reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Ja w czwartek miałam USG. Wynika z niego, że w czwartek był 5 tydzień 4 dzień tylko że ja czasem nie powinnam mieć USG dopochwowe? Ona mi zrobiła normalne przez brzuch a na nim widać tylko jedną dużą plamkę, w środku jedną taką malutką jasną i kilka ciemnych. Heh i nie wiem czy wszystko OK czy coś jest nie tak.
Byłam dzis u lekarza bo mnie brzuch dość często boli tak dość mocno. Od razu chciała mnie położyć na oddział ale ja nie moge bo mam sesje teraz i musze do szkoły jeździć. Przepisała mi luteine na podtrzymanie ciąży i No-spe.
Ale gdyby pojawiły sie plamienia czy mocniej brzuch bolał to nawet sie nie bede zastanawiac i od razu sie kłade do szpitala. Dzidzia jest najważniejsza!
Ja w weekend w szkole to miałam przeboje:laugh2:
Latałam co chwila do łazienki bo miałam mdłości :baffled:
Ale mężczyźni są tacy, że się nie zajarzą o co chodzi ;-) Dopiero jak brzuch zobaczą to może się zapytają hehe (ja jestem jedyną dziewczyną na roku :-D )

Dziewczyny napiszcie mi coś o tym USG czy wszystko jest OK czy może coś nie tak

Pozdrawiam

reklama
klaudusiaNK- na tym etapie robi się usg przezpochwowe, bo lepiej i dokładniej widać dziecko. Twoja lekarka najprawdopodobniej nie miała po prostu odpowiedniej głowicy do przezpochwowego USG, ale takie przez brzuch, zwłaszcza na pełnym pęcherzu wystarczy do szybkiego sprawdzenia czy z maleństwem wszystko ok. Tylko ewentualne pomiary moga być mniej dokładne.

Jak ona mi żadnych pomiarów nie robiła tylko stwierdziła tydzień i dzień ciąży i wszystko. Ale jak bede u niej za tydzień to zapytam sie jej jakie nastepne bede miała.
Wiem że można iść prywatnie i sobie zrobić takie dokładne USG dopochwowe. Może któraś robiła kiedyś i w którym tygodniu takie najlepiej zrobić?

Jeśli nic złego się nie dzieje, to nie ma sensu iść na USG przed 12 tc, bo wcześniej nie da się nic konkretnego powiedzieć o budowie płodu.

na tak wczesnym etapie ciazy robia dopochwowo usg bo lepiej widac. Jesli cos cie nie pokoi to idz do innego gina. Z suwaczka wychodzi ze jestes w 7 tc. A serduszko bilo??dziwna ta ginka.

ja tydzien temu mialam usg dopochwowo i byl to 5 tydzien i 4 dni czyli 6 tc i byl pecherzyk z zarodkiem.

leika a wytrzymałabyś do 12 tc nie robiac usg?? czy jest serduszko i czy fasolka dobrze sie zagniezdzila to jest wazne zeby na poczatku sprawdzic. Dla mnie to wielki blad odsylac pacjentke ze jest jeszcze za wczesnie.

Tak, gdybym nie miała problemów z ciążą, wytrzymałabym do 12 tc. USG to badanie diagnostyczne, nie służy temu, by sobie pooglądać dzidziusia.
W wielu krajach (USA, Wielka Brytania, Skandynawia) nie robi się nawet tego USG w 12 tc, i pierwsze jest dopiero w połowie ciąży.

Ona chyba nie sprawdzała bicia serca. Nic nie było słychać bo by mi przecież powiedziała jakby biło. Na tym USG jest napisane coś takiego: FSD 16.3 mm to chyba oznacza wielkość tej całej fasolki.
To jest mój drugi lekarz bo do tego pierwszego jak poszłam to nawet nie chciał mnie zbadać bo powiedział ze później moge mieć krwawienia a poza tym stwierdził że w 5 tygodniu to za wcześnie robić USG dopochwowe bo on to tam nic nie zobaczy i kazał mi chodzić normalnie do pracy gdzie pracuje w ciężkich warunkach i musze dużo dźwigać. Jak mu to powiedziałam to mnie skwitował że 50 kg naraz to napewno nie dźwigam i mam dalej pracować bo on chorobowe to dopiero od 18 tygodnia wypisuje żeby póżniej nie musieć wypisywać do ZUSu o urlop rehabilitacyjny czy coś takiego. Trzasnęłam drzwiami i wyszłam od konowała jednego.
A ta lekarka co mnie prowadzi jest najlepszym lekarzem w okolicy (bardzo dużo osób ją chwali i poza tym jest bardzo miła i wszystko potrafi wytłumaczyć)

Mi sie wydaję że jakby było coś nie tak to by zauważyła. W końcu tyle się już naoglądała tych USG że wie kiedy jest OK kiedy nie.

Co do USG dopiero w 12 tygodniu, to ja bym nie wytrzymała. Zresztą znajoma mieszkająca w angli usłyszała od lekarki, ze nie będą robić jej wcześniej, bo po co, oni i tak nie ratują ciąż zagrozonych przed 12 tygodniem, jak ma popłynąc to popłynie :baffled:.

klaudusiaNK jeżeli ma Cię to uspokoić to idź prywatnie na USG przezpochwowe.

reklama
leika a kto mowi zeby co chwile dzidzie ogladac. Idzie sie po to zeby stwierdzic ciaze, czy serce bije, czy nie ma krwiakow zadnych. 12 tygodni to mnostwo czasu. Watpie zebys mogla spokojnie spac, funkcjonowac nie wiedzac co tam u ciebie w brzuszku slychac pomimo czy sie dobrze czujesz czy zle. A jak kobieta ma ciaze blizniacza i tez ma czekac do 12 tc i dopiero wtedy ma sie dowiedziec?

Co do badania ginekologicznego to mnie lekarz nie badal teraz zrobil tylko usg. Po co wlasnie ma cie ugniatac.

Do góry