reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

my też się witamy w słoneczny dzionek :-)

dzisiaj pomalutku będę sprzątać mieszkanko, a później zakupki trzeba zrobić, bo jutro będą MEGA kolejki:/

miałam wczoraj wieczorem wejść na bb, ale strasznie bolał mnie pęcherz:-( tzn tak mi się wydaje, że to pęcherz... niby nie bolało przy siusianiu, ale ciągle czułam ucisk i dyskomfort. A jak już dzidzia dodatkowo kopła to myślałam, że się posikam z bólu...dzisiaj niby lepiej - tzn na razie nie czuję tego pęcherza, ale zobaczymy w ciągu dnia. Może wczorajsze moczenie nóg w gorącej wodzie pomogło :-)

MartaPe - dużo leż i odpoczywaj! Moja szyjka też należy do skracających się, więc większość czasu w ciągu dnia leżakuję, a jak czuje się gorzej, to wcale nie wstaję z łóżka.

Któraś z was pytała się o siarę w ciąży - mój ginek powiedział ,że to czy leci w ciąży mleczko czy nie - nie ma żadnego wpływu na karmienie piersią po porodzie. Są takie co im leci w ciąży, a nie maja pokarmu po porodzie, a są takie, co im nie leci nic a nic , a karmią piersią.

reklama
Ribi to fajnie, że u wszystko gra - duża juz Twoja dzidzia:-)

My mieliśmy ciężką noc, strasznie bolały mnie nogi, zasnęłam może koło 3 w nocy, a położyłam się o 22:00 bo byłam zmęczona...

A rano wstałam z takim bólem w brzuchu, takie kłucie u dołu - a tak w ogóle to się na plecach obudziłam, nie wiem jakim cudem ...
ból przeszedł na szczęście szybko

dziewczyny czy ktoras wie jak sie liczy zasilek l4? mialam 26 dni zwolnienia teraz i ostatnio a pensja ponad 300 mniej niz ostatnio;
( az sie wczoraj poplakalam bo to w sumie mniej 700zl od normalnej pensji bez l4;(
Być może wynika to z tego, że miałaś zwolnienie na przełomie miesiąca - i potem dostaniesz wyrównanie...

Generalnie liczy się to tak (z paroma dodatkowymi detalami): średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, dzielimy przez 30 i mnożymy przez ilość dni zwolnienia. Ale to nie zawsze wychodzi tyle samo dokładnie netto - bo liczy się to od brutto, odejmuje się składki na ubezpieczenia społeczne, które są ujęte w wynagrodzeniu - a od zasiłku chorobowego odprowadza się jedynie podatek dochodowy bez żadnych składek i troszeczkę może się to różnić od wynagrodzenia "na rękę". No i nie wszystkie składniki wynagrodzenia wchodzą do podstawy wymiaru zasiłku - ale to już takie dodatkowe szczegóły :-)

Witam Brzuchatki:-)

Oj jesień u nas na całego, szkoda tylko że taka szaro-bura i deszczowa:-(a nie złota i słoneczna...
Chociaż podobno w weekend ma byc juz ładnie i 1 listopada też ma być pięknie:-)

Zauważyłam że coraz więcej z Was ma kłopoty ze spaniem:-(. Ja również:-( Nie dosyc że zasnąć nie mogę, tylko tłukę się z boku na bok, to potem jak ze dwa razy w nocy na siusiu wstaje to znowu usnąć nie mogę:-(

A jak już w końcu zasnę to o 5 rano budzi mnie maluch w brzuchu, jakieś wygibasy od paru tygodni regularnie o tej porze ćwiczy:eek:, to potem o 6 moj M wstaje i znowu pobudka:szok:

Do tego biodra, boki i nogi bolą:-( Czuje sie jak stary wieloryb...:-(

Hej dziewczynki

chyba wracam do normalności po wczorajszym dole emocjonalnym. Filipek w przedszkolu. M. pojechał do pracy o 5 ale sobie na spokojnie pogadaliśmy do późnych godzin nocnych. Ustaliliśmy, że od połowy listopada zaczynam szukać pani do pomocy. Dam sobie miesiąc czasu na poszukiwania i ewentualne wypróbowanie kobitek.

MartaPe leż kochana, odpoczywaj, nie stresuj się, a wszystko będzie dobrze. przetłumacz sobie, że to takie małe "wakacje" z dobrą książką, filmem. Ja wiem, że pewnie przeraża Cię to wszystko ale do wielkiego finału już tak niewiele czasu, dotrzymasz.

martusia ewidentnie coś się dzieje z Twoim starszakiem. Pogadaj z Paniami, niech poobserwują sytuację i spróbują ją rozwiązać, to ich obowiązek.
Z moim Filipkiem też czasami dzieją się różne ciężkie przedszkolne przypadki. Jakiś czas temu Filip opowiadał o chłopcach, którzy go biją, zabierają zabawki itp. Pytałam o to panią, a ona mi odpowiedziała, że jak widzą to reagują, ale nie zawsze widzą, a nie chcą aby dzieci uczyły się skarżenia. :szok::szok: Nie chcę aby moje dziecko było ofiarą wśród rówieśników więc pogadałam z nim i wytłumaczyłam, że musi się bronić i jak ma to robić. Moje dziecię zrobiło to po swojemu, nawet za bardzo się bronił bo przy kolejnej awanturze jednego z chłopców ugryzł :szok::szok: innego uszczypną. Trochę mnie to przeraziło ale pozytyw tej sytuacji jest taki, że panie już teraz robią wszystko aby znowu przyzwyczaić Filipka, że jak się coś złego dzieje to ma do nich przyjść i powiedzieć. ;-)

Witajcie kochane :)

My jemy z Wiki śniadanie. Kolejna nocka z kaszlem u mojej córci :(
zdrówka dla malutkiej!!!

Cześć mamuśki:-)

widzę ze i ja zaliczam się do grona ''tych co nie moga spać''.dziś był koszmar w nocy.nie dosc ze nie mogłam spać to jeszcze jakies duszności mnie złapałay:-(.dopiero zwlekłam sie z łózka i dalej jestem bez zycia:-(jakos wszystko mnie boli..i tak jak Malta czuje się jak stary wieloryb:-(pogoda tez byle jaka,moze potem wyjdzie słonko..
MartaPe- lez kochana i nie stresuj się
Ribi - super że wszystko ok:)

oby nam ''stekającym'' się polepszyło:-)
ticker.php

Być może wynika to z tego, że miałaś zwolnienie na przełomie miesiąca - i potem dostaniesz wyrównanie...

Generalnie liczy się to tak (z paroma dodatkowymi detalami): średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, dzielimy przez 30 i mnożymy przez ilość dni zwolnienia. Ale to nie zawsze wychodzi tyle samo dokładnie netto - bo liczy się to od brutto, odejmuje się składki na ubezpieczenia społeczne, które są ujęte w wynagrodzeniu - a od zasiłku chorobowego odprowadza się jedynie podatek dochodowy bez żadnych składek i troszeczkę może się to różnić od wynagrodzenia "na rękę". No i nie wszystkie składniki wynagrodzenia wchodzą do podstawy wymiaru zasiłku - ale to już takie dodatkowe szczegóły :-)
no wreszcie mi ktos normalnie wytlumaczyl;) dziekuje!!! w pracy jak pytalam to odpowiadali ze to uwarunkowane jest iloscia dni na l4 i koniec kropka! tacy specjalisci!!! jeszcze raz dzieki!!

FOgia-Byłam,porozmawialam..... Naświetliłam pewne sprawy ...............był jeden kret co robił wokoklkrecia robotę....pewna zyczliwa mamusia nastawiała rodziców przeciw mojemu m..,...kur..a,niech siię zajmie swoim lepiej,a nie cudzymi sprawami.....naswietlilam to,ze tak nie moze być...najlepiej jak coś ktoś ma do mojego m to niech powie to wprost mi albo babce....a nie naokolo wszystkim.
Najgorsze jest to ze mis plakał przez sen dziś...wolal prosze pani prosze pani...
(jakieś imie niezrozumiale) nie chce się ze mną bawić....i się posikał do lózka.
Nie moglam tak tego zostawić........!!!!Ewidentnie dzieje się coś zlego_On przezywa bardzo to.

reklama
FOgia-Byłam,porozmawialam..... Naświetliłam pewne sprawy ...............był jeden kret co robił wokoklkrecia robotę....pewna zyczliwa mamusia nastawiała rodziców przeciw mojemu m..,...kur..a,niech siię zajmie swoim lepiej,a nie cudzymi sprawami.....naswietlilam to,ze tak nie moze być...najlepiej jak coś ktoś ma do mojego m to niech powie to wprost mi albo babce....a nie naokolo wszystkim.
Najgorsze jest to ze mis plakał przez sen dziś...wolal prosze pani prosze pani...
(jakieś imie niezrozumiale) nie chce się ze mną bawić....i się posikał do lózka.
Nie moglam tak tego zostawić........!!!!Ewidentnie dzieje się coś zlego_On przezywa bardzo to.
:szok::szok::szok::szok::szok::szok: co za .......... nie mogę pisać bo bym karę dostała za wyzwiska na forum. Normalnie masakra!!! Ja bym chyba nie wytrzymała dorwała babę i zagroziła, że podam ją da sądu o zwrot kosztów wizyt u psychologa, bo przez nią moje dziecko ma uraz psychiczny. Jeszcze bym nagadała, że przedszkolanki i innych rodziców na świadków wezwę. No nie mogę ....... jak można być taką świnią ........ :crazy::crazy::crazy::crazy: Czy ktoś z przedszkola (pracownicy) ma zamiar coś z tym zrobić?? ja bym wzięła tą mamusię na rozmowę. :crazy::crazy::crazy::crazy:

Do góry