Tina1201- na szczescie w Polsce wszedl program ,,rodzic po ludzku". w szpitalu musisz otwarcie mowic o swoich potrzebach, co Cie boli co dolega, jesli Cie boli masz prawo poproscic o srodki znieczulajace, oni nie moga odmowic. no chyba ze juz jest za pozno na podanie srodka znieczulajacego. ale wiadomo jak to jest.. w roznych szpitalach stosuje sie rozne srodki. musisz sie dowiedziec jak to jest w szpitalu w ktorym chcesz rodzic.polozna polecila mi przygotowanie planu porodu wtedy tam piszesz wszystko. jak chcesz rodzic, czy chcesz znieczulenie zewnatrzoponowe itp.
ale wlasnie pani polozna mi to dobrze wytlumaczyla. radzi nie brac znieczulenia bo wtedy nie czujesz nic, nie mozesz chodzi, porod trwa dluzej, przez co moga sie pojawic rozne komplikacje, radzi korzystac z aktywnosci i sily grawitacji :-) co ponoc bardzo przyspiesza porod. bo jak w pozycji tradycyjnej to dzidzia ma troche dluzsza droge do przebycia i wszystko trwa dluzej.
a i co mi powiedziala? ponoc zewnatrzoponowe ma juz nie byc niedlugo ogolnie dostepne bo nfz na to nie stac. takze jak sie bedzie chcialo to trzeba bedzie bulic. ale niewiadomo co jak i kiedy tylko takie ponoc sa plany naszego nfz.