reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

Megami ja używa oliwy z oliwek i teraz mam masło "własnoręcznie " robione i dla tego tak pomyślałam czy masło do warzyw dodawać. A mięso osobno się robi najpierw? Owoce odrazu blendujecie? Truskawki któraś juz dawała?

reklama
Trzeba dodawać tłuszcz bo wit C sie w tłuszczach rozpuszcza.najlepiej dodawać oliwy lub dobrego oleju.
Tak mieso sie gotuje osobno i nie dawać tego wywaru z miesa.truskawki sa alergiczne i niby dopiero po roku powinno siw dawać.

Wit C akurat jest rozpuszczalna w wodzie, ale A,D,E I K w tluszczach, dlatego niby do marchewki powinno sir dodawac tluszczu, ale nie wiem, jak to sie ma do gotowania na parze, bo kiedy ten tluszcz dodac? Chyba juz po nie? Jaj sie mueli albi juz do takiego zmielonego. Ja jeszcxe nigdy nie dodawalam ekstra tluszczu malemu do zarcia.
My mamy takie urzadzenie do got na parze dwupietrowe I skladnikiw mozna razem gotowac, tzn ukladac na te tacki w zaleznosci od czasu gotowania. Miesa jeszcze nie robilam, ale jak np woda sie uzbiera w zbiorniczku z warzyw I z miesa z tego samego cyklu, to to sie razem wszystko potem daje do blendera. Tak przynajmniej jest w tej instrukcji. Susel, czemu tej wody z miesa nie mozna dac? Przeciez to wyjdzie suchar chyba?

Franek zżera wszystko. Jedynie królik mu nie smakowal. Jak wprowadzamy coś nowego to najpierw kilka łyżek. Potem już cały sloiczek. Kaszki je, owoce je, miecho i warzywa też. Na razie wszystko kupujemy w słoiczkach. Nie mam czasu na osobne gotowanie.

To blw czy jak się tam nazywa, to nie dla nas zabawa :p

No ja właśnie tez na parze chcę gotować w tym zjebiaszczym thermomixie :laugh2::laugh2::laugh2: Na coś musi się przydać ;-)

I tak wogóle to miłego dnia , piękna pogoda :-)

P.s gdzie kicajca kupujecie u mnie nigdzie nie ma :sorry:

Bo niby wywar z miesa nie jest zdrowy,tam jest dużo tłuszczu i niekoniecznie substancji dobrycg dla bobasa.tak mi to tłumaczono.no właśnie dodawać wody można i oleju.

W zasadzie wszystko może uczulać. Jak jeszcze będą truskawki, gdy młody usiądzie to pewnie dostanie ;-)
*Produkty, których nie podajemy dzieciom, to:
  • grzyby – (oprócz pieczarek i boczniaków z hodowli) do 7 r. ż.,
  • miód – do końca 1 r. ż, ze względu na możliwą obecność przetrwalników bardzo niebezpiecznej bakterii Clostridium botulinum,
  • mleko zwierząt – do końca 1 r. ż.,
  • surowe mięso (także ryb), wędzonki, wywary na mięsie i kościach,
  • wszelkie produkty wysoko przetworzone, ciężkostrawne, zawierające konserwanty, dodany cukier, tłuszcze trans i oczywiście alkohol.
Unikamy: potraw ciężkostrawnych, smażonych, zawierających cukier dodany, sól, konserwanty, barwniki, sztuczne słodziki; produktów przetworzonych typu margaryna.

Więc pozostałe już po 6 można :) :) My na pewno poczekamy z jajami i nabiałem, bo jak młodego z cycka uczula to i duże prawdopodobieństwo, że bezpośrednio tym bardziej.

Myślę, że teraz, jak dzieci tylko smaki poznają i niewiele jedzą z tego (więc i wiele witamin nie pobierają) to te tłuszcze zbędne. Co innego jak już jakieś danie czy zupkę dostanie :-p

reklama
No sól, cukry to wiadomo , że się nie dodaje ;-) co do truskawek to pytam bo nasza pediatra nam mówiła, że ociupinke na spróbowanie można.

CO do gotowania na parze to mi się wydaję , że na 1 pięterku można warzywa a na 2 miecho za 1 zamachem zrobić...

Trzymajcie kciuki za moje bułki, mam nadzieję, że dzisiaj wyszły :-D 4 podjeście, mąki dobrej znależć nie mogę a samych pszennych nie chce jeść tylko w jakiejś zdrowszej wersji. Jak robiłam sama pszenna razowa albo orkiszową to całe się rozpadały :-D

Do góry