reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

fasolka jest i to jest wazne:-D
najwyzej po porodzie sprawdzisz jelita, teraz to musisz sie przemeczyc. Jakas nospe bierzesz czy cos co poprawia ten stan jelit? Troche kiepsko z jelitami przy ciazy...Ale dasz rade:tak:

absolutnie nie wolno aspiryny, lekarze zezwalaja wyjatkowo, mozesz co najwyzej paracetamol brac donia

Ostatnia edycja:
reklama
Nagapalma bardzo współczuję, że przez te biedne jelita nie możesz w pełni cieszyć się ciążą. Trochę się martwię co będzie jak brzusio podrośnie i wszystko w środku się poprzesuwa (ja czułam żołądek gdzieś pod pachą:eek:). Ale może być też dokładnie na odwrót bo dzidzia zadziała jak balsam i wszystko poukłada. Wierzę że będzie dobrze.
Też wierzę w silną wolę i pozytywne myślenie.

Emm poród domowy to bardzo fajna sprawa ale pod kilkoma warunkami. Więcej napiszę Ci wieczorkiem na priv bo publicznie nie bardzo lubię. Większość ludzi ma nas za nieodpowiedzialnych dziwolągów a tym czasem byliśmy przygotowani jak nikt inny. Wiedział lekarz ginekolog, neonatolog (przyjaciółka) i była z nami położna...
Co do szkoły rodzenia poszukaj dobrze bo teraz np. u nas w mieście ruszyły programy unijne i dofinasowują szkoły a nawet znieczulenia. Ceny z przed trzech lat są nieaktualne.

ja nie uwazam tych, co maja porod domowy za dziwolagow, bo Ci, co tak robia, musza byc dobrze przygotowani a matka z dzieckiem nie moga budzic zastrzerzen do takiego porodu. Gdybym ja np nie miala wady serca i wskazan do cesarki tez bym dom wybrala, bo ja nie znosze widoku szpitala i wszelkich placowek zdrowotnych:-D

marcia - tak i też masz zatwardzenia i nie załatwiasz się 4-5 dni boli Cię żołądek czasami tak, że nie jesz prawie nic 3 dni pod rząd ? Jelita prężą Ci się tak, że iwdac je spod skóry na 2 cm ??? U mnie to zdecydowanie nie głowa, to się zaczęło od operacji usunięcia wyrostka 3 lata temu, wczesniej nic nie bolało ... coś spieprzyli ...

ale to nie ja powiedzialam ze to sprawa głowy.
Swoja droga probowałas lactulosum?Mii go polecila poprzednia ginekolog. Syrop bez recepty. Popytaj swojego lekarza czy mozesz. Pij siemie lniane. Miałam zatwardzenia takie ze 3 dni nie byłam na kiblelku. Nabawilam sie hemoroidów i nie raz wyszłam ze łzami...ja stosowałam czopki z gliceryny. Nie bojcie sie stosowac tego typu rzeczy bo skoro sa i moga nam ulatwic sprawe to czemu nie.

porod domowy to zapewne fajna sprawa ale jakbym miala wybierac to bym wybrała szpital...tutaj by mi wszyscy panikowali pod drzwiami ;P
slyszalyscie o porodzie lotosu czy jakos tak. Dziecku nie odcina sie pepowiny i mamusia sobie wedruje z dzieciatkiem i lozyskiem pare dni

Ostatnia edycja:
marcia - a no widzisz, zatwardzenia i zapracia miałam od operacji wyrostka czyli od 3 lat, a teraz jak w ciaży jestem to od jakichś 3 tyg biegunka codziennie rano :) chore !!! na początku było spoko, bo sie jelitka oczysciły,a le teraz jest kapa jeża jeżozwierza :-D bo mi sie jelito po prawej zapada jak się "wykibelkuję rano " i ciągnie i boli ... ale co zrobie, cza żyć z tym "dziadem" byle tylko żołąd nie nawalał, bo wtedy jesc nie moge, bo boli, a ja chodzielec pospolity jestem ... teraz nie boli, to jem za tzrech, ale waga i tak , ani grama nie drgnie :wściekła/y: o lactulosum nie słyszałam, jak powróca zatwardzenia, to spytam w aptece dzięki ;-) aha a Ty jak się czujesz , doskwiera ci też teraz w ciąży ten nasz "zespół" ???? :-)

livastrid - dzięki za ciepłe słówka, fasolka jest i to jest najważniejsze, a ja musze dac rade jakoś ... oby było git :) a nospe czasem sobie zapodam jedną, ale tak sobie to działa :)

dorotka - mam nadzieje, że się poukłada w tą lepszą stronę :)

ps. smarujecie się już czymś , bo ja mam zamiar sobie kupić fisan maść - male,nie tanie - ale wszystkie bliskie mi osoboy, które się tym smarowały nie mają ani jednego rozstępu ?????????

Livastrid - dziękuję to miło słyszeć (czytać), przecież np. w Holandii ponad 1/3 porodów odbywa się w domu a odsetek "problemów" jest znacznie mniejszy. I masz rację to wymaga świetnego przygotowania i pewności, że z dzidzią i mamą jest wszystko ok.

Fissan - O TAK, czas kupić! Jest bardzo skuteczny - na brzuszku ani jednego rozstępu nie mam, ale na udach nie smarowałam (chociaż na opakowaniu pisali, że smarować) i niestety pojawiły się rozstępy :confused2:
Jest z nim tylko 1 problem - zapach nie każdej mamie odpowiada (zwłaszcza przy mdłościach). Wtedy zostaje Mustella, niestety 2x droższa

Ja kupiłam Mustelę, ale w międzyczasie dostałam uczulenie od słońca i czekam aż mi zniknie. Póki co, smaruję się oliwką w żelu.

nagapalma- oj biedulka to przepraszam Cię. ja myślałam, że Ty masz zwykła drazliwość jelit tzn wiesz częste biegunki na zmianę z zaparciami , nie można pic mleka itd.I mi lekarz powiedział, że nie stresować się itd i mi pomogły medytacje, spokojny tryb zycia ale ja widzę, że przy Tobie moje dolegliwości to jest pikuś.biedactwo...

reklama
;-) nie nadarzam czytać tyle wpisów. Te dziewczyny które mają mdłości poranne i dzienne jestem z wami wiem co czujecie, a najgorsze jest to że uwielbiałam brokuły i mogłam je jeść codziennie w każdej postaci, a teraz jak pomyśle to jest mi niedobrze. Dziewczyny mówiłyście już swoim pracodawcą,że jesteście w ciąży?? Bo ja dziś powiedziałam( masakra myślałam,że zemdleje a za razem zwymiotuje) , dowiedziałam się, że trzeba powiedzieć do 10 tygodnia, bo inaczej może cię zwolnić jak mu powiesz za późno. Tak mi mówiła księgowa.:confused2:

Do góry