reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Aniwar jeszcze masz duzo czasu by odzywczaic.. ja narazie nie planuje odzwyczajac.. dzieck ma jeszcze czas... nie ucze tez siadania na nocnik.. na to Kuba tez ma czas... Tomka oduczylismy picia z butelki mleka dopiero jak skonczył 2 lata.. sam był gotowy zrezygnowac z nocnego picia mleka i zrezygnował bez płaczu problemów wiekszych

reklama
B_iala ja tez jeszcze nie oduczam smoczka i nie ucze siadania na nocnik i soczek tej pije z butelki ze smoczkiem i mleko tez.....narazie niech tak zostanie...zaczne tego odzwyczajac i uczyc nocnika jak bedzie mozna mu cos wytlumaczyc...i bedzie rozumial ze np smoczek zabarala wrozka ale w zamian za to dala mu misia do ktorego moze sie w nocy przytulic....taki mam plan przynajmniej:-)

hej
malo czasu ostatnio mam na zaglądanie.
Najważniejsze że u Was wszystko dobrze bo nadrobiłam kilka stron.
My dziś jedziemy do taty na imieniny:-), a ponieważ zepsuł nam się samochód to wybieramy się busikiem;-)

Odnośnie nocnika bo był temat to my jeszcze nie używamy ,uważam że Maciuś jest za mały na naukę, wiec poczekamy jeszcze, zresztą czytałam że odpowiedni wiek to 2 latka:tak: Jest tyle zajęć przy takim maluszku że ledwo się wyrabiam po co niepotrzebnie jeszcze go zagęszczać siusianiem do nocnika;-)
Smoczka odzwyczajać nie musimy bo Maciuś nie używa:tak:

Ja odzwyczajac od nocnika zaczne latem bo pewnie 2 miesiace bedziemy na wsi to jak tam bedzie latal bez pieluchy to nie bede musiala ciagle sprzatac bo jak zrobi siku to na dworze...ale to sie jeszcze okarze...jak zobacze ze Bartus jeszcze nie kuma to przelozymy te nauki jeszcze o jakies pol roku....
Blondi ale nigdy Macius smoczka nie uzywal??

Uśmiech dla ciotek z bb^^:)
Trochę ostatnio szalejemy z fotkami...;)
DSCF6370.jpg

Michaczi śpi a ja zaglądam, wyszły mu kolejne 2 ząbki - chyba lewe czwórki :sorry2:
ale nie jestem pewna

Michał sam odstawił butlę, pewnego dnia zaczął mi odpychać
z butli pił tylko kaszkę , ale teraz je z miski, a pije z niekapków:tak:

co do nocnika to też uważam że Michał ma czas, na razie to leży a ja mu raz dziennie pokazuję że NIE GRYZIE i tłumaczę co się tam robi...

a kiedy zacznie robić siusiu to się okaże i chyba nie ma odpowiedniego wieku na to, ale 2 lata to już chyba ostatni dzwonek aby zacząć uczyć
każde dziecko pokazuje samo tą umiejętność , ale pomóc trzeba

Ja chyba muszę tak jak Klaudia... :) Jak Kuba będzie spał to zajrzę mu do buzi i sprawdzę czy mu jakieś zęby idą, bo tak to on sobie tam zajrzeć nie pozwoli.

Klaudia - dwa lata to najlepszy wiek na odpieluchowanie ale nie wszystkie dzieci się dają i chodzą w pieluszce i do 4 roku życia więc to nie żaden ostatni dzwonek

A smoczek u nas jest do spania i logopedka powiedziała że jak tylko do spania to mała narazie może mieć a potem pewnie sama odrzuci. Ona w nocy wypluwa ale czasem wstanie i szuka smoczka

jak będę chciała dać Michała do przedszkola to już musi wtedy siusiać do nocnika, bo mi go nie przyjmą ;-)
a ja wierze w to , że samo dziecko nic nie zrobi, zawsze trzeba pomóc chociaż troszkę...

moja mama chyba też czekała aż sama zrezygnuję ze smoczka i miałam go do 5 roku życia - masakra..
mam teraz przez to wadę zgryzu, buuuu:sorry2:

arisko a nam też lekarze mówili że smoczek może być spokojnie do 1,5 roku
ale nam już był zbędny, bardziej wadził niż pomagał

a z tym zaglądaniem do buzi to nie jest łatwo :tak:
ale wiem że jeden nowy u góry jest na bank

Ostatnia edycja:
reklama
Klaudia mój Piotrek lata jeszcze z pielucha, wiem, że nie mam się czym chwalic ,ale nie wiem jakbym sie starała to on jest tak uparty, ze zawsze postawi na swoim. Siku jak go przypilnuje to zrobi na kibelek, ale juz z kupa jest gorzej. mam tylko nadzieje, ze przekona się do siusiania i kupkania na kibelek, bo od wrzesnia czeka na nas przedszkole.

Do góry