reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

reklama
Ja bym chciała właśnie zrobić chrzciny na Wielkanoc, ale spojrzałam w kalendarz i są dopiero 24 kwietnia. Zobaczymy jak to będzie, może szwagierka tez będzie wtedy chciała swojego synka ochrzcić, to zrobimy razem w jednym lokalu. Dziadkowie będą musieli się szarpnąć, ale może za jednym zamachem. U nas nie ma takiej tradycji, jak u Ciebie biala, oprócz kupowania szatki i świeczki przez chrzestnych.

Co do prezentów, to szczególnie na to nie liczymy, ale to prawda, że teraz komunie i wesela to niezła pokazówa i trzepie po kieszeniach, ale nie można dać się zwariować.

biala - ładna pamiątka:)

Joasiab- no takimi chrzestnymi nikt by nie pogardził:) Ale jak kogoś stać, to niech daje. Ale często jest tak, że Ci co mają, to wcale nie są o wiele hojniesi od tych, którym jest ciężęj. Sami z mężem po naszym weselu się przekonaliśmy. Nie chodziło o to, że liczyliśmy na jakąś kasę, ale bo nie po to się robi wesele. Ale potem jak się okazało, że Ci którym wiem, że naprawdę się nie przelewa, dali więcej niż Ci, którym kasa sama wpada do kieszeni.

Ostatnia edycja:
ja też uważam, że teraz z tymi prezentami to przesada. Córka od mojego kuzyna dostała na komunię od chrzestnego 6000 zł, więc ile na ślub dostanie??? albo 18?? Nie wyobrażam sobie. Zresztą oni mają kasę to moga dawać. Ja od zony tego chrzestnego (bo to moja chrzestna) na wesele 5,5 roku temu dostałam z moim mężem 12 tys. Byliśmy w szoku jak otworzyłam od nich pudełko.
U nas na chrzcinach będzie około 23 osoby.
WOW!!!!! 12 tys ty mu uzbieralismy w sumie na slubie;)ale szczerze mowiac ja naleze do osob które lubią dawac niz brac i gdyby mnie bylo stac to bym te 6 dala! ale zapomnij! musialabym chyba w totka wygrac;)

joasiab dopiero doczytałam o tym chrzestnym....fajnie dostać taki prezent...ale jak kogoś stać to stać:) Jeśli chodzi o wesele to nam się prawie zwrócił koszt (ale nie w 100% z 80%) koszt wesele rok temu trochę ponad 30 tys. Wesele było na 100 osób....Jeśli chodzi o śluby to uważam, że tutaj sprawy prezentów mają się inaczzej, bo młodzi zaczynają dorosły okres swojego życia...staja się samodzielni i takim kasa jest potrzebna. A taki "komunista" to na utrzymaniu rodziców więc tylko coś symbolicznego powinien dostać....

A wiecie, że 6 stycznia ma być ustawowo wolny? Za to święta, które wypadały w soboty, już nie będą do odebrania jako dni wolne. Ja wolałam ta 2 opcję szczerze mówiąc. Chociaż dla nas to i tak teraz wsio ryba przynajmniej w roku 2011.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry