reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

reklama
wiecie jak to może z ciśnieniem w ciązy- czy jak jest podwyższone trzeba szybko reagować? bo ja jutro mam wizytę i nie wiem czy czekac czy dzwonić do dr...wczoraj wieczorem miałam 146/82 a dziś rano 137/76 :( spróbuję się może zdrzemnąć jeszcze, może się obniży
złe jest jak przekracza 140/90, tzn jeśli jedna lub druga wartość... gorsza jest ta druga ... jednak jeśli to było jednorazowe to się nie przejmuj, mi się utrzymywało podwyższone, więc teraz biorę leki i jest ok, a Tobie raz mogło skoczyć z emocji, z jakiegoś stresu ... ale jakby co do jutra możesz spokojnie poczekać - tragedii nie masz z tym ciśnieniem

Gośka nie wspominał hehe;-)

My obydwoje paliliśmy zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży. I to po 10 lat. No i SIDS. Leżenie na brzuszku, jak jest pod kontrolą tak ekstra niech stymuluje się ale nerwowo bym nie wytrzymała jak by mi ktoś położył ją na brzuszku do spania i spuścił z oka ;p Ja mam dużo fobii różnych.

Chcę powiedzieć, że jestem w raju. Od 10 minut mam kablówkę ;) Umówiliśmy się z UPC ale facet nie miał routera do internetu i miał złą umowę więc zrezygnowaliśmy. Ale tak popatrzył na mnie i mówi, że miał żonę w ciąży i że jest dzisiaj ślisko i mnie tak nie zostawi i złapał mi prawie 60 kanałów. Bez umowy bez dekodera. Niech Bóg mu w dzieciach wynagrodzi ;)))

Oceanica - synek mojej kuzynki śpi praktycznie tylko na brzuchu od drugiego miesiąca życia (teraz ma pięć). Szkoły są różne.na pewno większe ryzyko kłaść wcześniaka lub dzieciaczka nałogowych palaczy na brzuszku do spania (w obu wypadkach słabiej pracujące płuca). Dodatkowo położna nam mówiła, że kiedyś dzieci się dusiły na brzuszku przez te wszystkie puchowe podusie, które nasze babcie z entuzjazmem pchały do łóżeczek i kołysek. A, że zdrowemu dziecku spanie na brzuszku nie zaszkodzi, a wręcz pomoże, bo szybciej zacznie trzymać główkę.

Moja siostra podobno od początku spała na brzuszku i wszystko gra. Zgadzam się że poduchy w łóżeczku są niebezpieczne i sam twardy materacyk jest najlepszy pod wieloma względami , przynajmniej dziecku się buzia nie zapadnie w poduszce. Ja też się bałam i nie kładłam młodego na brzuszku a potem jak chciałam żeby ćwiczył podnoszenie główki to się buntował bo mu się nie podobała ta perspektywa. Za to teraz najlepsza pozycja do spania to na brzuszku i dupka w górze :-)

Póki co jestem zdanie że drugie dziecko będę się starał kłaść na brzuszku ale chyba nie będę chciała żeby tak spało w nocy gdy ja śpię, w dzień prędzej bo mogę co chwilkę zajrzeć do niego.

No właśnie nam położna na szkole rodzenia mówiła że od początku można... Zamierzam małą kłaść na brzuszku, ale może też nie koniecznie jak jak będę spała...

Gośka, gratulacje 34 tygodnia....

Ja kupiłam taką podusię Fiki Miki Duża poduszka Klin antyalergiczna (1966640730) - Aukcje internetowe Allegro bo narazie żadnej nie chcę dawać z takich "zwykłych".
Na brzusiu to chyba dopiero jak zacznie podnosić głowkę,czy nie? Juz nie pamietam:confused:

Dla mnie taka poducha jest zbędna bo uważam że wystarczy sam materacyk no chyba że dziecko ma refluks, ulewania to wtedy bym się zastanowiła. A co do leżenia na brzuszku to podobno mozna kłaść od początku ale nie wiem bo jak tak nie robiłam. Będę testować tym razem :-)

reklama
W celu zmniejszenia ryzyka SIDS zaleca się przestrzeganie następujących zasad:

• Zdrowe noworodki, w tym również większość wcześniaków, powinny być układane do snu na plecach. Właśnie ta pozycja w największym stopniu ogranicza ryzyko SIDS. Spanie na boku jest bezpieczniejsze niż na brzuchu, ale mniej bezpieczne niż na plecach, ponieważ niemowlę może wówczas samo przekręcić się na brzuch.
  • Należy wpoić tę zasadę wszystkim bez wyjątku osobom, jakie od czasu do czasu zajmują się dzieckiem, w tym dziadkom, opiekunkom i personelowi żłobka.
Jest to tym ważniejsze, że szczególnie wysokie ryzyko SIDS dotyczy dzieci stale śpiących na plecach, które raz przypadkowo zostaną położone na brzuchu albo same przekręcą się do tej pozycji.

Gdy niemowlę nie śpi, powinno ono z kolei spędzać jak najwięcej czasu na brzuchu, co sprzyja kontroli ustawienia główki, unoszeniu się do góry i innym ćwiczeniom siły mięśni i koordynacji ruchów. Taki „czas czuwania na brzuszku" może również zapobiegać trwałemu spłaszczeniu tylnej części czaszki dziecka.

Jeśli dziecko potrafi przekręcić się z pleców na brzuch, ale z brzucha nie umie wrócić na plecy, musisz je w tym wyręczyć. Gdy już opanuje tę sztukę, może dowolnie zmieniać pozycję w ciągu nocy po ułożeniu go przez ciebie do snu na plecach.

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=874&_tc=B8678DE5B9DB420D8E0517F08D7EBFCA

Ostatnia edycja:
Do góry