reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

giovannessa widzę, że sie orientujesz w tych trudnych dla mnie urzędowych sprawach więc jeżeli zgodziłabyś się to jeszcze chwilkę bym Cię pomęczyła. Jak naliczany jest zasiłek macierzyński? Pytam bo mam 2 umowy o pracę, jedna na czas nieokreślony, druga do dnia porodu. I jak to będzie z zasiłkiem? Obie pensje będą mi się wliczać, czy tylko ta gdzie umowa jest na stałe? Ja to jestem całkowity laik w tych wszystkich sprawach....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::sorry::sorry:

martusia ja też myślę, że psycholog to powinien być w każdej placówce, ale wiadomo oszczędności. U Filipka też nie ma, a szkoda bo chętnie bym się poradziła w niektórych sprawach.

Ja na razie zmykam. Filipek ma w przyszłym tyg. święto marchewki w przedszkolu i obiecałam paniom, że ciasto marchewkowe upiekę. Tylko muszę najpierw wypróbować przepis......:sorry::sorry:

reklama
byłam u gina na NFZ
mojej ginki nie było, tylko jej syn w zastępstwie
zrobił mi hihi usg
twierdzi iż chłopak na 100%
wg jego usg o jakieś 2 tygodnie większy niż standardowo powinien być wg ostatniej miesiączki
pytał czy oby nic nie pomyliłam?
Ale jak mogłam pomylić jak 1 marca odstawiłam tabsy anty? i tak naprawdę to 1 kwietnia był pierwszy okres mój hihiiii
oby tylko się młodemu nie śniło wychodzic szybciej! ma być ze stycznia i już

A powiedz mi w taki razie, bo widzę, że się orientujesz w tym, jak mam umowę do 31 lipca 2011, macierzyński skończe gdzieś w połowie maja potem urlop to wykorzystam, to czy mam szanse na urlop wychowawczy? Moje miejsce pracy zostało sprzedane innemu włścicielowi, wiec tez nie wiem czy po macierzynskim nie wręczą mi rozwiązania umowy i tak jak dziewczyny dostały dwumiesieczne wypowiedzenie czy mi też tak nie zrobią, ale chciałabym ze wszystkiego najlepiej skorzystać i z głową :-) proszę o radę :-)
O ile dobrze pamiętam - ale musiałabym sprawdzić - to urlop wychowawczy można otrzymać na minimum 3 miesiące, więc jeśli do końca umowy o pracę zostanie Ci mniej, to niestety nie dostaniesz... może uda się porozmawiać z właścicielem firmy, żeby przedłużył Ci umowę, bo chcesz iść na wychowawczy - rzadko się to udaje, ale czasami jednak tak :-)
Urlop wychowawczy to po prostu urlop - więc, żeby go otrzymać, trzeba być pracownikiem, czyli mieć ważną umowę o pracę. Po zakończeniu umowy urlop wychowawczy nie przysługuje...

Z tym, że jeśli masz umowę o pracę na czas określony, to wypowiedzenie nie będzie dwumiesięczne, tyko dwutygodniowe.

giovannessa widzę, że sie orientujesz w tych trudnych dla mnie urzędowych sprawach więc jeżeli zgodziłabyś się to jeszcze chwilkę bym Cię pomęczyła. Jak naliczany jest zasiłek macierzyński? Pytam bo mam 2 umowy o pracę, jedna na czas nieokreślony, druga do dnia porodu. I jak to będzie z zasiłkiem? Obie pensje będą mi się wliczać, czy tylko ta gdzie umowa jest na stałe? Ja to jestem całkowity laik w tych wszystkich sprawach....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::sorry::sorry:
Podstawa wymiaru zasiłku macierzyńskiego jest w zasadzie naliczana tak samo jak do zasiłku chorobowego. A masz te umowy w dwóch różnych miejscach czy u jednego pracodawcy? Wydaje mi się, że powinny wejść obydwie, ale muszę to przy okazji sprawdzić, bo to taki nietypowy dla mnie przypadek :-)

Ostatnia edycja:
Fogia ciasto marchewkowe- pychota ;) i wcale nie jest trudne ;)
Joasia- serdeczne zyczenia urodzinowe! Spelnienia marzen!:)
Gabriella- a ile Synus wazy? niech grzecznie sobie siedzi u Ciebie w brzuszku jeszcze troche:)

cześć dziewczyny :)
niedzywałam sie trochę, ale źle się czułam, coś wymiotowałam i ledwo żyłam.
dziś juz lepiej wczoraj mnie jakas deprecha złapała ale dzis oki
Ale cos jeśc nie mogę zmuszam się żeby jeść, bo przecież muszę dziecko dobrze odżywiać......

Martusia dobrze że zajełaś się szybciutko tą sprawą wprzedszkolach rózne rzeczy się dzieją,
a dzieci są strasznie wrażliwe.....

Joasia wszystkiego naj naj naj.......

Podstawa wymiaru zasiłku macierzyńskiego jest w zasadzie naliczana tak samo jak do zasiłku chorobowego. A masz te umowy w dwóch różnych miejscach czy u jednego pracodawcy? Wydaje mi się, że powinny wejść obydwie, ale muszę to przy okazji sprawdzić, bo to taki nietypowy dla mnie przypadek :-)
umowy mam podpisane w 2 różnych szkołach z 2 różnymi dyrektorami ale organ prowadzący i zajmujący się budżetami obu placówek jest jeden to gmina. Wiem, że sytuacja jest nietypowa bo też i z tą umową na czas nieokreślony były zawirowania. Umowę miałam do 31 sierpnia i mieli straszny problem czy mi ją przedłużyć czy nie, dopiero jak się skonsultowała z prawnikami i ich o rezultatach konsultacji poinforowałam to zgodzili się przedłużyć.

Joasiab - moc buziaków urodzinowych, wszystkiego naj naj naj!!!!!!1

Ostatnio edytowane przez moderatora:
:-):-) KOCHANEJ JUBILATCE WSZYSTKIEGO DOBREGO!!!:-):-)

..tak tu dzisiaj od czasu do czasu do Was zagladam ale nie jestem w stanie wszystkiego przeczytac - w domku nie mam tyle spokoju co u tesciow - tam mialam 2 codZienne obowiazki: najesc sie i isc spac:-)
Wyszorowalam lazieneczke przy sypialni, choc do konca sprzatania jeszcze daleko - musze zorbic przeglad w kosmetykach... Łazienka na dole tez czeka na sprzatanko:-)ale nim to wszystko zrobie idziemy z Majeczka na spacerek - zabierzemy nasza sunie bo bardzo sie za nia stesknilysmy - jest stara i srednio lubi dzieci, i musiala zamieszkac w kojcu bo byla zagrozeniem dla Majeczki ale teraz kiedy Majusia jest wieksza wszystko sie poukladalo - choc nie ma sytuacji by zostaly sam na sam - Bardzo kocham mojego pieska ale jednak milosc i troska o Majeczke jest wieksza - tak to juz czasem jest!!!;-)

Buzka Kochane i do zobaczenia!!

reklama
Fogia - wydaje mi się, że wejdą Ci do podstawy wymiaru zasiłku obydwie umowy, z tym, że jeden zasiłek będzie wypłacał ZUS - bo to będzie już po ustaniu zatrudnienia - a drugi, z tej umowy na czas nieokreślony, pracodawca, bo pewnie jest więcej niż 20 pracowników w szkole. Ale ja to jeszcze sprawdzę w wolnej chwili, gdyby mi się zapomniało, to się przypomnij :-)

Joasiab - sto lat :-D

Do góry