hej
i zastanawiam się nad butelką
zamierzam karmić cycem, no ale wiadomo, że różnie będzie... poza tym używałyście nakładek na sutki podczas karmienia??? bo nie wiem czy też od razu nie kupić, bo mam bardzo wrażliwe cyce...i boję się, że nie dam rady karmić ze względu na ból...
i jaka wanienke kupic..zwykla na stelazu?
to jak chcesz mleko odciągać to pewnie jakiś laktator kupisz tak? czy będziesz podawać w razie co mieszankę? jak kupisz laktator to w zestawie w Avent sa bodajże 2 butelki juz dla takich maluszków z smoczkiem 1. a to czy będzie to dobra czy zla butelka to zobaczysz później w trakcje karmienia, bo dzieci rożnie reagują na rożne butelki. ale ponac sporo dzieci toleruje te Avent.
jak masz wrażliwe piersi to kup se od razu maść w aptece na sutki do smarowania, ale najlepiej jak po skończeniu karmienia odrobina własnego mleka posmarujesz sutek. juz od samego początku to złagodzi podrażnienia. ale tak jak tu Dorota pisala jak sutki beda bolec to znaczy ze cos nie tak maly sie przyssał. wtedy delikatnie go odłącz i popraw jeszcze raz.
ja miałam te nakładki i karmiła nia jeden jedyny raz. nie przydały sie wcale.
wanienka zwykla najlepsza jak dla mnie. bez tych jakis tam siedzonek w środku, a to czy z stelażem czy bez to zależy juz gdzie będziesz kąpać i jak ustawisz wanienkę. ja tam na taboretach kąpałam
co do smoczków to na początek najlepiej kupić te o takim uniwersalnym kształcie nie anatomiczne.
a kocyk jakiś mniejszy.
Ja dla dzidzi kupuje jeszcze: aspirator do noska, nozyczki, 2 beciki, 2 spiworki, poduszkę klin, monitor oddechu, wiadomo do tego ręczniki, kocyki, baldachim,no i to co wymieniłaś itd
frida polecam do nosa,
ale czemu az po dwa beciki i śpiworki? po jednym wystarczy. jak śpiworek zabrudzi to an dzień do becika i na odwrót. chodź ja tych becików ogólnie nie lubię, używałam jako kołderki
zamiast poduszki klina wsadzałam pod nóżki w łóżeczku grube książki
by było wyżej.
o właśnie wkładki laktacyjne potrzebne będą od razu i kupcie sobie zapas podpasek do domu. bo mężowie nie będą wiedzieć jakie. a ja pamiętam strasznie długo krwawiłam po porodzie. bo te wkłady po porodowe to średnio wygodne ja tam tylko szpitalu nosiłam a w domu już normalne podpaski tylko by były jak najbardziej naturalne ale ja po prostu nie umiem chodzić bez skrzydelek
Dorotka a czym się różnią flanelowe pieluchy od tetrowych... tzn wiem, że z innego materiału
ale do czego potrzebne takie i takie??
ja tetrę kładłam sobie na ranie do podbijania, na łóżeczko jak mały spal i jak mu sie tam ulało, ogólnie do przecierania ślinki mleczka buźki itp. i idzie tego dużo. myślę ze 20szt to takie minimum.
za to flaneli używałam jako mini prześcieradełka, w lato do przykrywania, Marcelek lubił sie wtulać w flanele. ja mam 2 sztuki.
co do pokoiku ja chcę żeby mały od poczatku był w swoim, takim typowym dziecięcym. Jakiś czas będziemy w nim spać, mamy tam wstawine łózko.
super! ja tez tak miałam z Marcelkiem. ze to my wyszlismy po roku z jego pokoju a nie ze go eksmitowaliśmy
ale bywa różnie.