reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

87zabka - sukienka super. Brzuszka prawie nie widać, aż dziwne, że to 7 miesiąc :)
wszystko dzieki sukni i kolu na dole sukni ;-) na brzuszek mialam juz spory na cywilu bylo widac
Dzień dobry :-) to już dziś mam wizytę o 15:30 :-) nie mogę się doczekać:-) mój mąż zamienil się z kolegą i poszedł na 6tą do pracy bo normalnie cały tydzień pracuje od 14tej do 22ej! :-)

87zabka - wiesz nie wiem czy są plamy bo ja ich nie mam, a z tego co czytałam na necie to skóra w ciązy jest sucha a słońce ja jeszcze bardziej wysusza i tyle... nikt nie mówi o leżeniu na słońcu kilku godzin bez ruchu tylko siedzenie godzinkę na słońcu na balkonie z odsloniętymi ramionami żeby się lepiej czuć psychicznie, zreszta zapytam dzis lekarza!
Jedna z dziewczyn wybiera się do Egiptu a jej lekarz nie ma nic przeciwko a wydaje mi się że tam słońca uniknąć się nie da chyba że w golfie będzie chodzic i pod parasolem... paranoja, słońce jest dla ludzi trzeba z umiarem korzystać z życia a ciąża to nie choroba!tak uważam :-) My mamy czuc się zadbane i ładne i być szczęśliwe to i dzidzi będzie :)

Pogoda piękna po wizycie u ginekologa chcielismy z Mężem pojechać do rodzicow i dziadków i ich poinformować o ciąży:) (samochód się popsuł i czekamy na naprawe powazna sprawa, więc 2 tysiące nie Nasze .... będzie cięzki miesiąc ... ) to jakieś 10 km więc autobusem się wybierzemy:-D tylko że się dowiedziałam, że mój tata jest w pracy i plany mi się pokrzyzowały... muszę coś wymyślić może nie będziemy zmieniać planów, a poproszę tatę żeby jutro po pracy wpadł do Nas :-) bo mój tata pracuje 12h na 24h) i rano jakby wracał to koło południa pewnie by był i wtedy mu powiemy:))) co myslicie??
Milego dnia :))))) odliczam godzinki do WIZYTY:tak: trzymajcie kciuki;-)
kochana ale ty sie na mnie niegniewaj :-( ja tylko napisalam swoje zdanie zrobisz jak uwazasz niechcialam zebys byla zla poprostu napisalam to co mysle bo wiele moich kumpeli kombinowalo w ciazy i potem zalowalo kazdy organizm jest inny
Termin mam na 20 stycznia:) wiec Tobie juz robili jedno usg? bo mnie wlasnie dziwi ze ja mam sie zglosic ok. 20-stego do swojego gina i dopiero bede miala 1 usg i zobacze moja fasolke:) a do tego biore swojego faceta ze soba w dniu jego urodzin:) bedzie mial prezent:)
to sie kochana ciesz ja jestem juz w 10 tygodniu a pierwsze usg na nfz bede miala dopiero w lipcu bo dopiero na 29 mam wizyte u gina i on dopiero daje skierowanie na usg do innego miasta bo u nas jest tylko odplatne
weronika- to nie jest tak , że ja się wstydzę bo to przecież normalne ale coś czuję że on mnie po prostu tam będzie denerwował bo lubi zadać tysiąc pięćset pytań na minutę . Taka jego natura i tyle :-p Znając Jego to zamiast na ekran będzie patrzyć jak się robi te USG :-p
niezly aparat z tego twojego meza :-D musisz miec z nim wesolo moj to wszedzie zartuje i glupoty gada zagadalby na smierc

ale wam zazdroszcze tych wizyt i usg ja na moje musze dluuugo czekac gdybym w 7 tygodniu niebyla prywatnie sprawdzic czy wszystko ok to do lipca bym czekala masakra

reklama
Ja już zaliczyłam dwa widzenia - teraz czekam na badania prenatalne. Mąż jeszcze ze mną nie był - ale poczekamy aż maluszek będzie troszkę większy i USG będzie robione z brzuszka to zabiorę i męża i dzieci. czuję się o niebo lepiej - znak że kończy się ten paskudny pierwszy trymestr. Tylko martwi mnie mój wstręt do jedzenia - dzisiaj jedynie zjadłam miskę truskawek ze śmietaną. Jem jedynie owoce i warzywa, zwłaszcza pomidory. Na słodycze i jogurty patrzeć nie mogę. Może to i lepiej?

TakaJednaKobitka
akunia
aniucha

Dziękuję wam za porady:)

teraz muszę się konkretnie zastanowić, na krusie jestem ponad 5 lat ale nigdy nie wiedziałam co i jak jest z macierzyńskim itd., działalność mam założoną od zeszłego miesiąca bo miałam pracować u gościa i rozwozić mu posiłki ale niestety zrobił mnie delikatnie mówiąc w ch****a, ale zakładając działalność i będąc na krusie można na nim zostać i ja tak zrobiłam, podniosła mi się składka o 140 zł. Ale jak mówisz że na własnej działalności wystarczy płacić trzy miesiące to chyba przeniosę się na ZUS.

Jak byście miały jeszcze jakieś ciekawe pomysły to chętnie poczytam:-)

Pozdrawiam

Na Zus nie trzeba płacić trzy miesiące - kobieta w ciąży wystarczy że opłaci jedną składkę a uzyskuje prawo do wypłaty zasiłku, w dodatku w wysokości od jakiej opłaci składkę i może to być bardzo dużo. jednak jak mi wiadomo - jeżeli podlegasz pod KRUS nie możesz przenieść działalności do ZUS.
Fikcyjnego zatrudnienia nie polecam, może się udać jednak w większości przypadków ZUS odmawia przyznania zasiłku, a jeszcze kłopot dla pracodawcy.

Ja już zaliczyłam dwa widzenia - teraz czekam na badania prenatalne. Mąż jeszcze ze mną nie był - ale poczekamy aż maluszek będzie troszkę większy i USG będzie robione z brzuszka to zabiorę i męża i dzieci. czuję się o niebo lepiej - znak że kończy się ten paskudny pierwszy trymestr. Tylko martwi mnie mój wstręt do jedzenia - dzisiaj jedynie zjadłam miskę truskawek ze śmietaną. Jem jedynie owoce i warzywa, zwłaszcza pomidory. Na słodycze i jogurty patrzeć nie mogę. Może to i lepiej?
kochana mam podobnie ciagle jem chleb z pomidorem i owoce i warzywa a slodkie mnie niekreci :-)

hej kobitki napisze co u mnie i lece was czytac bo mnie od wczoraj nie bylo w domi i teraz mam zaleglosci.

bylam u lekarza ale jestem zla bo w sumie niec sie nie dowiedzialam, aparatu do usg nie bylo :( a lekarz stwierdzil wczesna cviaze i kazal lykac witaminki i kwas foliowy ( ameryka :p ) no i tyle.

za to w pracy dowiedzialam sie, ze menagerka stwierdzila ze powinnam pojsc na L4 bo ona za mnie odpowiedzialnosci nie wezmie bo u nas w punkcie okolo 40 st jest w ciagu dnia masakra wiec zobacze jak mi sie bedzie pracowalo w week i najwyzej pojde do niego w przyszlym tyg zeby mi wypisal L4 i tyle.

ide was mamuiski czytac bo zaleglosci spore od wczoraj eh jak wy produkujecie :D

Na Zus nie trzeba płacić trzy miesiące - kobieta w ciąży wystarczy że opłaci jedną składkę a uzyskuje prawo do wypłaty zasiłku, w dodatku w wysokości od jakiej opłaci składkę i może to być bardzo dużo. jednak jak mi wiadomo - jeżeli podlegasz pod KRUS nie możesz przenieść działalności do ZUS.
Fikcyjnego zatrudnienia nie polecam, może się udać jednak w większości przypadków ZUS odmawia przyznania zasiłku, a jeszcze kłopot dla pracodawcy.

Akurat ja prowadzę działalność i sie orientuje w tych sprawach wiec do wypłaty zasiłku chorobowego dla osób prowadzących działalność OKRES WYCZEKIWANIA TO 90 DNI

Jesli chodzi o macierzyński- to faktycznie przysługuje od razu.

Tylko nie wiem jak jest na krusie, ja mowie o działalnosci

Pozdrawiam

ciekawy link:
działalność gospodarcza i ciąża :) - forum na grupie Prawo pracy i ubezpieczeń społecznych - strona 4 - GoldenLine.pl

reklama
Witam,
jestem studentką Wydziału Psychologii UW i chciałam zwrócić się z serdeczną prośbą do wszystkich Pań spodziewających się dziecka o wypełnienie ankiety do mojej pracy magisterskiej. Ankieta dotyczy myśli i uczuć, jakie towarzyszą kobietom w ciąży, jest niedługa i, mam nadzieję, przyjemna :)

Przyszłe mamy, które chciałyby mi pomóc, bardzo proszę o kontakt pod adresem magisterska@interia.eu - prześlę wówczas ankietę.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość za wtrącenie się do wątku. I oczywiście zapraszam do kontaktu, każde zgłoszenie jest dla mnie nieocenioną pomocą:)

Do góry