reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2013 :))

witam z rana

juz coraz gorzej mi znalezc odpowiednia pozycje do spania,brzusio mi przeszkadza,bo lubie na boczku,ale rowniez na brzuszku,ale teraz staram sie na boczek ukladac,najlepiej z koldra miedzy nogami.zastanawialam sie nad poduszka w ksztalcie rogala,ponoc wygodniej sie spi.od poczatku ciazy przytylam 4kgmam nadzieje,ze za duzo kg mi nie przybedzie bo i tak mam lekka nadwage.ale po porodzie wezme sie za siebie ;)

Dototqua gratuluje synusia.
Aninek-ciuszki extra.
Emilia gratuluje inwencji tworczej synka.

Milego dnia wszystkim zycze:-)
znowu mamy weekend

reklama
Dorotqua na zgagę u mnie niezawodne zimne lody takie prosto z zamrażarki. U mnie sprawdza się to w 100%.Polecam.

Widzę że u Was huśtawki nastrojów dopisują. U mnie też. Do tego stopnia że zwykla rozmowa z moim mężem doprowadzila mnie do szalu i wyżylam się na laptopie który akurat spoczywal na moich kolanach. Jak nim rzucilam o lawę to od razu przestal dzialać. Kosztowne te moje ciążowe fochy będą. Jak jakaś wariatka, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzalo. Szok:szok:.

Przybywa mam które wiedzą co się w bruszkach chowa. Gratulacje. Moje dziecię na wizycie we wtorek tak skrzyżowalo nogi że nie bylo mowy o podglądaniu.

Pozdrawiam wszystkie gorąco.

Witam wszystkich z rańca :) tak tak u mnie dopiero baardzo wczesny poranek.. całą noc prawie nie spałam.. ciągle coś kłuje i chyba się rozpycha w moim brzuszku.. zasnęłam nad ranem i do tej pory drzemkę sobie ucięłam żebym pół dnia nieprzytomna nie chodziła..
Dorotqua u mnie też na zgagę lody.. i to najlepiej zwykle waniliowe pipi.. niezawodne jak dla mnie.. czerwiec/lipiec miałam pół zamrażarki bo ze zgagą nie mogłam sobie poradzić.. a jak już mi się znudziła zwykła postać pipi to dolewałam pół szklanki mleka i dwie kostki lodu i do miksera i shake wyszedł pyszniutki :)
Alicja32 też się zastanawiam nad tą poduszką rogalem.. teraz się przyda do spania a jak niunia się pojawi to jak znalazł do karmienia.. podobno fajnie się sprawdzają.. macie dziewczyny takie ustrojstwo już w domku? możecie polecić czy uważacie że to kolejny naciągany gadżet?
Mamaaga4 co poradzisz jak niunia taka wstydliwa :D o moją córę to już teraz się boję bo za każdym razem jak widzi lekarza płci męskiej to rozwala nogi jakby na fotelu ginekologicznym siedziała :):):)
Gratuluję wszystkim poznania płci.. i dla pocieszenia ja też mam problem z imieniem.. dla synka nie było żadnego problemu.. ale z córą to istny mętlik w głowie :p ! ale.. do stycznia mamy czas :D:D:D
Miłego dnia i smacznego dla tych które jeszcze nie jadły śniadanka (pierwszego, drugiego lub.. trzeciego?) :D:D

Magda super ta Twoja lista, mi tez sie przyda, bo cos w tej ciazy nie moge pic mleka, ani kawa z mlekiem, kakao, jogurty czy smietana, zaraz po tych rzeczach mnie mdli i wymiotuje, na szczescie ser bialy czy zolty jest ok, tyle ze na zolty nie mam ochoty. Niestety nie umiem piec makowca, a zjadlabym... hmm moze sprobuje zaeksperymentowac. Albo bede wcinac migdaly bo uwielbiam, kupilam nawet mleko z migdalow zeby pic zamiast zwyklego, ale jest wstretne.
Zaraz uciekam do pracy, wiec zycze wszystkim milego dnia! :)

-caroline- ja zakupilm niedawno taki rogal i polecam jak najbarsziej j od poczatku mam problemy z ndkwaota w ciazy i z osdychaniem i za kazdym razem lekarz mowi spac na lewym boku pierwsze dni byly ciezkie nie dawalam rady ciagle sie wiercilam,ale od zakupu rozka po 2 dniach spie juz tylko na lewym boku jak mi nie wygodnie poruszam sie bo pobudki mam conocne,albo na chwilke obroce sie na plecy lub prawa strone, na brzuchu bym sie bala, no i musze pochwalic ta poduche. ps. Mezowi tez sie spodobala nawet pytal czy moze sobie z nnia pospac,ale powiedzialam zeby raczej do mnie sie poprzytulal ;p

Nastraszylyscie mnie dziewczyny z tym brzuchem na ostatniej wizycie lekarz wytlumaczyl mi ze to normalne takie spiecia macicy zreszta wiele mam mi tez mowilo, a tutaj czytam, ze jednak nie :/ Ja akurat nie mam ostatnio zadnych boli brzucha,ale twardy bywa bardzo czesto chocby wczoraj i dzisiaj a zwlaszcza po jedzeniu robi sie twardszy i tylko jak leze czasem zmieknie ale potem znow jest twardy z tym z enie czuje zebym miala w nim ciezkie kamienie poprostu jest twardszy i nic wiecej hmmmm teraz bede myslec do kolejnej wizyty a ta dopiero 29.08 :/ W nocy czulam i slyszalam bulgtania wiec z malym chyba wszystko ok (mam nadZieje) na kopniaki nadal czekamy tzn cos tam poczulam niedawno ale potem cisza znowu. Ide polezec dzisiaj postanowilam poodpoczywac w lozku bo pogoda nie na wyjscie, obiad zrobiony i zamrozony wczoraj wieczorem dzoieki pomocy mezusia, wiec dzisiaj tylko musze knedliki ze sliwkami wrzucic do gotowania i gotowe (cos mnie na sliwki i buraki wzielo ostatnio) ;p

Milego dnia zycze :)

Januarka dzięki za poradę!
Dziewczyny jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje.. czy korzystacie w ciąży z rowerka? nie chodzi mi o jakieś sporty wyczynowe ale o zwykłą przejażdżkę holenderką do sklepu po bułki.. W pierwszym trymestrze leżałam plackiem ze względu na plamienia.. teraz już jest lepiej.. nie krwawię a i wód mi przybyło - tak więc wszystko się normuje. Ale przez to leżenie kręgosłup mi siada i kto wie co jeszcze.. chodzę na spacery ale do sklepu chętniej bym się wybrała rowerkiem, żebym tego nie musiała w rękach nosić tylko hyc do koszyka :) jak wy się na to zapatrujecie?
a u mnie nadal ruchów córy brak :( swoją drogą już by mogła kopnąć mamę od czasu do czasu to bym spokojniejsza była :)

Cześć dziewczyny:happy:
U mnie kolejny pochmurny i deszczowy dzień. Miałam się wybrać do miasta, ale cóż...pogoda nie sprzyja:baffled:
Mam za to inne plany. Mało przyjemne...Muszę posprzątać cały dom i już mi się nie chce, a jeszcze nie zaczęłam:eek:. Jutro jednak wybieramy się na urodziny do mojej kumpeli, więc nie będzie na to czasu.

MAMAAGA4 faktycznie dość kosztowne te Twoje humory ciążowe:szok::-) Ja pamiętam, że w pierwszej ciąży miałam takie akcje. Później w kolejnych już nie. A ta chyba jest najspokojniejsza. Odpukać, ale jeszcze ani raz nie pokłóciłam się z mężem, choć wcześniej nam się to zdarzało dosyć często. Dziwne:confused: Trzymaj się. Będzie lepiej!

caroline tak właśnie ostatnio z mężem zastanawialiśmy się, czy są jeszcze w Pl lody pipi waniliowe:-)? On je uwielbia, a już jakoś ich nie widujemy podczas pobytu w Pl. Widzę jednak, że są. Ucieszy go ta wiadomość:tak:
Co do poduszki to nigdy nie używałam. Jakoś nie miałam takiej potrzeby. Może dlatego,że ja lubię spać na boku.
Mi marzy się teraz synuś, ale co ciekawe łatwiej mi imię znaleźć dla babeczki. :sorry: Ja uważam, że wybór imienia dla własnego dziecka, to strasznie ciężka sprawa. Najłatwiej mieliśmy z pierwszą córą. Od początku padło na Nelly i nawet przez moment nie miało być inaczej. A wtedy jeszcze nie znaliśmy płci. Gorzej, jakby był wtedy synek, bo nie wiedzieć czemu nawet nie brałam tego pod uwagę:szok::-D

aninek
to może chociaż taką babkę pieguska dasz radę zrobić? Bardzo prosta jest. A co do sera, to wiesz, może pizza, jakieś grzanki, zapiekanki, lasagne. Ja dodaję czasem dzieciom do kotletów z piersi kurczaka, bo taki ser w czystej postaci nie za bardzo lubią, a to jest jedna z niewielu rzeczy z mlekiem, które moja młodsza może jeść. Poeksperymentuj, a na pewno znajdziesz coś dla siebie:happy:

januarka
z tym twardnieniem brzucha to jest tak, że dopóki nie sprawia bólu, nie ma się co martwić. Ja wiem, że w pierwszej ciąży jest ciężko odróżnić ból normalny od patologicznego. Mi, czy innym mamusiom jest łatwo powiedzieć "nie martw się". Ja wiem. Mi zawsze lekarze mówili, żeby zastanowić się na ile mi taki ból przeszkadza? Jeśli bardzo, to nie czekać z kolejną wizytą.

Miłego dnia dziewczyny!

Kropko to mają lepiej bo jak mają wewnątrz to muszą mieć komin a my nie mamy. I dziś pan kominiarz zaproponował jedyne rozwiązanie które nam odpowiada ale nie do końca... Bo podobno trzeba mieć zgodę na taki komin wszystkie projekty i czy z tym jest problem żeby ja otrzymać...

Acha juź wiem o co chodzi... Zapewne będziecie musieli potrzebować ekspertyze (a to kosztuje jednak, ale w waszym przypadku nie wiem ile) Zadzwoń sobie do Inspektoratu Nadzoru budowlanego, tam powinni Ci powiedzieć co i jak.

Hej dziewczyny! :-)
Dziękuję za listę na bank się przyda :-D.
Zgaga jak się na nią poskarżyłam to się nie pojawiła ale jakby co widzę że mam spory wybór:tak:.
Ja się nie martwię za bardzo wagą sama mam nadwagę. ale w styczniu tego roku postanowiłam poraz setny się odchudzać i udało mi się zrzucić 15-17 kg. no ale nie utrwaliłam za bardzo efektów bo dietę skończyłam w marcu a w kwietniu zrobiłam przerwę: wiadomo wielkanoc, do tego imprezy rodzinne i troszkę wskoczyło na plusik a później już byłam w ciąży i o diecie i utrwalaniu to można było zapomnieć. Ale nie stresuję się, jak raz udało mi się zrzucić 15 kg to drugi raz też się uda. Ze szczególnością że jak byłam na diecie popalałam a teraz nie palę i nie ciągnie mnie więc powinno być tylko lepiej :-D.

reklama
Hej babeczki, mój maluszek śpi, ja zaraz wezmę się za obiadek, dzisiaj pieczarkowa bo mam pieczarki, a na drugie, albo placuszki ziemniaczane polane kefirkiem, albo makaron penne z pomidorami i czosnkiem.....jeszcze nie wiem:) Wczoraj mój M mnie na maksa zaskoczył, ja poszłam usypiać naszego szkrabika, a wracam, a on lodówkę szoruje, mamy taką podwójną, i normalnie ze 3h ją sprzątał i się okazało, że jest tyle miejsca, że hej:D w sumie teraz wiatr hula, bo a to przeterminowane, a to otwarte, a to coś tam, to się nie przyda:D:D:D

Ja ogólnie czuję się w porząsiu, chyba dziś moje hormony nie szaleją aż tak strasznie bo gdzieś w środku jestem jako tako spokojna:) a nie chodzęi szukam problemu:)

Dorotqua uwież mi chłopaczki są cudowne, sama mam chłopaczka, jest taki rezolutny, mniej emocjonolny, pyskaty:D naprawdę jak go widzą inni to zawsze serduszko mięknie.......i w pielęgnacji siusiaczka też jest łatwiej, nie musisz wycierać tylko w jednym kierunku...Spodziewam się drugiego i również jestem przeszczęśliwa, choć na początku miałam nadzieję na jakieś spineczki, dupereczki, ale jest jak jest i jest cudownie....
Odnośnie hormonów to nawet mi nie mów, ja w pierwszej ciąży nie mialam takich zaburzeń, dołów, nerwów, obaw, non stop coś.....już meliska odchodziła jak spać nie mogłam przez 3 dni...Odnośnie zgagi jedz małe porcje i nie popijaj od razu dużą ilością płynu. Mnie osobiście bardzo pomaga letnie mleko...

Czarni no wizja domku widzę coraz bliższa, a na jakim etapie jesteście?

ALicja 32 rogal jest to cudowna sprawa, pod koniec ciąży nie widziałam innej pozycji dla siebie jak z nogą na rogalu, inwestuj inwestuj...

Mamaga ja też mam niesamowite jazdy, ale staram się nad nimi panować, a to często kończy się samoistnym płaczem, ot tak,,,,psychika szaleje na całego:D:D:

CAroline oj musisz znaleźć jakiś sposób na spanie, bo kłucie i przeszkody to się dopiero w 7 miesiącu zaczną, wtedy z każdym tygodniem będzie gorzej. Ja cały 9 ty miesiąc przebiegałam w nocy do toalety na siusiu co minutę, skurcze mi dokuczały, niesamowity ból rozchodzących się bioder......modliłam się o poród już na początku 9tego miesiąca:D:D:D Odnośnie jazdy to rower jest niewskazany chyba, że stacjonarny, zawsze można na coś wpaść, podskoczyć itp...

MAgda z UK u nas dziś też fatalna pogoda, ale idzie gorący front i już się cieszę jak szalona:D:D:D

Aninek migdałów nie wolno więcej jak 2,3 na dobę ze względu na zawartość trującego związku amygdaliny - z dietetyki pamiętam......

Januarka jeżeli z szyjką się nic, a nic nie dzieje to twardnienia macicy są naprawdę rzeczą normalną....

Kochane waga w ciągu trzech dni pół kilo do przodu:) nieźle, czyli startuję:D

Do góry