reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Czesc Dziewczyny:-)
Ja dzis caly dzionek Was podczytywalam ale nie mialam czasu nawet nic napisac.
Przez ta pogode jakas taka snieta caly dzien bylam.
dzionek zlecial nam fajnie..Bartus coraz silniejszy glowke juz coraz wyzej podnosi i dosyc dlugo trzyma uniesiona:-) i obserwuje wszytsko:) a wcozaj wydaje mi sie ze odpowiedzial usmiechem na moj usmiech..nie wiem czy to mozliwe ale dwa razy wydaje mi sie ze tak zrobil:-)

I wczoraj i dzis spal popludniu prawie dwie godzinki na brzuszku:-)

aniwar - nie dokarmiam o stalych porach butla choc bym chciala. dzisiaj np dostal butle o 10 a ja sciagnelam pokarm i dalam mu moje mleczko o 13. o 15 dostal cyce oby dwa ale bylo mu za malo wiec go dopoilam glukoza. teraz spiocha mi na rekach i miedzy 17 a 18 dam mu butle. pozniej sprobuje znow cyce a w nocy butla i tak w kolko. ale jak mu nad ranem znow cyce nie starcza to zapewne tez podam butle... a tak bym chciala karmic cycusiami:/

dzisiaj sciagnelam swoj pokarm aby sprawdzic ile mam mleczka... dodam ze piersi mialy odpoczynek od 4 godzin i co.... z jednej sciagnelam 50 ml a z drugiej 40 ml:/ i jak maly ma sie najadac:-( macie jakies rady co robic aby cycusie wystarczaly?? tak bardzo chce karmic piersia...

Kochana to i tak duzo sciagasz....ja tak po godzinie, czasem poltorej od karmienia siagam 30 ml z obu piersi...dzis przez caly dzien sciagnelam 80 ml ale sciagalam na trzy razy. Tylko tak jak pisalam wczesniej sicagam pokarm recznie.
W sumie juz sie pogodzilam z tym ze bede dokarmiac butla..wazne ze mojego pokarmu tez dostanie i staram sie juz nie dolowac ta sytuacja...u mnie dokarmianie bylo od samego poczatku (tzn juz w szpitalu) bo jadl i jadl potem sie wil i plakal ja przystawialam a On dalej plakal i nie mialam juz sily i serca patrzec na to i zaczelam dokarmiac go sztucznym...ale mysle ze jest zle bo cycusia dostaje i tak wiecej razy niz butle wiec zawsze sobie cos tam wycisnie z niego.

A TY tez od poczatku podajesz butle??

Spoko, a śpiworek czy kocyk. Bo my zamówiliśmy dziś śpiworek taki BECIKI ŚPIWORKI ŚPIWORY DO WÓZKA OCIEPLANE POLAREM (1435696326) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
więc myślę że jak dam kombinezon i śpiworek to będzie ok. Ale mam cykora przed pierwszym spacerem (pomimo że to za kilka dni) oraz przed obcinaniem paznokci jutro.
Dziewczyny ile czekałyście na odpadnięcie kikuta. Bo mi dziś mija 14 dni i nadal jest. Suchy ale mam wrażenie że wklęsły się zrobił/ Położna mówi że jak nie śmierdzi to jest ok. Ale mógłby już odpaść.

U nas odpadl w 9 dobie...ale jak u Was jest suchy to ok...odpadnie pewnie na dniach..

Moncia jesli chcialabys karmic tylko piersia i nie podawac butli to musisz przystawiac , przystawiac i jeszcze raz przystawiac synka do piersi jak najczesciej. I podawanie butli w tej sytuacji nie pomaga... Wiem, ze jesli synek sie nie najada to jest ciezka sytuacja, ale przede wszystkim przystawianie moze pobudzic laktacje.
A jesli chodzi o sciaganie mleka laktatorem to sie nie sugeruj iloscia jaka sciagasz, dziecko ZAWSZE "wycisnie" z cycusia wiecej niz laktator. a jeszcze zalezy jaki laktator masz, jesli reczny to juz w ogole mozna czasem niewiele sciagnac.

Moja corcia je czasem co 1,5 godz , co dwie, rzadko co 3, w nocy sie zdarzy ze jak zje kolo 2 to pozniej kolo 5, a tak to ja czesto przystawiam i tez czasem moglabym poyslec ze mam malo mleka, ale okazuje sie ze przybiera bardzo ladnie.

A jak przybiera Szymcio? Bo jesli dobrze przybieral na piersi tzn ze sie najadal.

no wlasnie najgorzej patrzec jak dzidzia placze, szarpie te piersi i widac ze tam juz nic nie ma o ono glodne.:-(

hello my juz w domu jak sie ogarne to napisze co i jak. misia narazie zachwycona antosia :-) zobaczymy co bedzoe dalej.
powiem tylko, ze bylo ciezko duzo ciezej niz przy misce. mam wrazenie ze porod miski to spacerek a antosi to maraton i to pod gore.

fajnie ze juz jestes:)

Malta - tez myslałam ze to standard:)

Mój Maciuś pokasłuje nie wiem czy wizyty mu nie umówić, czy poczekać kilka dni i poobserwować....

Bartus tez pokasłuje i kicha czasem ale lekarka osluchala go i powiedziala ze nic sie nie dzieje...a pokasluje bo sobie cos tam oczyszcza w te sposob:)

reklama
Hej z rana. Moja mała ma dziś melodię do spania. Zasneła po kąpieli o 19 potem o 22 i tak spała do 3 chyba i potem od 5 i nadal śpi. Wkładam ją do łóżeczka po karmieniu i sama zasypia. Nawet się wkurza jak ją nakarmię i trzymam na łóżku bo chce do swojego. Czekam aż się obudzi bo muszę o 12 wyjść więc muszę ją dobrze napoić i zmęczyć. I dziś będę werandować bo pogoda fajna. Miłego dnia życzę.

Witam sobotnio:-)

Słonko u nas od samego rana, chociaz mroźno bo -4 C. No ale lepiej tak niz jak szaro buro i deszczowo. Koniecznie trzeba dzisiaj zaliczyc spacerek z Młodym:-)

Co do becikow to chyba to juz przezytek??? No nie jestem pewna bo to raczej zalezy od rodzicow? Jak dzieciatko jest maleńkie i do tego pora zimowa to moze i ten bet jeszcze sie nada? Nie wiem.

Ja betu na pewno nie bede miala- bo po pierwsze nie lubie, nie podoba mi sie, po drugie Synek bedzie juz miał ponad 4 m-ce a poza tym w Wielkanoc bedzie juz wiosna wiec chce Wiktora ubrac w cos takiego jak klaudoos:-)

Ribi dzieki za stronke z fajowymi ciuszkami na chrzest:-) Juz co nieco wybrałam:-)

Milego, rodzinnego i spokojnego weekendu życze:-)
:-)

malta- ja napisalam przezytek bo od ok 5lat nie widzialam nikogo z becikiem:) zamiast beciku mieli biale kocyki np. azurowe (nie wiem czy dobrze porównalam- takie jakby haftowane).

my wlasnie wrocilismy z kancelarii parafialnej, wiec chrzest juz zarezerwowany (ciekawe ile bedzie dzieciaczkow do chrztu, rekord byl 29chrztow, msza trwala i trwala! zazwyczaj jest 8-13)
jutro idziemy do knajpki na obiad i zarezerwowac "biesiade":) no i zostanie nam juz tylko spowiedz:szok: łoo matko daawno bylam.. no i pouczenie w sobote o chrzcie..

moj wlasnie pojechal do chrzestnego z karteczka do spowiedzi i z piwkiem- bo mu auto w zeszlym tyg naprawial, i na zakupy, a ja powinnam sprzatnac, zatem ide zdjeac pranie,wyczesac psa i odkurzyc poki mlody drzemie bo zaraz pobudka!

hej dziewczynki

Antek postanowił odzwyczaić mnie od BB. :confused: Przez ostatnie kilka dni za każdym razem jak weszłam na forum od razu słychać było łaaaaaa z kołyski. ;-)
Dziś zresztą też, ale jakoś udało mi się go zakołysać na rękach. tylko muszę cicho klikać. :rolleyes:

U nas wszystko ok, całkowita dzieciokracja. :-D
Filipek poszedł dziś z tatusiem do przedszkola na bal przebierańców, zorganizowany wyjątkowo w sobotę. Ciekawa jestem jak się bawi i jak się ponownie odnalazł w grupie. W sumie to ma przerwę od 3 tygodni, a ja jeszcze planuję przetrzymać go w domu do marca.

Blondi mój Antek też poki****e i pokaszluje szczególnie po przebudzeniu. I ma tak od chwili narodzin. Położna mówiła, że to częste u noworodków i że najlepiej jest zakroplić odrobinę wody morskiej i później oczyścić np. fridą.

co do ubranek do chrztu to ja mam po Filipku podobne do tego
A011 Garnitur chłopięcy z lnu - ubrankadochrztu.com
tylko na pewno nie kosztowało aż tyle. Zapłaciłam chyba 60zł na allegro.

Fifi był chrzczony 19 maja, miał już wtedy 5 miesięcy, było cieplutko, słonecznie, fajnie by było gdyby z Antośkiem też się tak udało.

A co to ta woda morska, czy można w aptece kupić?

My dziś noc przespana, maluszek spal od 22ej do 4.00, a potem do szóstej przebieranie pieluchy, karmienie, odbijanie itp, zasnął o 6tej i spalismy do 9.30 a teraz ciągle je :p hehe

A powiedzcie czy do chrztu jest jakiś specjalny becik? Bo się nie znam .... ciuszki muszą miec jakiś kolor, becik też? czy może to obojętne? A co to jest szatka, kiedy się ją zakłada?
kiedyś chrzczono w becikach. dla ani też uszyłam becik bo była chrzczona jak miała miesiac i tak było wygodnie. potem używałam go jako materacyk w wózku. był biały i obszyty koronka. marii bedzie chrzczona w kwietniu i tylko ubranko i kocyk biały. widziałam też ludzie chrzczą w atłasowych białych rożkach.
do chrztu dziecko powinno być ubrane na biało - choć tez juz róznie widziałam. szatke i świece przeważnie kupuja chrzestni, choć ja kupłam sama bo lubie skromne a potem to zachowuje dzieciom na pamiatke. szatke kładzie sie na dziecko po ochrzczeniu na znak czystosci.

Monia-t przesyła usciski i pozdrowienia. moze dzis wyjdzie :-)

Ostatnia edycja:
hej. Ja już po zakupach. Nakarmiłam i wybyłam z domu na półtorej godziny wróciłam a ona nadal śpi. Mogę już powiedzieć że ma uregulowane godziny snu. I zawsze o 11 zasypia jak się najpierw naje sporo i walnie mega kupę. Dziś robiła jednocześnie kupę i siku po nocy to uwaliła cały przewijak aż pływało wszystko. Musieliśmy ją pod kranem umyć a miała ubaw jak cholercia a my szok że tak można narobić :szok: Muszę ograniczyć rumianek bo może to po nim tyle robi.
Kupiłam sobie porządny stanik do karmienia taki że mogę cyca wywalić przed obcymi, bo te tanie to do niczego. Kupiłam śpiochy bo ostatnio jak mi mama wzieła rozmiar 56 to za duże i dziś poszłam pokazać w sklepie i faktycznie co firma to inny rozmiar. Kupiłam sobie bluzkę do chodzenia po domu bo najwyższa pora normalnie wyglądać. I prezent dla mamy za tydzień nieprzespanych nocy u mnie. I moje 200 zł zaskórniaków znikło w tempie zastraszającym :-) Ale satysfakcja że można w końcu wyjść z domu jest ogromna. Pozdrawiam

reklama
aniwar - w szpitalu tylko kilka razy dawalam butle ale tylko na poczatku... z czasem mialam mleko strasznie geste i zolte, a teraz lekko mleczne wrecz przezroczyste:/ maly dostal butle dzisiaj o 7 rano, o 10 dostal mleko sciagniete z cycow, i teraz jak sie obudzi to przystawie do cycow... zobaczymy czy sie naje...

dzieki dziewczynki za rady... problem jest taki ze jak nie daje mu butli to wrzeszczy w nieboglosy i ssie piastki (pomimo oproznienia 2 cycow)... dlatego go dokarmiam. Ostatnio jak bylismy u pediatry to ladnie przybral na wadze ale wtedy moje mleko bylo zolte i geste...a teraz jakies mizerne:-(

Do góry