reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Melody ja w poprzedniej ciązy nie byłam na zadnym magicznym usg a moj lekarz powiedział ze wszystko z przeziernością ok wiec widac to i na normalnym usg..
Ja wybieram sie 1 lipca na 4D ale w katowicach na zelazną - tam dostałam skier od mojego gina zeby,m płacic nie musiała

Bedziesz rodzić na Goduli??

reklama
Byłam dzisiaj u gina z wynikami morfologii, na szczęście wszystko w normie :-) Nadal mam brać folik i duphaston.

I pytanko a propos: lekarz mi powiedział, że nie mam kupować żadnych witam w zestawach, bo skoro wyniki krwi mam dobre, to zwykły folik 4mg wystarczy. A te witaminy to ponoć jedne pierwiastki uzupełniają, ale drugie przez to się przestają przyswajać, więc bezpieczniej do 12 tygodnia, kiedy się kształtują wszystkie narządy maluszka, nie dotruwać się chemią, jeśli nie ma takiej konieczności. Słyszałyście taką teorię, że witaminy dopiero po 12 tygodniu?

moje wyniki idealne ale biorę witaminy od czasu gdy zrobiłam test -pytałam gina powiedział ze ok wiec pewnie co lekarz to inna teoria Moze celinka nam podpowie w koncu od jutra bedzie pania mgr farmacji

Celinka trzymam kciuki!!

Mam nadzieje,ze mnie tak wywalilo tylko!!!!aby do poniedzialku...nie moge przestac jesc parowek na goraco...pyszne sa...dzis caly dzien doskwira mi glod...

Ja do wizyty u gina bralam tylko folik. Na wizycie przepisal mi witaminki feminatal 800 metafolin je niby sie bierze od planowania do 12 tygodnia ciazy i tak biore. Potem bede brala sam folik z jodem tak powiedzial mi gin.

Celinka trzymam kciuki!!!

Co do usg to do 14 tc powinno zrobic sie ta przeziernosc karkowa i robi sie ja na normalnym usg 2d. A 3d lub 4d najlepiej zrobic kolo 20 tc wtedy fajnie maluszka widac.

Dziewczyny podobno jest teoria, ze gdy bierze sie "sztuczne" witaminy, to te naturalne sie gorzej przyswajają. Jednak wg mnie w tych zestawach witamin dla kobiet w ciąży wszystkie składniki są dopasowane specjalnie do ciąży, więc myślę, że na pewno nie zaszkodzą. W kazdym razie mi lekarz kazał brać, więc biorę :-)
No i dziekuje za pamieć. Jutro o 9 rano będę miała lekki stresik :-D

reklama
Co do badania przezierności na USG to słyszałam, że dla lekarzy lepsze jest to zwykłe usg, to 3-4d to tylko dla rodziców frajda, ale podobno każdy lekarz ma swoje upodobania.

Witaminy - nim znalazłam odpowiedniego lekarza prowadzącego chodziam do kilku i powiem wam, że raczej odradzali witaminy. Mówili, że one powdują tylko nadmierne tycie w ciąży i niestety dziecko może się urodzic ze zbyt małym ciemiączkiem, co ostatnio jest plagą podobno.
Po badaniach krwi najlepiej określić czy dana kobieta potrzebuje sztucznych witamin, czy tylko magnez lub żelazo.
Ja biorę tylko folik :)

Do góry