Madame JS
Fanka BB :)
Nie dysponuję linkami ani statystykami, mogę jedynie podzielić się codziennymi obserwacjami.Hej! Chyba znasz się na temacie, może mi podpowiesz. Tak z ciekawości: co z krajami w których picie alkoholu w ciąży zdarza się częściej? (np Francja, Hiszpania - wino. Czytałam badania The Lancet, że w Irlandii 60% przyszłych matek piło alkohol w ciąży, w Danii ok.46%.) Masz może informacje jak statystyki FAS wyglądają w tych krajach? Ja niestety nie znalazłam takich informacji, a jestem bardzo ciekawa. Byłabym wdzięczna gdybyś mogła mi wrzucić jakieś linki, bardzo lubię takie statystyki
Owszem, we Francji częściej na co dzień pije się wino, ale... nie w ciąży. Większość kobiet, które znam, nie robiła nigdy ani bety, ani testów tak wcześnie, jak się to zdarza w Polsce, więc mogłaby się zdarzyć lampka wina w bardzo wczesnym stadium. Ale nie na etapie zaawansowanej ciąży. Dużo starających się kobiet rezygnuje z alkoholu już wcześniej.
Nie wiem, czy pisząc o Irlandii czy Danii masz na myśli picie w ramach nieświadomości ciąży, niewiedzy o skutkach czy kulturowe przyzwyczajenia? Na pewno nigdy nie spotkałam się z piciem kobiet będących w ciąży - świadomie. Co do FAS - nie wiem, na jakim etapie można wykryć jego skutki, ale dzieci z tym syndromem nie widziałam. Jednak warto dodać, że aborcja z przyczyn medycznych jest tu rzeczą dopuszczalną do końca ciąży...