopiero od 11 m-ca ...chociaz są z Nestele deserki dla naszych pociech - mój niestety jest bezmleczny wiec nie może.
Inne przepisy
Kisiel mleczny (od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel można podać z owocami :-)
Zupa jarzynowa z buraczkiem ( od 7 m-ca) prawie że barszczyk hehe
Skład: 1/2 marchwi ,1/2 ziemniaka , 1/2 pietruszki, 1/2 buraka , łyżeczka świeżego masła ( ja uzywam osełki) , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.
Pulpety z cielęciny (od 10 m-ca) - możesz spróbować teraz
Skład: 1/2 marchwi , 1/2 pietruszki, 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera, 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny, 2 łyżeczki kaszy manny, pół łyżeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego żółtka, 150ml wody.
Przepis: mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min. W przypadkunaszych pociech warzywka miksujemy lub przecieramy i mamy gotowy obiadek - skoro Twoja juz jadła pulpety uważam, że takie będą stanowczo dla niej lespze i zdrowsze.
Można zaminić mięsko na kurczaka lub indyka.
Pulpety z ryżem ( od 8 m-ca)
Skład: 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 2 łyżki surowego ryżu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, żółtko
Przepis: Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.
Ostatnia edycja: