reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

Tysia, ja właśnie też mam takie uderzenia gorąca i duszności, wszyscy wkoło trzęsą się z zimna, a ja bym się najchętniej rozebrała, do tego czasem jak się położę to po chwili zaczyna mi tak walić serce, jakbym 45minut za piłką ganiała i tchu złapać nie mogę, ale pomaga położenie rąk nad głową :-)

U mnie nocka w miarę bezproblemowo, nie licząc zgagi, ale do niej już przywykłam :-(

Dziewczyny, tak piszecie o harcach Waszych maleństw, a mnie od kilkunastu dni jakoś tak smutno, bo Tosiaczek już nie dokazuje tak, jak kiedyś... Nie kopie, tylko się przeciąga, a to też rzadziej, niż kiedyś :-( Czasem się łapię na tym, że jak jestem zajęta, to nie zwracam uwagi na ruchy, staję w miejscu i czekam, aż da znak, że wszystko OK... Niby na KTG wszystko było w porządku, ale jakoś tak mi smutno, że mój mały urwis dał sobie na wstrzymanie...
Ile ruchów na godzinę powinien wykonywać dzidziuś w tym tygodniu ciąży? Bo może tylko niepotrzebnie panikuję...

Nulini
moj lekarz wytłumaczył mi, że co do ruchow dziecka to muszą by minimum 10 na dobę. Moj MIś rownież nie nalezy do najbardziej aktywnych dzieciaczkow i rownież głownie wyczuwam jego przeciąganie się, to jak naciska mi na pęcherz - natomiast nie czuję kopnięc pod żebra. Mniej więcej co dwa - trzy dni przewraca się i zmienia pozycję i wowczas faktycznie cały brzuch mi faluje, czasami aż boli. Panikowałam co do tych ruchow, tym bardziej, że czytałam jak dziewczynom Maluszki nie dają czasami spokoju, ale robiłam wszystkie badania i jest z małym ok. A moj lekarz twierdzi, że każda ciąża jest inna i każdy maluszek jest inny. Ważne, aby wyczuc te 10 ruchow na dobę. Dodac muszę, że moj Miś ożywia się kiedy jego tatuś wraca do domu i słyszy jego głos.
Niczym się nie martw :-)

reklama

Nulini
moj lekarz wytłumaczył mi, że co do ruchow dziecka to muszą by minimum 10 na dobę. Moj MIś rownież nie nalezy do najbardziej aktywnych dzieciaczkow i rownież głownie wyczuwam jego przeciąganie się, to jak naciska mi na pęcherz - natomiast nie czuję kopnięc pod żebra. Mniej więcej co dwa - trzy dni przewraca się i zmienia pozycję i wowczas faktycznie cały brzuch mi faluje, czasami aż boli. Panikowałam co do tych ruchow, tym bardziej, że czytałam jak dziewczynom Maluszki nie dają czasami spokoju, ale robiłam wszystkie badania i jest z małym ok. A moj lekarz twierdzi, że każda ciąża jest inna i każdy maluszek jest inny. Ważne, aby wyczuc te 10 ruchow na dobę. Dodac muszę, że moj Miś ożywia się kiedy jego tatuś wraca do domu i słyszy jego głos.
Niczym się nie martw :-)

dziewczyny dla pocieszenia mój synek też nie należy do najbardziej aktywnych. Czuję go ale nie aż tak żeby mi nie dawał spać itd.
Więc jak widać każda ciąża inna

Nulini,Gdynianka nie wiem jak u Was z tymi brzuszkami,ale muszę powiedzieć,że umnie jak nie brałam no-spy forte i scopolanu,brzuszek był twardszy też czułam przeważnie jak malusze tylko się przekręca,odkąd biorę te leki,to czuję ruchy dużo wyrażniej.W żebra mnie nie kopie,bo mam nisko brzuszek,ale to od początku tak mam,wię chyba do żeber bardzo nie sięga.:-D

jolwww - i ja mam identycznie, jak mam wardy brzuch, to słabe ruchy, a jak po lekach się rozkurczy to czasami mały bardzo wariuje:-D

a ja poodkurzałam, pomyłam podłogi, postawiłam pranie, obiad też już gotowy no i teraz odpoczywam.. jak mój przyjedzie z pracy, to jedziemy na zakupy i zawieźć moje L4..

Miłego popołudnia Wam życzę!!:tak:

Ewcia - połozna Nam mówiła, że taki rtęciowy najlepszy, ale juz ich nie sprzedają, jak ktoś ma w domu to ma szczęście:) może od rodziców pożycze, oni nie uzywają, a Nam się przyda :) podobno to wszystkie inne trmometry nie wskazuję zawsze dobrze temperatury:(

Aniwar - to dobrze, ze się wyspałaś :)

Ja mam tyle ruchów, że liczyć nie musze, ale to prawda, ze każda ciąża inna, każde dziecko ma inny temperament:D

Ja dla odmiany mam bardzo aktywne dzieci :eek: Synek wiercił się jeszcze jak jechałam ze skurczami na poród, a teraz córcia niczym nie odbiega od braciszka :no:;-) Ilość ruchów i ich siła zależy od temperamentu dziecka i od tego jak jest ułożone. Nie martwcie się na zapas. Ważne by było tyle ruchów w ciągu dnia ile mówi lekarz, czyli te 10. A jak na USG wychodzi wszystko dobrze to tym bardziej nie ma czym się przejmować ;-)

Moje dziecko jeszcze zmienia pozycję, mimo swojego wzrostu i tak potrafi się wiercić, że mnie zgina z bólu w pół i leci mi z rąk wszystko co w nich mam, a także nie śpię po nocach :dry:

Pozdrawiam was serdecznie.

Dziewczyny ale szalejecie z tym pisaniem.

Co do termometrów to ja mam taki jednosekundowy do czoła i ucha i też płaciłam coś 130 zł w aptece. Ale jestem super zadowolona. Do szpitala dla siebie muszę mieć zwykły rtęciowy i muszę kupic bo mąż ostatnio rozbił.

Mój mężuś umył dwa okna, ja wyprasowałam firanki i pięknie i pachnąco u Wiki i w dużym pokoju. Miał myć w kuchni i sypialni ale najpier zabrał się za te największe :)
Jutro dokończy.
Teraz pojechał na służbowe spotkanie i pewnie wróci za jakieś 2-3 godzinki więc ja z Wiki oglądamy bajki :)

reklama
No ja juz po wizycie u dentystki. Kurcze skasowała mnie 110zł :( A jeszcze zostały 4 do zrobienia, ale powiedziała, że to nie sa naglące przypadki więc moge je zrobic teraz albo później.

Tysia, Klaudoos ja tez mam uderzenia goraca, a własciwie cały czas chodziłabym rozebrana. Na noc mam krutka koszulke i spie bez majtek a i tak budze sie spocona. Za to m narzeka, że mu zimno.

Do góry