reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Straszna pomyłka, piwo 4,5 zamiast 0,0 w 21 tyg, błagam o pomoc

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Różne są przypadki- ja się spotkałam z dzieckiem z fas, gdzie matka twierdzi że raz się napiła w ciąży.
A co ma teraz wszystkim otwarcie mówić, że to nie był raz? Skoro już zrobiła krzywdę dziecku tym FAS to chyba proste jest, że będzie szła w to, że to był jeden raz. I ciekawe co ten jeden raz znaczy. Bo jak całonocne chlanie to jednak co innego niż jednorazowa przypadkowa akcja 😏

reklama
Dzien dobry, dziękuję tym wszystkim Paniom, które postanowiły mnie wesprzec. Przepraszam bo nie chciałam aby mój post był powodem kłótni. Dotarłam do końca "internetow" jeśli chodzi o wszystkie możliwości i ryzyka. Postanowiłam skonsultować się z lekarzem aby rozwiał moje wątpliwości (czekam na wizytę) i pewnie to jemu najbardziej będę starała się zaufac (ciężko jest mi funkcjonować z tymi wszystkimi treściami z internetu i moim strachem, być może słowa lekarza mnie uspokoją - mam nadzieję). Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim - zwłaszcza dwom Paniom, które przyblizyly swoje osobiste (lub najbliższych) historie, które działały budujaco. Dziękuje, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. Uprzejmie proszę Panią @aniaslu o zamknięcie wątku.

@Owulacja też byłam zdziwiona, gdy pierwszy raz usłyszałam, że od jednorazowej konsumpcji pojawił się FAS i też pomyślałam, że matki kłamały ze wstydu. Ale to były dane z wywiadów medycznych opracowane statystycznie. Wnioski medyczne - rzetelne - powinny brać pod uwagę ludzką chęć wybielania swoich czynów i skłonności do kłamania. I wnioski są takie, że nie ustalono bezpiecznej dawki. Na pewno to nie chodzi o jedną panią, która powiedziała drugiej pani, że wypila tylko raz łyk wina.

Jak w tych opracowaniach zweryfikowano czy deklaracje badanych kobiet pokrywają się z rzeczywistością?
Myślę, że jedyne wytłumaczenie to:
  • Ilość spożytego alkoholu: Większa ilość alkoholu spożyta jednorazowo zwiększa ryzyko.
  • Czas spożycia alkoholu: Pierwszy trymestr jest najbardziej krytyczny dla rozwoju mózgu i organów dziecka.
  • Indywidualna reakcja organizmu: Niektóre kobiety i ich płody mogą być bardziej podatne na negatywne skutki alkoholu.
  • I zamykam wątek @aloalo - trzymam mocno kciuki i przykro mi, że masz takie przeżycie. Bardzo Ci współczuję. Zadbaj o siebie. I mam nadzieję, że lekarz Cię dodatkowo wesprze.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry