reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

hej dziewczyny !

Powiem szerze, że i ja miewałam słabe dni i jak Dorian miał szyne 24h to czasem ściągałam, bo mi GO szkoda było. NI było to często bo z 7razy ale i tak miałam wyrzuty.
U nas niestety jest duża ta wada i widzę, że mały źle stópcie kieruję ale pod koniec miesiąca jedziemy, na pomiary do łusek afo. I wtedy ma w nich być cały czas a na noc szyna. Jak dla mnie ma to wszystko logiczne wytłumaczenie i ufam naszemu doktorowi więc i Tobi KAja mogę polecić naszego z Krakowa. To dr Jerzy Sułko, my do niego chodzimy do spzitala ale przyjmuje tez w prywatnej klinice.

niestety w nfz nie chcą nam przyznać refundacji na t łuski ;/ a gościu i u ktorego mamy je robić tłumaczył mi ze ni bedzie problemu z refundacją na tak małe dziecko.
Byłam w nfz i dałam im ksero kart ze szpitala, czekamy na dcyzję ......
Cudne dziciaczki !

Ostatnia edycja:
reklama
Kaja moja Młoda wczoraj tez dostała pierwsze jedzonko :) Jabłuszka z marchewka :) Musze przyznac, ze nawet jej smakowało :) Otwierała buzie, co prawda wiecej z niej wypadalo niz wpadalo ale mlaskała jezyczkiem :) Zjadła jakies 3 duze łyzeczki :) i kupa była w porzadku :)

elwiwas życzymy powodzonka z tą refundacją, oby się udało!!! O ile pamiętam to lekarz z Prokocimia, wybieramy się tam w lipcu jak będziemy u rodziców. Ja miałam zabiegi w Klinice na Kopernika i niestety pierwsze nieudane. P.S. Pochodzę z okolic K-ka, studiowałam tam a życie tak się poukładało, że mieszkam teraz na drugim końcu Polski i...tęsknę za moim kochanym Krakowem :(
Magda to super, że Ani smakuje. I minki na pewno śmieszne robi, spróbuj same jabłuszko :) Bartusia wczoraj karmił tata pierwszą zupką hehe połowa wylądowała na śliniaczku, ubrankach i całej buzi - uśmiech był od ucha do ucha, smakowało!

kaja - tak to lekarz z prokocimia ale przyjmuję też prywatnie, poczytaj sobie opinie o nim na necie, bardzo dobre są.

hej babinki. sorki, ze sie nie odzywalam, ale nie mialam czasu. mezus przylecial na krotki urlop bo tylko na tydzien wiec czas ucieka. a wczoraj jeszcze robilismy roczek :) maly wyciagnal rozaniec i kieliszek :) stas tez to samo wciagnal :)
opowiadacie o pierwszym jedzonku oj pamietam to doskonale. stas mial wprowadzane jak skonczyl 3 miesiace i to byl ogromny blad. po latach niestety takie bledy wychodza. mamy teraz alergie na jablko i stasi miesttey to spory facet. natomiast z jeremim juz bylam madrzejsza i zaczelam wprowadzac po 4miesiacu i bardzo przestrzegalam rozszerzania. i co zaczelam robic- zaczelam sama gotowac i mrozic. od 7 miesiaca juz mu nie miksowalam tylko rozdrabnialam i ladnie i szybko nauczyl sie jesc wieksze kawalki. a terz to juz bez problemu.
dopiero teraz jak skonczyl rok zaczal pic soczki leon a do roku pil tylko te dla dzieci.
milego dzionka kochane

sto lat, sto lat, sto lat Jeremi!!!!! a różaniec i kieliszek, hmm...trochę nie idą w parze ;) Kto z Niego wyrośnie ;)
Ja chciałam zaczekać do 6 miesiąca z rozszerzaniem diety, tym bardziej, że karmie piersią. Ale niestety w kwietniu muszę wrócić do pracy i wolę żeby Bartuś był już przyzwyczajony do nowych posiłków. Owocki, zupki i kaszkę ryżową już mamy wprowadzone i narazie koniec nowości aż do zupki z mięskiem. Zajada ślicznie z łyżeczki, gorzej z sokami i herbatkami bo nie umie pić z butelki ;)
Teraz intensywnie rwie się do siadania, z pozycji półleżącej dźwiga się, siedzi ok 5 sekund i z impetem opada na oparcie, złości się przy tym okrutnie! Ma wyćwiczone mięśnie od gipsów i szyny ;) kalinka u Was też tak było???

kaja u nas bylo tak, ze jak maly skonczyl 4 miesiace to pozwalam mu na coraz wiecej. kladam w pozycji pollezacej czy tez jak na kolanach siedzial to tez juz polsiedzaco. po jakims miesiacu posadzilam go do krzeselka do karmienia i obstawilam poduszkami bo wyczytalam, ze smialo juz tak mozna robic. i takim sposobem maly zaczal szybko siedziec, potem raczkowanie w wieku 7 miesiecy juz umial sie przemieszczac na 4 a w wieku 10 miesiecy chodzic :)

Witam.Jestem mamą 5 miesięcznego Bartusia( i Oli -mam bliźniaki) który urodził się ze stopą końsko-szpotawą.Obecnie jest po 6 gipsach ,nacięciu ścięgna achillesa i nosi szynę z bucikami.Lekarz prowadzący stwierdził ze na dzień wystarczy zeby mały zakładał już tylko bucik z wysoką sztywną cholewką, problem w tym że takich bucików o rozmiarze 9-10cm nie produkują. Z tąd moje pytanie :czy może ktoś ma do sprzedania buciki od szyny w takim rozmiarze?

Witaj Aga. no przykro mi, ale ja akurat nie mam takich butow.
i jak maly sobie radzi ze szyna? teraz bedziesz miala porownanie sily malego, ktory cwiczy w szynie i coreczki ktora bedzie sie normalnie rozwijala :)
opowiedz nam cos wiecej o sobie jak masz ochote i zapraszam do dyskusji.

reklama
Szczerze powiem to my Anusi tez juz nie tak czesto zakładamy szyne :) Bo tak naprawde to gdy lezy sobie w buciku to i tak ma stope odwrócona tak jak by miała załozoną szyne :) Natomiast czesto masujemy stope zeby sie lepiej wyginały mięśnie :)

Do góry