reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Witam Dzięki za miłe słowa, ale w moim przypadku jest mi trochę ciężko.. Chciałam jak najdłużej pracować a tu muszę w łóżku leżeć. Dla dobra dzidzi wszystko ale chwilę potrwa zanim się z tym pogodzę, tym bardziej że mam świadomość że mogę wcześniej urodzić a chcę dzidzię "przytrzymać" chociaż do bożego narodzenia (termin 19stycznia). Jadę dzisiaj ostatnie sprawy załatwić i skończy się wychodzenie z domku ;/
Miłego dnia życzę.

Ps: stary wieloryb?? idealne określenie-też mi chyba pasuje ;p

reklama
Dzien dobry brzuchatki!
I ja dzisiaj obudzilam sie raniutko- no moze nie tak bardzo jak niektore z Was- bo ok.8 ale jeszcze leniu****e w lozku i czytam co tam u Was. Dobrze ze to juz piatek. Zaraz musze sie na jakis spacer wybrac poki jeszcze nie pada bo cos zapowiadali na popoludnie..
Martusia dobrze ze szybko reagujesz na niepokojace zmiany bo widac ze cos sie dzieje!trzeba szybko reagowac zeby pomoc synkowi. Trzymam kciuki oby bylo lepiej..

no wreszcie mi ktos normalnie wytlumaczyl;) dziekuje!!! w pracy jak pytalam to odpowiadali ze to uwarunkowane jest iloscia dni na l4 i koniec kropka! tacy specjalisci!!! jeszcze raz dzieki!!
Nie ma za co :-)
W pracy też mieli trochę racji, bo może się tak zdarzyć, że masz zwolnienie np. do 25 października, ZUS wypłaca na koniec miesiąca za 25 dni - a potem dopiero dociera do nich dalsze zwolnienie i dopiero wtedy wypłacają resztę... jak już ktoś napisał, w ostatecznym rozrachunku powinno wyjść średnio za miesiąc 100% wynagrodzenia - ale to dopiero po podliczeniu całości.

Aha, jeszcze ktoś pytał o urlop wychowawczy - żeby przysługiwał, trzeba mieć przepracowane minimum pół roku, niekoniecznie u jednego pracodawcy i oczywiście nadal obowiązującą umowę o pracę. Jeżeli ma się umowę np. przedłużoną do dnia porodu, to zasiłek macierzyński przysługuje - ale urlop wychowawczy już niestety nie.

Dziś pobudka o 9tej, słoneczko pięknie świeci, sliczna jesień, narazie to nie pamiętam kiedy padał deszcz :p
naszczęście mi się śpi dobrze :-) zasypiam szybko, budzę się w nocy siusiu, ale nawet nie świecę swiatła, żeby sie nie rozbudzić, wracam szybko do łóżka i zasypiam też szybko, rano mogłabym spać długo, ale wstaje bo po co przesadzać :p

Widzę, że z tymi zwolnieniami trudno dojść do ładu i składu:p
Milego południa Kochane :-)

Ribi - super, że u dziudziusia wszystko dobrze :-) wcale nie jest aż taki duży jak piszesz, tu na forum dużo dziewczyn wieksze skarby nosi (w tym ja) :-) takze nie żałuj sobie jedzonka :-D ;-)

hej staram sie was czytac codziennie chociaz nie zawsze wychodzi eh, jak tylko siade przy kompie zaraz jest mamusiu to, mamusiu tamto albo mamusiu nie pisz i odciaga mnie od kompa no coz. a wieczorem czasem mam tak dosc, ze nawet kompa mi sie nie chce wlaczyc i czytac czy pisac. ostatnio zle sie czuje dobrze, ze w tym tyg tesciowa miala na popoldniu to michaska siedziala u niej a ja lezalam, toska przypomniala sobie ze wypadaloby zeby mama znow wpadla w objecia kibelka no i ostatnio drecza mnie mdlosci i wymioty.

fogia-powiedziałam przedszkolance o tym..to była bardzo oburzona ze cos takiego mialo miejsce...ze poruszy ten temat z rodzicami,nie moze tak być ze za plecami czyimiś się gada takie rzeczy ktos ma sprawę to do przedszkolanki.Raz ze dziecko...dwa ze mi opinię podrywa....bo co to za rodzina co tak .np dziecko wychowuje.Napisałam więcej na zamknietym,nie chodzi mi tu o nasze styczniowki,ale rózne os mogą czytać.
Dodam ze to jej dziecko ma prawie 5 lat i ona nie widzi w tym nic złego...a dzieci nastawiać na anty....wiesz jak to jest,a dziecko rozumie i odczuwa wiele więcej niz niektórym się moze wydawać...
I chłonie jak gąbka wszystkie zachowania....jedno tak gada...to zaraz drugie i trzecie zacznie....Mam nadzieję ze będzie jakiś efekt.....
Najgorsze jest to ze w przedszkolu powinien mieć dyżur psycholog...przypatrywać się dzieciom...i juz jak są zawczasu zauważone jakieś chore zachowania.....pracować nad tym........................aby nie bylo takich problemow.....a tak cieszył się na to przedszkole

Aha, jeszcze ktoś pytał o urlop wychowawczy - żeby przysługiwał, trzeba mieć przepracowane minimum pół roku, niekoniecznie u jednego pracodawcy i oczywiście nadal obowiązującą umowę o pracę. Jeżeli ma się umowę np. przedłużoną do dnia porodu, to zasiłek macierzyński przysługuje - ale urlop wychowawczy już niestety nie.

A powiedz mi w taki razie, bo widzę, że się orientujesz w tym, jak mam umowę do 31 lipca 2011, macierzyński skończe gdzieś w połowie maja potem urlop to wykorzystam, to czy mam szanse na urlop wychowawczy? Moje miejsce pracy zostało sprzedane innemu włścicielowi, wiec tez nie wiem czy po macierzynskim nie wręczą mi rozwiązania umowy i tak jak dziewczyny dostały dwumiesieczne wypowiedzenie czy mi też tak nie zrobią, ale chciałabym ze wszystkiego najlepiej skorzystać i z głową :-) proszę o radę :-)

martusia ja też bym tak sprawy nie zostawiła. Najgorzej, że dziecko przeżywa :(

A ja stawiam urodzinkową kawkę i ciacho :)

Zobacz załącznik 295753

Zobacz załącznik 295754

1179226914_P%C4%85czki.jpg

reklama
Do góry