reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

Mloda wyszalala sie wczoraj kolezanką to wstala o 9.30:)

Indi super! Mialam takiego misia dla Poli:)

Emilchen dzieki. Kupie sobie:) Morfologie tez mam potworzyc za 3tyg.i juz sie stresuje.

Agulqa proponuje osobny wątek Wyprawkowy. Moglybysmy wpisywac tam co dla dziecka sie przypadalo zarowno w domu jak i do szpitala oraz dla mam:)

Nulini udanego dnia:)

Femme powodzenia dla kolezanki!

Sprite swietnej zabawy na weselu! Jak moją cos bierze to ja tez po 20kropli cebionu 3razy dziennie i z glowy:) Tylko raz byla chora i tez stosowalam twoj zestaw:)

Nakladki silikonowe tez wyrzucilam do kosza i to w szpitalu. Cyce bolaly ale tylko 3dni i po sprawie. Krem do sutkow dal mi mega ulge a nakladki spadaly, poza tym mala nie chciala przez nie ciągnac. No i akrat mi ulgi nie dawaly. A zaplacilam za nie 45zl!

Ostatnia edycja:
reklama
Doggi- a tam gadasz, pisz i nie marudz, już przywyklysmy, że Twój jezyk czasami się zaostrza :p

Kasiek- oo przypomnislas mi, u nas też krem na sutki się sprawdził.

Emilchen nam jeszcze nie zdazyla spasc rata, jedno teraz wzielismy a drugie w lutym tego roku

Kasiek ojjj tak zakupy zakupami a wyprawka bardzo wazna bo ja nie mam pojecia o co kaman :p

Doggi, podzielam Twój ból. My mamy to samo. Na szczęście młody pojechał z tatą do babci i będą mieć robotę to będzie zajęty. On to taka niespokojna dusza, tylko psoty mu w głowie i harce. A jak nie może czegoś mieć to wyje.

Ja swoją listę przygotowałam już jakiś czas temu na podstawie tych istniejących w internecie. Doświadczone mamy poproszę o skorygowanie jak uważają, że coś jest nie tak. :-)

RODZAJILOŚĆ RODZAJILOŚĆ
SENUBRANKA
łóżeczko1śpioszki5
materacyk1body z krótkim rękawem5
pościel2 body z długom rękawem5
rożek1kaftaniki5
kołderka+poduszka1 pajacyki3
cienki kocyk2sweterki3
grubszy kocyk1 czapeczka gruba1
prześcieradło3czapeczka cieńka 3
śpiworek2skarpetki5
podkład pod prześcieradło1 rękawiczki niedrapki3
KARMIENIEkombinezon1
butelki4gruby pajacyk2
podgrzewacz1ciepłe rękawiczki i szalik1
sterylizator1INNE
szczotka do czyszczenia2wózek1
termoopakowanie1fotelik1
wkładki laktacyjne1 opakow.podkłady do przewijania1 opakow.
laktator1termometr do ciała1
HIGIENAsmoczki2
wanienka1leżaczek1
wkład do wanienki1
przewijak1
myjka frotte1
termometr do wody1
ręczniki kąpielowe2
pieluchy tetrowe10-15 szt
pieluchy flanelowe5
pieluchy jednorazowedużo
nożyczki1
miękka szczotka do włosów1
gruszka lub aspirator1
mydełko dla niemowląt1
emulsja do kąpieli1
zasypka1
maść na odparzenia1
spirytus 70%100ml
sól fizjologiczna1
oliwka1
chusteczki nawilżane3
pałeczki higieniczne1 opakow.
proszek do prania dla dzieci1
płyn do płukania dla dzieci1

jeżyk, o mamo, ja Studenckiej nie cierpię :-D Wujek nam zawsze przywozi i handluję nią z tatą :-D A wódki weselnej też mamy jeszcze kilka butelek ;-)

Doggi, ja taki dzień miałam w czwartek :confused2:

Marcioszek, o mamo, ale lista :-D U mnie ZBĘDNE: śpiworek, sterylizator, wkład do wanienki, myjka frotte, termometr do wody (miałam i ani razu nie użyłam), pieluch tetrowych to daj sobie minimum 30 ;-), gruszkę/aspirator zamień na KATAREK - polecam ;-), zasypka - używałam Sudocremu, a z ciuszkami nie pomogę, bo też kupowałam według listy po ile sztuk a później dupsko mi znajoma uratowała, jak mi dała całe siaty po swoim synu, 5 szt. śpioszków czy body to czasem w jeden dzień idzie...

Indi, boski kombinezonik! Ja mam taki:

Zasypki nie polecam w ogóle!! Podgrzewacz do butelki nie jest niezbędny na już, nie wiadomo czy dziecię w ogóle chwyci butelkę. Zamiast gruszki zdecydowanie fride. Podkłady do przewijania jak dla nas rzecz zbędna. Rękawiczki niedrapki miałam jedne i chyba tylko przez jeden dzień i to nie cały Cyprian miał. Kacper w ogóle bo było za gorąco. Butelek na początek też za dużo, kup jedną i zobaczysz jak dziecko w ogóle będzie reagowalo na nią. Poza tym jeśli zamierzasz karmić piersią i uda ci się to podgrzewacz i termoopakowanie nie będą Ci potrzebne.

Ja w ogóle uwarzam że nie ma co szalec na poczatku bo życie i tak wszystko zweryfikuje a teraz mamy takie czasy że właściwie wszystko możemy dostać od ręki, wiec można dokupić.

Ojeju co za lista :szok:
Ja też wykreśliłabym sterylizator, podgrzewacz do butelek, podkłady do przewijania, zasypke, płyn do płukania dla dzieci, wkład do wanienki.
Niedrapki spokojnie wystarczy jedna para.
Ja swoim dzieciakom zakładałam je tylko w szpitalu, bo na oddziale nie pozwalali obcinać paznokci, a jak wróciłam do domu to od razu je obcięłam.
Do do podgrzewacza to wyjdzie w praniu czy będziesz potrzebować.
Przy karmieniu piersią nie ma czego podgrzewać.
Sterylizator to dla mnie w ogóle rzecz totalnie zbędna, nigdy nie miałam i przetrwałam, a Nikola od urodzenia na butelce była

Pięknej,słonecznej soboty :happy:
Byliśmy na zakupach ubraniowych dla chłopców,nawet udane ,portfel lżejszy :-D i pojechaliśmy do szpitala zobaczyć Alę,jest cudna,piękna i przesłodka.Ucieszyłam się,bo teraz można normalnie wchodzić na oddział,a nie jak za moich porodów,więc już lepiej mi na duszy ,że jak Gniewciu się urodzi każdy będzie mógł u mnie posiedzieć :-) nawet moi chłopcy mogli wejść,natomiast mąż lekko przerażony,że my też taką kruszynkę mieć niedługo będziemy,stwierdził,ze nasze dzieci to bardzo dawno takie były :-D
mnie nakładki sylikonowe na sutki uratowały życie ,ale po drugim porodzie,tak więc dla każdego co innego,natomiast żadnych rękawiczek chłopcom nie zakładałam,za to bodków mam ze 30 ,tak więc możemy się brudzić :rofl2:

reklama
Marcioszek ja nie jestem doswiadczona mama ale na pewno butelke na poczatku planuje miec tylko 1 bo chce karmic naturalnie jak najdluzej. Kaftanikow w ogole nie zamierzam kupowac chyba ze dostane. Sterylizatora tez nie kupuje tak samo jak wkladu do wanienki

Nulini co to ten katarek?

Jezyk fride?

Ja mam jedna cienka czapeczke i jedne niedrapki i tak jak z kaftanikami jak ktos nie da to nie kupie chyba ze w trakcie uznam ze potrzeba

Podgrzewacza i termoopakowania raczej tez nie planuje, chyba ze serio nie bede karmic piersia z jakiegos powodu

Do góry