reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Więc doczytałam.Cieszę się,że na wizytach ok.A co do wagi wg usg,to też nie sprawdza się w 100% jak moja siostrzenica była chyba 2 tyg.przed porodem lekarz mówił,(dodam,że to bliżniaki)że duża różnica między jednym a drugim 1wszy miał być jakieś 1300g,a drugi chyba1750g i co urodziły się prawie identyczne jeden 2350g a drugi 2400g.także zależy jak dzięciątko ułożone,bo wagę liczą z wymiarów,a jak wiemy jeden urodzi się długi i szczuplutki a inny krótki i pączuszek.Mój syn ważył 3700g i miał 57cm długości,a my nie tacy duzi,bo ja mam 1.58cm a mąż 1.76cm.Ale najważniejsze aby zdrowe.

reklama
Hej Dziewczyny!
i ja sie witam z Wami dzisiaj. Troche mnie nie bylo- w miare nadrobilam zaleglosci.
Tak jak pisalam ostatnio troche mnie choroba dopadla a potem musialam dojsc do siebie- duzo odpoczywalam a poza tym maz mial wolne cztery dni wiec nie bylo kiedy zajrzec na BB. Dzisiaj mam wizyte u gin - mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
W weekend troche bylismy na zakupach - duzo rzeczy dla malej ogladalismy ale jakos nic nie kupilismy.. Chyba musimy z konkretna lista zakupow pojechac.
Ide zaraz na zakupy - poki jeszcze nie pada..
Pozdrowionka!

Idę coś zjeść , chociaż głodu nie czuję zbytnio....

mi się nad ranem babeczki śniły i ciasteczka - przez to mi się babeczek zachciało .....

I ja się witam troszkę wcześniej niż zwykle :-)
Dzisiaj wizyta u gina i SR, więc muszę się sprężyć, żeby znowu nie latać jak wariatka w ostatniej chwili, bo już nie mam do tego kondycji.
U nas dziś okropnie mglisto, ale skoro w Jaworznie świeci słońce, to może i u nas się poprawi :-)

tonia: jak źle się czujesz i masz się martwić, to lepiej wybierz się wcześniej do lekarza, może przynajmniej cię uspokoi. Jak możesz, to zmierz sobie ciśnienie, czy masz takie jak zwykle, czy coś nie skoczyło, może od tego boli cię głowa i te opuchnięcia?

Zmykam na śniadanko i niedługo wracam, żeby zjeść z wami :-)
P.S. BB praktycznie zastąpiło mi TV, a jeszcze trochę i będę musiała poszukać grupy odwykowej :-D

halo dziewczyny;]

powiedzcie mi prosze ile waza mniej wiecej wasze malenstwa? i czy juz sa odwrocone glowkami w dol?
bo moj wazy juz 1500 i siedzi sobie na doopce i lekarz mnie nastraszyl ze bedzie duzy chlop moze miec nawet do 5 kilo i jak sie do nastepnej wizyty ( za miesiac) nie odwroci to juz beda marne szanse na odwrocenie:( chcialabym uniknac cesarki i wrocic jak najszybciej po porodzie do domu do mojej corci...

a ja sie napilam z rana na pusty zaladek szkalke mleka i czuje teraz straszna gorycz i ciagle mi sie odbija ta gorycza;/ bleee

Ostatnia edycja:
Wszystko doczytałam :-)
Martusia, Gabriela - powodzenia na wizytach:-)

Nie wiedziałam, że podczas karmienia trzeba mieć specjalna dietę, przecież teraz też dziecko je to co my a żadnych diet nie mamy?? Ale skoro piszecie, ze trzeba...

Niektóre piszecie że karmiłyscie długo, ja słyszałam, że powinno sie karmić 9-mcy tyle co nosiłyśmy dziecko pod sercem... słyszałyście coś takiego?

Polożna ze SR poradziła, ze mozna zakupic nakładki na sutki, mniej boli jak dziecko je, nie mamy takich ran, jedna para nakładek starcza na cąłe karmienie, a potem łatwiej dziecku przejść na butle:-D

Idę robić kolacyjkę jakąś:-d

Blondi - jak się karmi piersią jest zupełnie inaczej... dziecko wszystko w mleczku dostaje to co my jemy. Teraz wszystko jest juz o wiele bardziej przetworzone to co dostaje dziecko, poza tym teraz organizm "wybiera" co dać dziecku i zazwyczaj daje to co mamy najlepsze, dlatego często np. czerwone krwinki mamy za niskie, bo dziecko ich potrzebuje, żeby budowac swój organizm.
Teraz np. czekolada, miód, orzeszki jak zjesz to nic się dziecku nie stanie - jak dostanie to w mleku to może uczulić.

Ja karmiłam wyłącznie piersią (nic innego, nawet picia, herbatek) przez około 4,5 - 5 miesięcy, a utrzymywałam karmienie jeszcze do 7 miesiąca, potem przestałam, bo wróciłam do pracy, przerzuciłam się na butelkę i mleko modyfikowane, zupki (własnej produkcji i inne rzeczy - kaszki wprowadzałam jak skończył 6 miesięcy).
Zalecają karmić wyłącznie piersią do 6-go miesiąca, potem wprowadza sie inne pokarmy, jednak dużo mam już w wieku nawet 3-4 miesięcy włącza kaszki.

Ewcia
- po ciąży zazwyczaj wszystko wraca do normy :-) także jeszcze 2 miesiące :-)

batonik - głowa do góry!!! :-) na pewno wszystko będzie dobrze, a 1660 to piękna waga!!!! poza tym na tych pomiarach z usg tolerancja pomiaru to ok. 270 gram, także może być dużo więcej! :-)

Tysia - super, że mała ładnie rośnie :-) i bardzo dobrze, że się odwróciła :-) jeszcze ma trochę miejsca :-) ale niektórzy mówią, że nawet w 37tc jest szansa, że dziecko się odwróci.
Ale ten lekarz to jakiś dziwny..... chyba trochę niepoważnie Cię potraktował, albo miał zły dzień.....
rzeczywiście teraz już średnio się opłaca zmieniać lekarza.....

b_iala - moja lekarka też mne doskonale pamięta - imię, nazwisko, imie pierwszego dziecka (tez mi ciąże 1wszą prowadziła), kiedy i jak rodziłam (sama mi cc wykonywała). fakt, że czasem też coś nie dopatrzy, ale wtedy zwracam jej uwagę - trochę roztrzepana jest, sama ma 4 dzieci. najmłodsze nie ma jeszcze roku, szla na macierzyński zaraz po mnie
raz zapomniałam sie zapisac na wizytę jak wyszłam z gabinetu to mnie sama zapisała i zadzwoniła kiedy ;-)
raz mi te zapomniała wypisac skierowanie na morfologię, cukier i mocz, wypisała tydzień później i zostawiła mojej mamie

gabriela - duży ten Twój chłopak!!! mi tak w 1 ciąży szybko rósł. termin mi sie przesuwal o miesiąc do przodu wg usg, a urodził się w terminie OM i z wagą 3640, także przeciętną.

monia-t - no, ja nie miałam póki co opóźnień z ZUS-u, w poprzedniej ciąży też nie... także u nas w miarę na czas, kontroli żadnych nie miałam....
aha, tylko ciągle mi nie przelali zwrotu z podatku :szok: a juz koniec roku sie zbliża, a mają na to chyba max. 3 miesiące.... także w lipcu - sierpniu powinnam dostać. musze tam zadzwonić

Carri - jasne, że pamiętamy! :-) dziwne, że od razu insulina. dla ciężarnych norma jest nawet 140, tylko dla "normalnych ludzi" 120 ;-)

nie dość, że ciąża dokucza
to jeszcze moja Kajka jakoś się co chwila budziła i wstała w humorze pt. "mamo dziś Cię dobije"
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
i jak to zrobić, żeby nie krzyczeć kiedy ten Bunciol wszystko wymusza rykiem! a rozwyć się potrafi w sekundę o wszystko i o nic!

tego nie mówią w szkole rodzenia ani w poradnikach
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhh

gabriela - mój Jasiek jak psoci to idzie do kąta. parę rzeczy tą metodą się nauczył... poza tym szkoły wychowywania dzieci też są ;-) sami z mężem chodzimy i uczymy się o takich dzieciach 0-3 lata ;-)

zielona
- no nie wiem co poradzić... może to jakis skok rozwojowy?
też mieliśmy przez chwilę taki problem, ale już przeszło. teraz max 1 raz wstaj do niego żeby dac mu smoczka, czasami wcale, a kiedyś ciągle do nas do łóżka przychodzil i nie dał się wyrzucić....
teraz mamy z kolei od 2 dni problem z usypianiem.... 2 godziny go wczoraj usypiałam...
od 20 do 22... niby leżał w łóżeczku, nie podnosił się, nawet oczy miał zamknięte, ale jak spróbowałam wyjśc po godzinie to ten od razu na nogi, więc tak siedzę z nim te 2 godziny... masakra...

przyszlirodzice - mój mały waży prawie 2kg i lekarz powiedział, że to prawidłowa waga jak na 32 tc, do porodu powinien max 4kg ważyć

jakoś nie mam planów za wiele na dziś...
szkoda, że marna pogoda, bo byśmy poszli na plac zabaw....
może chociaż na długi spacer do lasu się wybierzemy z Jasiem...:-)

obiad na szybko zaraz coś pomyśle :-)
z zupą tylko dla małego pewnie najdłużej mi sie zejdzie

ale mi esej wyszedł ;-)
wczoraj nie miałam czasu wchodzić, bo 20-22 usypianie, a potem oglądaliśmy z mężem film na kompie.
Ja oczywiście usnęłam po 30 minutach, ale on obejrzał do końca :-)

Witam,
ja znow niewyspana, to chyba juz zaczyna byc norma ;).

Jak ja karmilam piersia to przez ok 3 miesiace, kiedy synek byl wylacznie na piersi ,to nie dawalam zadnych herbatek ani wody. Dopiero jak butelke zaczelam dawac dodatkowo, to wtedy pil czasami, ale tez nie zawsze chcial.

Gratuluje udanych wizyt wczoraj :)

Wiecie co, przed chwila zauwazylam, ze juz pierwsza grudniowka sie rozpakowala :-)

reklama
hej dziewczynki

klaudoos ty kiedyś pisałaś o bólach takich jakby miesiączkowych, zdaje mi się, że miałaś wizytę u ginia przy tym wszystkim, jeśli się nie mylę to napisz proszę co Ci powiedział a propo tej dolegliwości. Mnie takie bóle męczyły dzisiejszej nocy i trochę się nad tym zastanawiam.
mi powiedzial,że to rodzaj skurczy przepowiadajacych- jak najbardziej prawidlowy, jesli powtarzaja sie co iles to mamy liczyc co ile i pod prysznic albo sie nasila albo zlagodza- ale to juz przed porodem.. zazwyczaj przechodza..

halo dziewczyny;]

powiedzcie mi prosze ile waza mniej wiecej wasze malenstwa? i czy juz sa odwrocone glowkami w dol?
bo moj wazy juz 1500 i siedzi sobie na doopce i lekarz mnie nastraszyl ze bedzie duzy chlop moze miec nawet do 5 kilo i jak sie do nastepnej wizyty ( za miesiac) nie odwroci to juz beda marne szanse na odwrocenie:( chcialabym uniknac cesarki i wrocic jak najszybciej po porodzie do domu do mojej corci...

a ja sie napilam z rana na pusty zaladek szkalke mleka i czuje teraz straszna gorycz i ciagle mi sie odbija ta gorycza;/ bleee
moj w 33tyg wazyl 2100 wiec 1500 jak na 30 tydzien to w cale nie duzo!!!!! w 31 tygodniu wazyl 1800-1900..

dziewczyny jak mnie boli krocze- spojenie ja pierdziele- nie moge normalnie chodzic tak kosc o kosc sie obciera!! czuje glowke jak napiera:( tylko jak leze jest ok.. masakra jakas!!!

Do góry