reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2014 :)

Ją tak jak pisałam, nie urazami mnie żadne argumenty, nawet jak mi ktoś dosłownie napisze. Nie mam do nikogo żalu. Wiem, jak to z boku wygląda. KP to mój wybór. Nie wiem ile mi się da pokarmic, ale na razie karmie

reklama
Dziewczyny pytanie z innej beczki. He he mozecie mnie wysmiac ale czy juz po skonczonej laktacji piersi sie zmniejsza ? Mam nadzieje taka. :) i do kiedy ogolnie sie karmi mm? Powiedzmy ze kp chciala bym tak do 8 mc i potem mm do jakiego wieku tak mniej więcej podaje się mieszankę?

Wchodzę i co ja widze,że się nieporozumienie rozwinęło.
Każda mama kp i mm daje to co najlepsze swojemu dziecku a juz odczucia związane czy sie robi źle czy dobrze,to już indywidualna sprawa,bo ja sie np zastanawiam i zaluje że nie udalo sie kp,ale też po części obwiniam się,że moze za malo zrobiłam itd.teraz to nieważne Kinga chyba należy do grupy dzieci podatnyvh bardziej na alergie,bo nie bez powodu mleko mm zostało jej zamienione na mm zastępcze,bez mleka krowiego.
Kto wie co by było gdybym karmila piersią,może też kupe atrakcji.

Jedne kobiety nie chcą kp inne nie mają możlwości a część kobiet ma nawał pokarmu i kp.
Co zrobić,ja nie czuje sie teraz gorsza,nic z tych rzeczy,też fajnie si enawiazuje ta bliskość,mala sie przytula,szuka rączkami moim palców żeby zlapać przy butelce.

Wierzę że mm ktore teraz pije jej pomoło,bo miala wielkie problemy skórne a teraz odpukać nie ma nic,skończylo się ulewanie itd.

Nigdy nie dojdzie się do tego czy to czy tamto miało wpływ,że dziecię ma teraz problemy z astmą itd,można przypuszczać i robic to co uznaje się za słuszne.

też mnie to denerwowało jak lekarka rzucała tekstami,że dziecko nie jest cielaczkiem,że karmie mm,to po porodzie kiedy wszystko rozchwiane strasznie wpedzilo mnie dodatkowo w poczucie winy i tez może jestem wyczulona na niektorych uwagi przez to,ze mm to zło.

Każda ma swoje racje,ale przecież nie możemy się obrażać i rezygnować z forum,przecież żadna nie chciała urazić....

Milusia no to macie jazdy po tych lekarzach a remont zapowiada sie ,że będzie fajny efekt końcowy

Kasienka i znowu sie zgodze z Toba, tez mam dwojke jedno karmione mm drugie kp a nei widze roznicy takie same przywiazanie w obydwu przypadkach taka sama bliskosc. Jedynie co to kp jak w szpitalu plakalam z bolu tak bolaly sutki to teraz odczuwam przyjemnosc jak maly ssie, moze nie taka jak robi to maz ;) ale smialo moge to troche porownac :-) Ja sie raz spotkalam z przykra sytuacja od strony babci mojego T , ktora zasugerowala mi ze jestem gorsza matka bo nie kp, chodzilo o straszaka, a szwagierka kp w tym czasie swoje wiec ona byla wychwalana wmojej obecnosci jak to dobrze jak sie karmi. dla dziecka itd ,Wtedy owszem zrobilo mi sie b.smutno . I raczej w moim odczuciu to matki karmiace mm sa bardziej szykanowane, przynajmniej w moim otoczeniu. A mi osobiscie nie robi zadnej roznicy i nawet nie pytam mam bo to nie jest zaden dla mnie wyznacznik, wiec nie interesuje sie chyba ze ktoras z mam sama zacznie temat karmienia. Zreszta teraz juz etap rozszerzania diety bardziej mnie interesuje i nowe przepisy na smakolyki dla maluchow niz mleczko :-)

Ostatnia edycja:
a i jeszcze jedna rzecz zauwazylam nawet ze teraz jak kp i to wlasnie na to zadanie to mniej czasu ponadto poswiecam malej (bylam z nia sama do 14 bo maly w zlobku) po kp odkladalam do lozeczka i niech lezy... z malym jak karmilismy mm ktore trwalo krocej wiecej czasu sie posiecalo na inne rzeczy ...

a tp czy na zeby czy inne rzeczy niezwiazane z jedzeniem przystawia sie do cyca to juz wybor mamy :) ja nie mam zamiaru jesli bede widziec ze mala glodna to dam cyca ale jak widze ze nie o to chodzi to odstawiam bo jak sie ma dwojke dzieci to w takim wypadku oddaje mezowi niech ponosi zapoda smoka gryzaka i on tez buduje wiec niz trzymac dziecko przy cycu i uzalezniac je od siebie :) jedyne co to pozwalam na zasypianie przy cycku na noc ... ale maly tez zasypial na rekach przy butli ... wiec dla mnie to niemal jedno i to samo

Marika rozumiem ze to nie argument dla Ciebie :) Wazne zebys robila wdlg swojego serca sumienia i rozumu :) do niczego sie nie zmuszac ... najwazniejsze zeby bylo lepiej ... i jesli mozesz dawac sam nutrition to super :)

Kamag ja mam jeden posilek z mm do teraz u starszaka a ma 2 lata :) dostaje manne na kolacje na mm ... a to dlatego ze jednak sa w nim witaminy i to tak dla uzupelnienia ... a reszta na zwyklym mleku to co dostaje :) mam zamiar pociagnac do tego 3 roku zycia (tak zalecane) ale jeszcze sie zobaczy ... jedna duza puszka idzie nam na miesiac wiec nie jest to jakis gigantyczny koszt, i moja rada ... zeby nie uzalezniac dzecka od butelki jak bedziesz odstawiac to staraj sie nauczyc dziecia jesc tylko lyzeczka ... moj od 10 miesiaca zycia nie mial w ogole butelki bo lepiej na zeby :) nauczyl sie pic przez rurke i normalnie z kubeczka a wszystko jadl lyzeczka ...

Milusia u nas tez maraton po lekarzach :) co tydzien cos ... najlepsze jak ja ide bo zawsze z towarzystwem malej

Nisiao nie miej zadnych wyrzutow nigdy :) ciesz sie ze malej lepiej :) a kp moze uda sie przy nastepnym to bedziesz miec porownanie :p ja tak mam :) i cenie jedno i druge ale nie stawiam zadne na piedestale ...

Ostatnia edycja:
oj dziwczyny ale się nakręciłyście, myśle ze problem urósł do okropnych rozmiarów a zupełnie niepotrzebnie,

Fifka 100 lat dla Adrianka
Sylka najlepszego dla Wiktorka. pamietam jak wydawalo sie ze to Wiki bedzie drugi w kolejce, a tu niepostrzeżenie mój Antek się wcisnął
Kamag 100 lat na te 5 miesięcy Paulinki

Siva mam to samo odczucie, tez juz mialam wyłaczyc forum jak zobaczylam ciąg dalszy tej sytuacji ale sie przełamalam

Pustiszi jak czytalam twojego posta to taki smutek poczulam. jestem pewna ze więź matki z dzieckiem nawet adoptowanym jest bardzo silna, i to czy karmi go kp, mm czy jest jego biologiczna mata nie ma tu znaczenia. sama nie mogac dlugo zajasc w ciaze podjelam decyzje o adopcji i nawet przez mysl mi nie przeszlo ze moglabym nie kochac adoptowanego dziecka.

Mirka a gdzie jedziecie do mini zoo? i najlepszego rowniez dla was, nie wiem kto obchodzi imieninki u was, ale to tez nie ma znaczenia

Ania myśle ze zle pojęłas to co dziewczyny chcialy poweidziec, zreszta ja daleka jestem od oceniania. jezeli ktos nie chce juz byc na forum to po prostu niech odchodzi, jego sprawa. ale przykre to

Marika dzielna z ciebie babka, bo niedosc ze masz duze problemy z malutka to jeszcze pomocna jestes dla innych i robisz tak jak uwazasz za sluszne a nie jak uwazaja inni

Kamag mi po karmieniu piersi zmiejszyly sie bardzo bardzo, ale karmilam dlugo bo 15 miesięcy, pozniej przeszlam na mm do ok 2 lat dawalam samo mm a pozniej mieszalam pol na pol z krowim przez jakis czas a pozniej juz samo krowie.

Kasienka to szybko oduczylas butli. moja tez szybko ale nie az tak

Mała śpi, jak wstanie podam Nutrition, muszę to zrobić na lyzeczke i raz dwa póki się nie zagesci i podać. Dam znać czy ten sposób sie sprawdzi.
KASIEŃKA z tym uzależnienie od cycy się zgodzę. No ją nie mam wyjścia bo nie mam dac komu ponosić wiec mała uzależniona ode mnie i mojego cyca ;)
NISIAO jak dla mnie super napisalas, ją podpisuje się pod tym. Miałam identyczne przemyślenia przy pierwszym dziecku. Przy następnym próbujesz KP i może wtedy się uda
KAMAG mm można podawać do kiedy się chce. Ją karmiła do 2 roku życia a później krowie z kaszka bądź z kleikiem. Tyle ile dziecię będzie chciało tyle czasu można nim karmić
SYLKA wiem co czulas wtedy przez babcię, olac to. Nie każdemu KP wychodzi i nie u każdego śpi 3 godziny, a mama je wszystko i dziecku nic się nie dzieje. Nie ma co porównywać drogi każdej mamy bo da różne

Dona, do Rogowa sie wybieramy
Park Leśny U Kaczyny - wesela, przyjęcia, konie i leśne atrakcje
a imieninki ma nasz maluszek :) i oczywoscie ochrzan od tescia, ze imieniny obchodzi sie kiedy jest pierwszy raz po urodzinach imie w kalendarzu, a nie wybiera dowolnie. Ja wybralam czerwiec, bo pierwszy raz Lesoan wypada w styczniu, a nie chcialam ze by mial wszystko "zimowe", a czerwiec to pogoda ladna, mozna cos z plenerze zorganizowac :)

Kamag, mnie sie piersi po skonczeniu karmiania bardzo zmnejszyly, ale dla mnie to niestety,z e sie zmniejszyly, sa teraz mniejsze nawet niz przed ciaza i w nienajlepszej formie. Juz sie poprawia, codziennie wcieram krem do biustu i masuje, ale dluga droga przedemna :) a szkoda, bo biust zawsze mialam ladny, jedrny, choc nieduzy :/ a teraz jeszcze mniejszy, a skora stracila jedrnosc. Ale co tam, wrocimy do formy i bedzie lepiej niz kiedys :D wierze w to ;)

Ale sie porobilo, jest sobota, piekna pogoda, opanowac nerwy, wybrac sie na spacerek z dzieciaczkami. Olac to co inni mysla i zadbac o siebie i swoja rodzine, a zdanie innych trzeba szanowac, a nie koniecznie podzielac ;)

I prosze, niech sie zadna nie wypisuje!

Co do piersi to moje teraz się bardzo zmniejszyły.
Dla zainteresowanych podałam zdjęcia tabele produktów dozwolonych przy alergiach i zabronionych. Przyda się również dzieciom

reklama
Ale sie gwarno zrobilo a wwekendy zawsze tu takie pustki ;-)
Ja dzisiaj upieklam jabluszko w piekarniku i dodalam do kaszki 7 zboz , alez malemu smakowalo :-)

A starszego karmilam mm do 14 msca pozniej przeszam na krowie ale on nie jest alergikiem. A szwagierka do 3 lat podawala mm, tzn jakis tam kubeczek mleczka mała piła przed snem jak byla starsza.

A dla Paulinki z okazji 5 msca buziak :-)

Do góry