reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

spooky....
kjurde wiedziałam, że tak będzie!!!:-D
..życie jednak pokaże które z naszych dzieci będzie pierwsze w kolejce :)

reklama
wiesz Melody 6
ja mam podobne terminy-wg USG na 27.12, a ostatniej miesiączki 3.01-i tak naprawdę wierzę w tę drugą datę:rofl2:

Czesc dziewczyny....ja znowu mam takie zaparcia,ze szkoda gadac,nie wiem co robic...POMOZCIE!!!! rano naczczo zjadam jablko,codziennie activia i nic..jem owoce i duzo nabialu bo tylko to mi smakuje....i pije takduzo wody,ze tylko siusiam non stop,ale przez te zaparcia mam taki twardy brzuch i do tego bolacy...
Znacie jakies spsoby?

ania.falko - jest taki syrop, lactulosa, który pomaga w trudnych zaparciach. Poleciła mi go moja lekarka w poprzedniej ciaży. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego, jest bezpieczny dla dziecka, ale dla pewności, możesz się skonsultować ze swoim lekarzem.
W tej ciązy, na szczęście, na razie nie mam jeszcze trudnych zaparć.

ania.falko no to trafiłaś na specjalistkę :p
w maju sie męczyłam 4 dni i doraźnie wzięłam czopek glicerynowy (bezpieczny dla kobiet w ciąży, w aptece za około 2-3 złote) a później zaczęłam kurację siemieniem lnianym (do dostania w każdej aptece).
Najważniejsze to aby na czczo wypić szklankę ciepłej wody małymi łykami. jak skończysz tą szklankę trzeba połknąć około 2-3 łyżek siemienia lnianego popijając wodą. siemię lniane nie jest trawione przez organizm lecz wytwarza rodzaj śluzu dzieki któremu osłania żołądek i jest wydalane w całości. Przede wszystkim posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych, sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasóhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwashttp://pl.wikipedia.org/wiki/Cynkw ( a szczególnie cynk), duże ilości lecytynyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Lecytyna, oraz wiele innych cennych substancji. (ostatnie zdanie z Wikipedii)

jadłam siemię rano, w okolicach, obiadu i kolacji, popijając wodą niegazowaną i naprawdę zaczęło działać.
Stosowałam to około 5-7 dni. Dodatkowo dużo piłam wody niegazowanej, jadłam jogurt naturalny do którego dodawałam ze dwie łyżki otrąb plus łyżeczka miodu do smaku.

jest też syrop Lactulosum, i do tego ponoć bezpieczny w ciąży. Ja jednak nie miałam możliwości porozmawiania z lekarzem i wzięłam sie za naturalne sposoby.

Siemię można tez gotować i wytwarza ono wtedy właśnie ten zbawienny dla żołądka człowieka śluz. Ale ja tych glutów nie miałam ochoty pić :p więc połykałam całe ziarna bez gryzienia. Smak nawet nawet, więc nie miałam z tym jakichkolwiek problemów.

POLECAM!!! Sama sprawdziłam a naprawdę byłam już zdesperowana, było mi po prostu niedobrze, bałam się jeść cokolwiek więcej, na ubikacje siadanie i parcie też za dobre nie jest... także czopek doraźnie a później zacząć działanie bardziej kompleksowe. Ja do dziś już raczej problemów z zatwardzeniami nie mam, a jak się pojawią to biorę się za siemię.

Buźka - mam nadzieję, że pomogłam.

iwi 82 u mnie usgg 28 grudzień OM 1-3 styczeń. pozdrawiam :)))

Cześć mamuśki :-D

mam pytanie: czy normalne jest uczucie ciągnięcia macicy, na tym etapie ciąży jak mój ( jeszcze nie ma 7 tyg.). Jak jestem zbyt długo na nogach, zwłaszcza w pracy (12h), to już po 2-3 godzinach dopadają mnie takie mini skurcze, lekkie rwanie, ciągnięcie macicy. Dajcie znać.

takie objawy jak piszesz moga wystapic. Ale jesli naprawde boli cie mocno powinnas skontaktowac sie z ginem. Mozesz na to brac nospe. Strasznie dlugo musisz pracowac.

Dzieki dziewczyny,
Niestety nie jestem w polsce i tu bez recepty nic mi nie dadza,takze musze sie zobaczyc czy posiadaja tu siemie lniane i sprobuje tego....jesli znajde
mam okropne zaparcia,...

reklama
Ja miałam straszne zaparcia w pierwszej ciązy.. ale mój gin kazał mi to regulować dietą i dużą ilością wody.. w sumie pomogło.. dobre są sliwki suszone i jabłko wieczorem.. mnie pomagało.. teraz na razie jakos cisza z zaparciami :)

Do góry