reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

moniaivoy to ile wyższą miałaś po??

ale z tego co pisze klaudoos to wszystko gra

MOlaGo

]hipoglikemia jest wtedy kiedy masz po obciazeniu mniej niz na czczo. ja mialam 91 i 69. po jedzeniu czesto mi sie robi slabo badz mdleje a wieczorem jak o 19 nie zjem to mam typowe omdlenia..

U mnie z ta glukoza jest jakos inaczej, bo mam podane wyniki w mmol/l
na czczo - 4,28
po 2h - 4,35

Sama juz nie wiem, ale klaudoos - uspokoiłaś mnie, bo nie mam niższych po 2 h. Zobaczymy, co gin powie w czw. Ale tez mam tak, że jak nie zjem, to czuje sie słaba, a po tym badaniu jak przyszłam do domu, to zaczeły mi się rece trząść i strasznie słabo mi było...

reklama
Jeśli chodzi o cukier ja na początku ciąży miałam bardzo niski, a wiązało się to z tym, że mało co jadłam, i rano jak wstawałam to dostawałam trzęsawki, nie raz odpływałam na siedząco , wtedy szybko cos słodkiego trzeba było chwycić mam glukometr i na bierząco sobie mierzę, teraz jest już okej, ale lepiej rzeczywiście jest mieć podwyższony niż za niski, generalnie to ja jestem trochę przewrażliwiona, pracowałam w służbie zdrowia, także sama sobie badam na co dzień cukier ciśnienie itp.

Ja dzis jade do lekarza (ogolnego). Bede prosic zeby mi podal wyniki badan (bo nie ma obowiazku). Musze je skonsultowac z endo w Polsce. Postaram sie go tez ublagac zeby mi dal skierowanie na wymaz- mialam jakas infekcje i teraz niby ok (bez leczenia) ale boje sie ze dzidzie przy porodzie zaraze. Plecy mnie bola:(

na czczo - 4,28
po 2h - 4,35

Sama juz nie wiem, ale klaudoos - uspokoiłaś mnie, bo nie mam niższych po 2 h. Zobaczymy, co gin powie w czw. Ale tez mam tak, że jak nie zjem, to czuje sie słaba, a po tym badaniu jak przyszłam do domu, to zaczeły mi się rece trząść i strasznie słabo mi było...
kurcze nie wie jak sie liczy wg twoich wynikow, ale nie jest mniej. rece sie trzesly tzn ze mialas drastyczny spadek i wtedy szybko musisz cos zjesc najlepiej kostke czekolady, batona czy cukierka bo te slodkosci najszybciej redukuja spadek. ja mam taki - ze jak wstaje musze wziac leki na tarczyce i czeac 30min i wtedy sniadanie, czasem zdycham przez te 30min i nie wiem co poczac bo gwiazdki przed oczami mam.. ale coz takie zycie..

na czczo - 4,28
po 2h - 4,35

Ja się czułam po tym badaniu okropnie , w przychodni mnie naciągało cały czas, w pewnym momencie słabo mi było jak nie wiem , prawie zemdlałam. A jak przyszłam do domu , to zmęczona strasznie i też było mi niedobrze...
koszmar,
ale robiła wszystko żeby nie zwymiotować tego , bo drugi raz chyba bym tego nie wypiła , ble

poczekaj do czwartku co gin powie i na razie się nie denerwuj :-)

znalazłam takie coś na stronie o cukrzycy:

Test przesiewowy doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w 24 - 28 tygodniu ciąży. Nie wymaga bycia na czczo. Po wypiciu glukozy należy odczekać godzinę, należy w tym czasie siedzieć, nie wolno nawet spacerować po korytarzu (ponieważ powoduje to spalanie glukozy i fałszowanie wyniku!!). Krew pobiera się po godzinie - wyniki:

glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy

glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)

glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa

Test diagnostyczny doustnym obciążeniem 75 g glukozy wykonuje się w 32 tygodniu ciąży (po 4 tygodniach od testu przesiewowego) na czczo ( po 8 - 14 godzinnej przerwie w posiłkach). Na 3 dni przed wykonaniem dieta nie powinna być ograniczana, można jeść wszystko (przy ograniczaniu diety wynik będzie nieważny).

Przebieg testu:
pobranie krwi na czczo
należy wypić 300 ml płynu zawierającego 75 g glukozy w ciągu 5 minut
pobranie krwi po 1 i po 2 godzinach od wypicia roztworu
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)
Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.

znalazłam takie coś na stronie o cukrzycy:

Test przesiewowy doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w 24 - 28 tygodniu ciąży. Nie wymaga bycia na czczo. Po wypiciu glukozy należy odczekać godzinę, należy w tym czasie siedzieć, nie wolno nawet spacerować po korytarzu (ponieważ powoduje to spalanie glukozy i fałszowanie wyniku!!). Krew pobiera się po godzinie - wyniki:

glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy

glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)

glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa

Test diagnostyczny doustnym obciążeniem 75 g glukozy wykonuje się w 32 tygodniu ciąży (po 4 tygodniach od testu przesiewowego) na czczo ( po 8 - 14 godzinnej przerwie w posiłkach). Na 3 dni przed wykonaniem dieta nie powinna być ograniczana, można jeść wszystko (przy ograniczaniu diety wynik będzie nieważny).

Przebieg testu:
pobranie krwi na czczo
należy wypić 300 ml płynu zawierającego 75 g glukozy w ciągu 5 minut
pobranie krwi po 1 i po 2 godzinach od wypicia roztworu
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)
Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.

A du...
ja miałam test glukozy 75g w 23 tygodniu ciąży, a wyniki nie są u mnie w % i całkiem inaczej to wygląda....
ja już po necie nie szukam , bo różne są stronki a na każdej co innego piszą....
pewnie gin będzie wiedział najlepiej co i jak ;-)

reklama
Tysia- ja mam podane min :3,90; max :5,83 mmol/l
Jesli Twoje dane są prawidłowe, to mam za niski. Jak na razie nerwy bedę trzymać na wodzy, ważne, że wiem, jak zapobiegać spadkom cukru:) Dzięki dziewczyny:)

kochane stycznioweczki i Ty claudus tez;) macie bdb wyniki. nie patrzcie tak szczegolowo najwazniejsze ze nie ma sie cukrzycy i wyniki nie sa ponad norme!!!! hipoglekemia tez nie jest masakra przy naszych wynikach! jesli mialbysmy ponizej 40 wtedy sie bedziemy martwic bo grozi to spiaczka!!! jestesmy zdrowiusienkie!!
Claudia ty tez sie kochana nie filmuj ta anemia. najwazniejsze ze nie spada znaczaco!!!! mi lekarz powiedzial ze nasza morfologia bedize spadala bo to norma przy ciazy, najwazniejszy aby nie za bardzo!!! claudia bierzesz witaminki, taka twoja natura i nie denerwuj sie.. Misiek urodzi sie zdrowy jak ryba bo najlepsze co masz w sobie ciagnie jak moze- widac po wynikach;)

a i w 32 tyg powtarza sie glukoze jesli wychodzi cukrzyca! nam to raczej nie grozi;)

Do góry