reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

reklama
katka ja mam termin na grudzien wiec juz pakuje torbe.. a co do torby masz wątek wyprawkowy i tam m.in damqelle napisala co ma byc w niej i jakie dokumenty

Proszę o Pomoc to moja pierwsza ciąża... co pakujecie do szpitala i czy juz sie pakowac?
Masz tam na naszych styczniówkach wątek o wyprawkach - co zabrać do szpitala. A parę dni temu wrzucałam tam listę taką całkiem, calkiem...
Fogia - wrzucę drzewo na naszą twórczość. Ojjj... mam i fany pomysł. Nie wiem czy wypali jeszcze przed porodem - ale spróbuję

Tonia - to widzę, że już się szykujesz :-) :-) póki co odpoczywaj dziewczyno, nie ma co sie przemęczać, jeżeli tylko możesz! potem nie będzie zans... ;-) :-)

Gosia, Nulini - wam równiez dużo cierpliwości do zębów i oby przeszło...:-(

widzę, że większość dziś nie w humorze...:-(
mój syn dziś też nie w humorze... od rana jęczy jakby lewa noga wstał..

Monia77 - zawsze możesz nie pokazywać tego papierka od okulisty a na sali ściemniać, że masz problemy duże z oczami, że gineklog nie dał Ci skierowania do okulisty i nie wiesz co to może być, boisz się itp... ;-) może coś się uda...

moniaivoy - dużo zdrówka, szczęścia, łatwego, bezbeolesnego porodu no i oczywiścei zdrowego maluszka!!! :-):-):-)

monia-t - MAASZ RACJĘ!!!! poruszałyśmy ten temat jakiś czas temu.
poród rodzinny jest zapewniony prawem bezpłatny.
Jeżeli szpital bierze jakieś "cegiełki" to najlepiej wziąć rachunek z wpisem "za poród rodzinny" i potem upominać się o zwrot, bo służba zdrowia jest w polsce w przypadku porodu BEZPŁATNA i nie musimy w szpitalu za nic płacić...
za "cegiełkę" można podziękować, takie darowizny powinny być dobrowolne, a nie przymusowe.

ja torbe spakuję pewnie jakoś w okolicy Świąt BN:-)

tonia: tak trzymaj !!!
co do porodu rodzinnego, to pobieranie opłat jest BEZPRAWNE! Poród rodzinny ma być bezpłatny. Jeśli w twoim szpitalu jest inaczej, to weź na to rachunek i zanieś potem do NFZ i powinni ci zwrócić. No chyba, że obchodzą to sprzedając tzw. cegiełki, które oficjalnie są dobrowolne. O takich praktykach też się słyszy.

po poprzednim porodzie poproszono nas byśmy kupili przescieradła bo ich zawsze na położniczym brak, więc na zasadzie cegiełki ale wiem, że niektórzy płacą gotówka. Wogóle szpital dziwny jakis, teraz od prawie roku wszystko przeniesone z miejskiego do nowych gmachów w Węgrowie i tam to dopiero rządy pan dyrektor wprowadził. Moja mama pracuje na dzieciecym i tam jak dziecko, które było pod opieką mamy wylało soczek kubus na scianę to oddziałowa przy wypisie wręczyła rachunek za malowanie ściany. No dla mnie szok. I kiedyś program był w tv chyba w uwadze albo w wiadomościach na tvn że nasz szpital jako jedyny w polsce wystawia rachunek za udzielenie pomocy osobie nietrzezwej...z tego wynika, że chłop w domu wypije 2 piwa lub nawet się upije przy jakiejś okazji, zasłabnie lub się przewróci i rozbije głowę to za założenie szwów bedzie płacić. Rozumiem zeby to jakiś menel albo awanturnik alkoholik ale zwykły człowiek po 2 piwach????

ookatkaoo moja droga ja tez już nie kupuję używanych....kupiłam kilka nadal na niektóre czekam bo komuś się zapomniało wysłać i powiedzialam sobie, że teraz już tylko nowe. Bo taka jest prawda, że jak pójdziesz do sklepu i zobaczysz coś ślicznego to kupisz i później tych ciuchów masa.....a co do tej pani od aukcji napisz emaila , że chcesz oddać, że nie spełnia Twoich oczekiwać, że są poplamione, brudne że nie pisala tego w aukcji a jak coś to zgłoś do allegro....co ktoś będzie z Ciebie durnia robił....to jest Twoja kasa!!!!

Tonia trzymaj się z całych sił,dużo odpoczywaj. Widzę,że dolegliwości po nocy wcale się nie zmniejszyły,wręcz przeciwnie,aż mi się łezka w oku kręci czytając jak się męczycie-współczuję.Ja na szczęście aż takich bóli nie mam.Co do pakowania torby,moja stoi już gotowa,po ostatnim alarmie jak byłam na IP,nie rozpakowywałam do końca,więc najpotrzebniejsze rzeczy tam są,tylko dorzycić drobiazgi(art.sanitarne,woda itp)otwarta stoi cierpliwie w szafie,oby jak najdłużej.

Poczytałam Was troszeczkę:)

Malutka- dobrze, ze wizyta udana. Mam nadzieję, że malutka się obróci jeszcze, ma na to czas:)

Monia_t - cieszę się , że u Ciebie tez wizyta była udana:) A jeśli chodzi o poród, to chcesz rodzić na Ujastku? Tam chodzisz do SR?

Tonia - tak trzymaj i odpoczywaj teraz z nogami w górze:) Super masz mamę, dobrze, że Ci pomoże:) Jesli chodzi o poród rodzinny - to u nas w większości szpitali są za darmo. W jednym tylko pobierają opłatę, ale nie wiem właśnie czy to jest legalne.

Jumbe- życze udanej wizyty:)

Damqelle- oszczędzaj się kobietko:) I koniecznie pochwal się drzewkiem, które zrobiłaś:) A spokojnie zdążysz ze wszystkim, tylko nie szalej:)

Klaudoos - oj, ja mam taki sam problem, jednego dnie czuję się lepiej a 2 padam na ryja..

Joasiab - no, to szykuje się u Ciebie niezła imprezka rodzinna w nd:) Dobrze, że tata Ci pomoże:) Ja wymiękam przy 4 osobach;)

Gosia_27 - współczuję z tym bólem zęba, ja wybrałbym się do dentysty, po co się męczyć...

Monika77 - faktycznie dziwny ten lekarz, pamiętam że pisałas, że masz dużą wadę wzroku, nie wiem, po co chce Cie narażać...

Ookatkoo - ludzie, to potrafią oszukiwać... bezczelność, żeby wysyłać takie podniszczone ubranka...może te plamy zejdą. Oczywiście komentarz odpowiedni, powinien zniechęcić innych do kupowania u nich. Szkoda tylko, że na Was trafiło:(

Współczuje Wam dziewczyny tego bólu rwy, kurcze jakaś epidemia u nas na forum...Wczoraj akurat czytałam sobie kolejny rozdział książki "W oczekiwaniu na dziecko" i tam pisali o tej rwie, może Wam przytoczę kilka zdań:

Czuję ból po prawej stronie pleców, promieniujący do biodra i nogi. Co sie dzieje?

Ucisk powiększającej się macicy na nerw kulszowy może wywołać ból promieniujący z okolicy lędźwiowej do pośladków i kończyny dolnej. Miejscowe zastosowanie termoforu, a także odpoczynek moga temu zaradzić, podbnie jak ćwiczenie polegające na unoszeniu miednicy w pozycji stojącej. (Wydech z jednoczesnym przyciskaniem pleców do podłoża. Wdech i rozluźnienie mięśni grzbietu. Inny wariant : klęcząc i opierając sie na przedramionach lub stojąc, kołysz miednica do przodu i do tyłu. Nie ruszaj plecami, które powinny byc wyprostowane.).

Ucisk na nerw może zmniejszyć pływanie. Ból kulszowy może zniknąć wraz ze zmiana położenia dziecka. W poważnych przypadkach zaleca się pozostwanie w łożku przez kilka dni lub specjalne ćwiczenia.

reklama
Wiecie są tacy ludzie ze jak wystawi sie im negatywny komentarz to sie tym samym odwzajemnią, szanowna pani nie odpowiada na meile telefony ani sms, ale mam to gdzies narazie czekamy na rozstrzygnięcie sporu...
a co do kupowania to ja juz sobie zrobiłam liste^^
i początkiem grudnia będziemy robic zakupy^^
wózek mamy juz zamówiony ale będziemy dzwonic do sklepu kiedy sie dzisius urodzi, słyszałam ze wózek powinno sie na koncu kupowac;)
ide gotowac zupke bo zaraz tesciowa wróci, musze cos zacząc robicv xd

Do góry