reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

Dziewczyny:D ja co prawda do szkoły rodzenia nie chodziłam, bo nie miałam jeszcze po co:D to powiem Wam o mojej mamie:) moja mama będąc w ciąży z moją siostrą stwierdziła, że szkoła rodzenia nie jest potrzebna..:) a potem mówi, że strasznie żałowała, bo poród przeżywała tragicznie:D nie wiedziała co się dzieje itd...dlatego jak była w ciąży ze mną to od razu poleciała z tatą do szkoły rodzenia się zapisać:D i mówi, że drugi poród w porównaniu z pierwszym to był pestka:) a żeby nie było, że drugie dziecko się "łatwiej" rodzi to moja siostra ważyła dokładnie 3600 po urodzeniu, a ja prawie 5 kg:D

reklama
anastazja - na szkole rodzenia, nie tylko można dowiedziec sie jak się rodzi, ale dużo innych ciekawych rzeczy, na przyklad o pielęgnacji niemowlaka, albo o nawale pokarmowym itp ... wiec myslę, że jest to jak najbardziej wskazane, moja siostra chodziła choć miała cesarkę, ale tak jak piszę, dowiedziała się wileu innych ciekawych reczy, o których młoda mama nie ma pojecia :)

dorotka- właśnie tak sobie poród wymarzyłam, jak opisujesz:) Tylko powiedz, czy sporo cię to kosztowało pieniążków i kiedy właściwie się do szkoły rodzenia zapisuje. koło 7 miesiąca? wiem, że czasu jeszcze duzo, ale poruszyłam temat, bo planuję wydatki i od wczoraj rozważam wprowadzenie do nich opłaty za szkołę rodzenia :)
nagapalma- ja też ma zespół jelita drażliwego od ładnych kilku lat. z reszta jak 1/3 społeczeństwa, więc dokładnie wiem, jak to jest.spróbuj medytacji i innych takich naturalnych sposobów. uwierz-pomaga:-) to jest" choroba głowy" a nie brzucha :)

Ostatnia edycja:
Nagapalma:) ja jak okaże się, że jestem w ciąży to na pewno się zapiszę, ale póki co nie mam po co:p:) moim zdaniem szkoły rodzenia mają jeszcze jedną zaletę:) spotykacie tam inne mamy:) i macie się komu pożalić:D i być zrozumiane:D

Ja wiele rzeczy dowiedzialam się z gazet, obserwowalam moja siostrę. Polecam ksiazke Kaz Cookie "Ciężarówką przez 9 miesięcy. Przewodnik po ciąży i okolicach" - Kaz Cooke - Sklep internetowy Kdc.pl - Aktualna cena: 43 zł (cena rynkowa: 46.50 zł). Tania i szybka wysyłka: Warszawa, Opole, Poznań, Lublin...

ksiazka napisana na wesolo. Ja co tydzien zaglądałam do niej i spr co teraz maluszkowi rosnie. Mam pokreslone mazakami rozne info typu torba do szpitala. Jeszcze jedna fajna ksiazka jest Zawitkowskiego cz.1 tak na początek :)

ja jak pisałam do szkoly rodzenia nie chodziłam. Bylam panikara taka ze szok. Balam sie panicznie porodu. A bylo fajnie. Grunt to nastawienie :) ja duzo sama ze soba w srodku rozmawialam...ze tak ma byc ze dam radę :) i sie okazalo ze slow pani doktor ze jestem stworzona do rodzenia...haha kto by pomyslal ;P

witam nowe mamusie

nagapalma, x21 gratuluje wizyt:-D

karolcia
nie mam syndromu wicia gniazda, w poprzedniej ciazy tez nie bylo w zasadzie, natomiast bylam okropnie leniwa. Maz pewnie sie cieszyl, bo lepsze lenistwo niz sciganie go do remontow:-D

co do szkoly rodzenia i porodu. Parte mialam 50 minut i dlatego tyle, bo finalnie okazalo sie, ze powinnam miec cesarke, ale mniejsza z tym. Do szpitala przyjechalam z rozwarciem 3,5 cm, przy 8 bralam wziewy, przy partych po 10 godzinach od przyjazdu dostalam znieczulenie lokalne chyba tylko po to by mnie juz rozwalone miesnie nie bolaly.
Nie chodzilam do szkoly rodzenia, w czasie porodu uslyszalam, ze zachowuje sie tak jakbym ktorys raz z rzedu rodzila, albo przeszlam dobrze szkole rodzenia.

U mnie nie chodzi sie do gina tylko sa wizyty na przemian u ogolnego i poloznej. Polozna dala mi wiele wskazowek co i jak i jestem jej ogromnie za to wdzieczna, bo porodu sie w ogole nie balam. Mialam jeszcze wizyte w szpitalu i moglam sobie przed porodem po porodowce pochodzic i wybrac sale gdzie bym chciala rodzic. Dla mnie najwazniejsze bylo to, ze maz byl przy mnie, nie wiem czy mnie by sie szkola przydala, wszytko, co potrzebowalam do opieki nad niemowlakiem dowiedzialam sie na polozniczym oddziale, bo od tego jest cala masa asystentow, poloznych i pediatrow by te pare dni po porodzie wcisneli matce do glowy wszystko, nawet jak ona nie chce tej wiedzy

Marciaa
napisala
Grunt to nastawienie :) ja duzo sama ze soba w srodku rozmawialam...ze tak ma byc ze dam radę :)

tez mi sie wydaje, ze nastawienie to wazna rzecz

u mnie tez polozna pyta sie czy chce poznac inne rodzace w tym samym terminie mamy i jak mamy chca to moga sie spotykac w przychodni razem

marcia - tak i też masz zatwardzenia i nie załatwiasz się 4-5 dni boli Cię żołądek czasami tak, że nie jesz prawie nic 3 dni pod rząd ? Jelita prężą Ci się tak, że iwdac je spod skóry na 2 cm ??? U mnie to zdecydowanie nie głowa, to się zaczęło od operacji usunięcia wyrostka 3 lata temu, wczesniej nic nie bolało ... coś spieprzyli ...

livastrid- widzisz, my o fasolkę staralismy się 2 lata, przyczyn niepłodności brak - oboje przebadani i zdrowi, w koncu lekarka powiedziała, ze skoro mam te bóle jelitr, to może to zrosty po operacji wyrostka i dałą mi skierowanie na laparoskopie ... i .......... zaszłam w ciążę, laparo nie odbyło się ...

reklama
nagapalma a jak to się robi, żeby nie uprawiać czarnowidzctwa?
mnie w nocy budzą mdłości, to znaczy chce mi się siusiu ale zanim wstanę muszę troszke poleżeć i uspokoić brzuszek

a ja się wczoraj nakręciłam, bo przeczytałam, że nie można w ciązy apiryny i polopiryny, a ja zjadłam dwie w sobotę na ból głowy :szok:

Do góry