reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

dziewczyny mam pytanie jak lekarze licza tyg. ciazy bo wg tych internetowych kalendarzy wychodzi mi 8 tydz ale to nie mozliwe bylam u lekarza 28.05 ost.@ mialam 18.04 i na tym 1 USG nie bylo nic jeszcze wiadc oprocz pecherzyka ciazowego jak to moge sobie dokladnie obliczyc kolejna wizyte mam 15.06 denerwuje sie jak nie wiem bo to moja2 ciaza a pierwsza sie niestety obumarla..moze znow cos jest nie tak..
Ja miałam @ 17.04 jestem w 5 tc - i dopiero na początku 4 zauważył pęcherzyk. Nie martw się jeżeli nie ma powodów aby stwierdzić poronienie to doczekaj do wizyty.
A jak się czujesz wogóle?

reklama
Ogolnie nie mam zadnych objawo oprocz wilkiego nabrzmialego biustu:) i braku miesiaczki. i dobrze sie czuje w zeszlym roku mialam od poczatku palmienia a teraz nie mam wiec tym sie pocieszam ze bedzie dobrze tylko ze mam tarczyce chora mam nadzcynosc tarczycy a to troche moze zagrazac ciazy. bylam u endokrynologa dala mi tabletki ktore mozna brac w ciazy i biore je biore kwas foliowy i czekam do tego 15 ale denerwuje sie jak nie wiem bo ginekolog swierdzil ze juz powinno byc cos widac...i nie potrzebnie sie teraz stresuje..

weronika87 - kochanie, ja miałam ostatnią @ 25 kwietnia i dopiero tak za dwa tygodnie idę do gina a usg to dopiero w 12 tyg sobie zrobię żeby widzieć wszystko ładnie. Dziewczyny, które robią wcześniej też się denerwują bo coś było widać a czegoś nie itd itp. Spokojnie poczekaj do tego 15 i na pewno będzie dobrze. Trzymam kciuki :)

weronika moze wszystko bedzie dobrze i nie potrzebnie sie stresujesz. trzymam kciuki
co do obliczania tyg ciazy to liczy sie juz od pierwszego dnia ciazy, w linkach ktoras dziewczyna podawal stronke gdziue dokladnie opisany jest kazdy tydz i dlaczego oblicza sie od poczatku okresu.

weronika87- spokojnie, może po prostu owulacja Ci się przesunęła i do zapłodnienia doszło nieco później niż zwykle i dlatego lekarz jeszcze niczego nie widział oprócz pęcherzyka. Póki co nie ma się co stresować tylko spokojnie czekać. A jeśli chodzi o objawy to jak poczytasz to duuużo dziewczyn z tego wątku nie ma jakichś tam specjalnych oprócz senności i bólu piersi...

weronika-87: Teoretycznie liczy się ciążę od ostatniej miesiączki, ale to się sprawdza dla kobiet które mają cykle 28 dniowe i owulację w 14 dniu. Ja wiem, że owulację miałam dopiero ok 19 dnia (cykle 31). Gdy byłam na pierwszej wizycie powinien być już 5t2d, a według USG był 4t4d. Na początku lekarz mnie wystraszył, że już powinno być widać zarodek, a był sam pęcherzyk. Jednak po chwili lekarz spytał jak długie cykle miałam i wytłumaczył, że przez to mogło się to opóźnić. Mimo to trochę się stresowałam, że pęcherzyk będzie pusty, ale na kolejnej wizycie (po 1,5 tygodnia) było już widać piękne bijące serduszko. A dodatkowo różnica między datą z miesiączki i datą z wielkości zarodka zniwelowała się z 5 do 3 dni.
Więc radzę się nie martwić!

reklama
Do góry